ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL. CONQUES. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Em preguntava com l'Ernest Miller Hemingway (Oak Park, Illinois, 21 de juliol de 1899 – Ketchum, Idaho, 2 de juliol de 1961), per qui toquen les campanes d'aquesta església de Conques, advocada al Príncep de les Milícies Celestials.La brevíssima descripció tècnica ens diu que originàriament era romànica i que va ser ampliada en època barroca, i quasi destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Española; església inicialment d'una nau. Absis ornat amb fris, finestra tapiada, sobrealçat, com també la nau. Al mur de migjorn, fris i portes tapiades. A ponent, fris i portes tapiades, porta amb arquivolta i impostes; primitiu campanar de cadireta, tapiat, i a sobre, nou campanar d'espadanya amb dos ulls.

De l'època romànica es conserva encara la Mare de Déu de les Esplugues, una imatge romànica que es baixà de l'ermita d'aquell nom a l'església parroquial, i que només es pot veure un dia a l'any, ja que la resta de dies roman en cases particulars que en tenen cura. Per l'aplec del Dilluns de Pasqua es treu en processó cap a l'ermita d'on es baixà.

De l'època gòtica, hi ha el Sant Crist de Covet, que fou portat des d'aquell poble i actualment s'aixopluga a Sant Miquel de Conques.

Dels 1053 habitants que figuren al cens d'Isona a 31.12.2013, 124 estan registrats a Conques.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6699 Relats

878 Comentaris

4983641 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com