IN MEMORIAM. CAPELLA/ ERMITA DE SANT ESTEVE DE DORVE. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 L’ Ester Gonzalez Vidal,  publica fotografiesde la capella / ermita advocada al protomàrtir Sant Esteve de Dorve  - així m’ho confirmàvem des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) , que la retratava l’any  1999 quant encara s’havia de  pujar a peu a Dorve, abans de fer la carretera -.

Dorve és un poble del terme municipal de la Guingueta d'Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. Antigament formava part del terme de Jou, situat a prop i a llevant de l'actual cap de municipi, la Guingueta d'Àneu, en un coster emmarcat a llevant per lo Barranc i a ponent pel Barranc de la Costa, al sud-est del Serrat de Dorve i al sud-sud-est del Turó de l'Àliga.

Dorve té dues esglésies, la parroquial de Sant Bartomeu i la capella/ermita? de Sant Esteve.

Les cases del poble s'organitzen a l'entorn d'una plaça molt ample.

https://dorve.cat/dorve-imatges/

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=16549

https://dorve.cat/les-cases-del-poble/

La manca de dades tant a l’Enciclopèdia –  general i la del Romànic – com a Patrimoni Gencat, fa pensar que als de Barcelona ,  els cau mont lluny el Pallars sobirà, del que és pot predicar amb total certesa que està prop de Déu, i alhora dissortadament – sobre  tot per manca d’infraestructures publiques  d’accés – massa de lluny de Barcelona i de Madrid.

Agrairem la tramesa de qualsevol informació relativa a aquesta església  l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Llegia que l’inefable Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de mayo de 1966 ) el polític que aconseguia superar el número de víctimes que s’havien produït en els  ANYS TRIOMFALS que seguien al triomf dels sediciosos feixistes encapçalats per general Franco   sobre el governa LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , vol portar Catalunya “de la cultura de la queixa a la de la feina”, afirmacions com aquesta a 87 anys del GLORIOSO ALZAMIENTO NACIONAL, son tot un despropòsit, oi?.

Que el protomàrtir Sant Esteve elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!!

Comentaris

  • Un poble desert. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-05-2023

    Vaja, bona IN MEMORIAM, d'aquest poble de Dorve, perquè amb raó li has fet la història d'aquest. Perquè realment no té gens d'habitants.
    Bona història has aconseguit, per posar les tres fotos que hi ha d'aquest. Ja no en queden més.
    Enhorabona, Antonio.
    Cordialment.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5428282 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com