ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA O SANT DAMIÀ DE VALLBONA DE LES MONGES. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava l’església parroquial de Santa Maria de Vallbona de les Monges, dedicada també a Sant Damià, la descripció tècnica de patrimoni Gencat ens diu ; església de planta de creu llatina, de tres naus dividides interiorment per grans pilars. La nau central es troba coberta amb volta de canó reforçada per arcs torals. La part central és cobreix amb un gran cúpula damunt del creuer. La façana s'articula amb dos cossos horitzontals i tres verticals rematats al centre per un frontó triangular. El pis inferior es divideix amb dues pilastres de banda que flanquegen una porta de llinda plana amb dues cartel•les. Aquest cos inferior es complementa als laterals amb dues motllures quadrangulars per banda que simulen falses finestres o portes. Al cos superior hi ha com una rosassa emmarcada en l'interior d'un arc a mode de timpà semicircular. Als laterals simètricament situats hi ha dos òculs tapiats. Al cos lateral esquerra s'hi alça el campanar que només presenta el cos de les campanes rematat per una balustrada.



La construcció s’iniciava l’any 1745 pel mestre de cases Josep Valls Galí, i es perllongaria fins al 1850. Fou construïda a a conseqüència de l'augment demogràfic- que provocava a Catalunya l’entrada al comerç amb les colònies americanes, els ‘diners d’Amèrica ‘ - i s'hi reutilitzaven carreus de pedra procedents del poble abandonat de Montesquiu.

El 19 de juny de 1901 es van beneir les noves campanes, l’any 1936 com a conseqüència de la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, fou saquejada, i dissortadament es va malmetre la imatge romànica de Santa Maria juntament amb les diferents altars i campanes.

M’explicaven que no hi havia escola a Vallbona de les Monges abans de la dictadura franquista, no ho creia pas i espero que algun amable lector em faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , dades i àdhuc imatges que ho confirmin.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407052 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com