EL PONT DE SANT MARC, O DEL DIABLE DE CAL BASSACS A GIRONELLA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Anàvem l’Antonio Sensada Parcerisa, l’Angel Ruiz Moreno, i l’Antonio Mora Vergés, per les vores del Llobregat dins el terme de Gironella, just al davant de la fàbrica de Cal Bassacs, volia retratar les runes del pont de Sant Marc, dit en algun lloc també el Pont del Diable.







Avui únicament s’adverteix un munt de pedres al costat oposat de la fàbrica, i s’endevina que se’n incorporaren algunes en els murs en ocasió d’aixecar l’edifici – algú vol veure el motiu perquè la mà del diable, arruïnes anys a venir aquesta industria - Pensem contràriament que el tancament de les industries tèxtils i mineres del Berguedà, fou una més de les decisions del feixisme contra Catalunya.




Avui hi ha un pont de factura moderna que permet superar el curs del riu sense problemes.




Més endavant es veuen les restes d’un altre pont que devia tenir poca alçada, i que possiblement es va aixecar en substitució del de Sant Marc, desprès de la Guerra del Francès, que va comportar un gran nombre de destrosses en terres catalanes. Ambdós regnes, Espanya i França, es caracteritzen per una manca absoluta de respecte a les minories, atribuïble a la casa reial de Borbó que patiren llargament aquests territoris; a la vista però de com evoluciona la República Francesa – malgrat mantenir els ‘mals usos’ borbònics - , ens fa pensar que aquella resistència fou un error històric.

Hi ha en relació al Pont de Sant Marc un excel•lent treball del Josep Busquets :
http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/viewFile/174884/251021

Del que extreien algunes dades ; Joan Teixidor presentava l'any 1861 al Govern Civil un projecte redactat per Josep Maria Folch i Brossa, Mestre d'obres, titulat el 1855; segons el qual volia construir dues fabriques en el terme de Gironella i vora el pont de Sant Marc. Les fabriques estarien situades una a cada banda de riu , i la seva maquinaria seria moguda per la força de L’aigua del Llobregat que es desviaria per mitja d'una sola resclosa ; d 'aquesta presa en sortirien dos canals (un per banda). cada un dels quals passaria per un dels arcs laterals del pont de Sant Marc .




En el dibuix fet Mestre d'obres Folch, hi ha un croquis de com era aquell pont de Sant Marc, que tal i com pensàvem, ja tenia ensorrat l'arc central.

Tot i que el projecte s'aprova , no es porta a la practica segons el seu redactat, sinó que es construïren les dues fabriques en el marge dret del Llobregat.

L’any 1892, al mes de novembre, l’ Antoni Teixidor Bassacs demanava al Govern Civil permís per acabar de tirar a terra el que quedava del pont de Sant Marc en la riba dreta del riu.

El 17 d'abril de 1861 Joan Teixidor Ballús i la seva esposa, Raimunda Bassacs, van comprar una peca de terra de 4 quarteres a Maria i Ramon Alsina Fígols de Gironella; aquesta peca de terra estava situada al costat del Llobregat i al peu del camí que de Gironella menava a Valldoriola passant pel pont de Sant Marc; així comença la història d’una fàbrica i una nissaga que es perllongarà fins l'any 2002, amb el tancament de l'empresa Hilados y Tejidos Fusté S.A.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5430157 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com