ERMITA DEL SANT SEPULCRE. BATEA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia que l’anomena el Joan Serra Saún ‘ del Calvari’ , hi ha una disquisició en relació a la forma de denominar-la atès que té unes mides generoses, i ocupa altrament el punt més elevat del monticle dedicat al Calvari. Cabria parlar de ‘Santuari’ i/o d’ermita, però en la denominació Capella acostuma a donar-se als edificis religiosos petits, situats al nucli urbà, i les altres es reserven pels edificis ubicats a l’extraradi o als ‘defores’. En això però, com en tot, cada terra fa s’ha guerra, oi ?.

La descripció ens diu, edifici de planta rectangular, amb transsepte, fet de mamposteria i carreus de reforç als angles i façana. Cobert amb teula àrab i suportat per una estructura de cavallons de fusta en un estat deplorable, hi ha un cimbori octogonal de totxo amb mitges columnes toscanes als angles. Les façanes són llises amb petites obertures centrades als eixos. La principal té dues parts: una amb una portalada de mig punt adovellat amb un frontó, emmarcat per una cornisa motllurada i un òcul, a sobre. El conjunt està coronat per una campanar d'espadanya de pedra.



Llegia – amb sorpresa, cal dir-ho - que el temple no va arribar mai a ésser consagrat. El Joan Serra Saún, contràriament diu ‘és una església amb tots els drets’.

Damunt la porta hi ha una inscripció que diu: [LLEGO EL OCASO, LA LUZ/ENTRA CHRINO Y SINTASSA/EN EL SEPULCRO REPASSA/LOS MISTERIOS DE LA CRUZ/ § AÑO 1733 §]

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407790 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com