ESCOLES DE VILAMACOLUM ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Sortia de l’Hospital Quirón Salut de Sabadell, on havia estat objecte d’una intervenció quirúrgica per part de l’equip del Dr. Eduardo Viteri de Velasco, i de l’exquisida atenció del personal de la sisena planta,  i em trobava un allau de temes pendents al meu ordinador,  entre  els que m’era particularment plaent  el missatge del bon amic Joan Dalmau Juscafresa, que m’enviava imatges de l’edifici de les escoles de Vilamacolum Espero poder posar-me al dia, en el termini d’un mes.Quan al toponim: https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=46859Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans, i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyeraMalgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.comTrobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”Val a dir que la presencia a casa nostra de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents, us demanaran comptes per la vostra inaccióSi us agrada compartiu-la tant com us sigui possible.Llegia que Carles de Camps i d'Olzinelles (Barcelona, 15 de setembre de 1860 - Sant Sebastià, 11 d'abril de 1939) segon marquès de Camps, va fer diversos donatius per a la construcció de les Escoles de Vilamacolum, construïdes per  José Mauné Alay, i de les que ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com de l’autor del seu disseny.http://www.vilamacolum.cat/guia-del-poble/edificis-municipals/escola-publica/?fbclid=IwAR35nBN1mziXGNyHx2XJpp_vesVARTFIISvrO0L3u1aYTZ1Z_GFeNJ0EIrw

Comentaris

  • !llegit[Ofensiu]
    Prou bé | 29-11-2022

    Amb total cordialitat

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 28-11-2022

    Bona vesprada, Antonio: Gràcies per la teua opinió sobre el meu poema: “Que gran dilema”. M'ho has comentat molt bé i amb bona filosofia.
    Cordialment.

  • Bon vespre, Antonio[Ofensiu]

    Et demanarem que no suggereixis a cap participant en el concurs de microrelats, enviar el seu relat del concurs a la vostra pàgina, fins que no hagi sortit la llista mensual dels relats finalistes.
    Un cop fet el veredicte mensual, si el relat no és finalista, l'autor pot fer com millor desitgi.
    La publicació d'un relat finalista en la vostra pàgina pot comportar la desqualificació del relat, i la possibilitat de guanyar el concurs quedaria compromesa.
    Preguem que facis aquestes propostes a relats del concurs un cop s'hagi publicat el veredicte, que sol ser el dia final de mes, o el primer del següent.

    Gràcies per la vostra comprensió

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

  • Molt interessant [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 27-11-2022

    Llegit amb de gust. Un relat que representa la teua intervenció de l'Hospital Quirón Salut de Sabadell.
    Molt bé expressat.

    Aquest Gmail, per a enviar "el conte de Nadal" deu de ser aquest:

    tribuna@guimera.info

    Ja em diràs el què. Gràcies.

    Cordialment.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425409 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com