ESGLÉSIA PARROQUIAL DE PALAU DE SANTA EULÀLIA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Joan Dalmau Juscafresa publica una fotografia de l’església parroquial de Palau de Santa Eulàlia, a la comarca de l’Empordà sobirà.



Patrimoni Gencat ens diu que l’edifici al centre del poble, en l'actualitat està envoltat per altres construccions. És un temple d'una sola nau amb volta apuntada i un arc toral, capçalera plana amb dues finestres de mig punt d'una esqueixada, i coberta de teula a dues vessants. La porta d'accés és a la façana principal, a la qual s'accedeix a través de tres graons , és d'arc de mig punt, amb grans dovelles de pedra i un guardapols molt erosionat a la part exterior. Un òcul situat al centre del parament substitueix la primitiva finestra. Al mur lateral de migdia hi ha un contrafort i una part atalussada. El mur nord té afegides altres construccions posteriors. El parament de l'església és de carreus ben escairats i disposat en filades horitzontals, llevat de la part a l'angle nord-oest de l'edifici.

El campanar és de base quadrada i té arcs de mig punt i coberta de pavelló.

A l'interior hi ha una pica baptismal romànica que té un fris d'arcs cecs a la part superior.

L'església de Santa Eulàlia és la parròquia de tot el terme municipal de Palau de Santa Eulàlia. Figura com a parroquial en diferents nomenclàtors diocesans des del segle XIV. És una construcció de finals de l'etapa romànica, bastida aproximadament durant els segles XIII-XIV, seguint la tipologia cistercenca. L'obra de fortificació que es va fer al damunt del temple data dels segles XVII-XVIII, i la sagristia i el campanar són del segle XVIII (en una finestra de la sagristia apareix la data del 1746, i el campanar la del 1757).

En relació a edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, llegia a:
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Eul%C3%A0lia&page=3&pos=21

Actualment a Palau de Santa Eulàlia no hi ha escola. Les aules estaven situades en l'edifici de l'Ajuntament vell, una construcció anterior a 1936 (segons informacions del propi Ajuntament). Actualment el municipi compta amb un nou edifici consistorial, de planta baixa i pis en obra vista, i l'edifici vell acull dependències municipals diverses.



Es coneix un projecte no realitzat de Pedro Wangüemert Toben ( 1902-1940) signat a Madrid el setembre de 1935 per a "Escuela Unitaria de asistencia mixta".

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ‘posar en valor’ el nostre patrimoni històric i/o artístic, és per als catalans un imperatiu ètic

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5429501 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com