El Cadena, història d'un fumador

Un relat de: Vicent Llémena i Jambet
Tothom sap que la funció de l'estat és la de cuidar dels seus súbdits, protegir-los la salut i procurar que llurs vides duren, ni gaire ni poc, sinó com en una llei de màxims i mínims el suficient per arrodonir el màxim benefici, tal com feia el primer pare, el del clan primitiu, un pare cruel i implacable que volia dur, sense gaire maneres, a bon port la nau de la seua família.
El Sento era un impertinent fumador, el dia en què el van enxampar al vàter de l'oficina d'ocupació acabant-se un “celtas” va deixar, sense proposar-s'ho, la seua vida a l'estat, un pare dur, però benintencionat, com pertoca a una civilització que veu emmalaltir els seus fills pel fum del tabac, a banda d'assistir impassible al canvi climàtic que provoca la nicotina.
El guàrdia de seguretat va llançar la porta del comú avall i el va agafar dels braços posant-li les manilles tot emprenyat pel delicte del Sento, abans de pujar-se els pantalons després d'enllestir una bonica tifa que encara li'n penjava tot ballant amb el seu mortal pecat, empassar-se el fum.
Com que el delicte era tan greu el judici es va celebrar ràpid, es van botar alguns casos que esperaven alguns anys, i li van imposar una multa de tres mil euros, però la seua condició d'aturat no li permetia ser solvent i va encetar per primera vegada en la seua vida la presó, tot i amb això en lloc d'amoïnar-se va veure la llum, allà el fum era lliure i saludable.
Però l'alcalde del seu poble, que pertanyia a un partit de dretes o d'esquerres, tant se val, que governava l'ajuntament, va promulgar un edicte pel qual hi prohibia el tabac, únic lloc, el centre penitenciari, on encara es podia fumar dins del terme municipal, el benintencionat alcalde volia protegir la salut dels reclusos i la millor manera era proscriure-hi tan lleig i immoral vici.
La segona vegada que el van agafar va ser llançant una burilla al cub del fem de la cuina de la penitenciaria, una punta de cigarreta que li havien passat d'amagatotis bondadosos col·legues, en conèixer el seu hàbit, tot fent el dinar.
Degut als problemes inherents a la convivència amb els delinqüents i a la manca de nicotina duia una insuportable i mísera vida que el va fer caure en el crim una altra volta. La pena fou de sis mil euros o dos anys de presó que es van acumular als sis mesos que li havien caigut en no poder pagar-ne la primera. Com que el tabac era la seua afició i dèria, alguns mesos després va ser vist fumant a les escombraries de la presó; aleshores per reincidència li van obsequiar amb sis anys sense dret a fiança, que tampoc no hauria pogut pagar.
Acumulant dia rere dia, setmana rere setmana penes que s'anava llançant a l'esquena, veia tots els dies terroristes, assassins i violadors, companys seus, que eixien i entraven periòdicament esperant llur integració i inserció social, ja institucionalitzat va fer vida allà dins, era si fa no fa estimat als calabossos i corredors, fins i tot era conegut amb un malnom, el Cadena, tendre apel·latiu que li van posar en aconseguir la xifra de tres-cents dos anys de pena, talment cadena perpètua, per l'immoral delicte de no concebre la vida sense una cigarreta a la boca.
En poc temps ja no va poder desempallegar-se, tot i les nefastes conseqüències, dels seus malfactors companys que van esdevenir la seua veritable família, una família que li permetia diàriament i sense cap delació fruir del plaer d'una roïna, criminal i amagada cigarreta.

Comentaris

 • Fumaire.[Ofensiu]
  Nil | 27-02-2023

  No entenc el plaer que experimenten algunes persones pel tabac...Personalment m'estimo més conviure amb un llufaire! Però vet ací que per a vicis hi ha de tota mena: a qui no agrada pas contar bigues de tant en tant o sovint com faig jo? En Sento narrat per tu es fa entranyable, proper...I m'ha agradat molt les escenes que el descriuen, àdhuc el seu final feliç. Nil

 • Agraïments [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 26-02-2023

  Hola, Vicent: Espere que tot et vaja bé. Gràcies per la teua amabilitat i per comentar-me el meu poema Epitafi (A José Molero).
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

 • Hola, bona vesprada Vicent: [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 22-02-2023

  Ahir, et vaig comentar aquest relat i et comente que si et va bé de llegir-me el meu últim poema editat. Quan puguis i tingues temps, naturalment.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

 • Per una cigarreta pena perpètua. [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 21-02-2023 | Valoració: 10


  Vaja amb la cigarreta! Per una sola, li van fer pena perpètua. Un relat que intueix una acció sobre un fumador empedreït total. Molt entretinguda tota l'acció del fumador.
  S'ho mereixia de cap a peus.
  M'ha fet sentir tota la narració amb pèls i senyals.
  Molt bé, Vicent Llémena.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

l´Autor

Foto de perfil de Vicent Llémena i Jambet

Vicent Llémena i Jambet

41 Relats

230 Comentaris

38201 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
El meu bloc és: El Primer Home. Volta de guant a la filosofia. Vaig nàixer al 1964 a València, al barri de Russafa i moriré, bé ja ho sabreu, sóc un treballador xic per a tot que li ha picat allò d'escriure i escric de tant en tant, tinc alguns contes i assaigs i m'agradaria publicar-ne alguns en esta plataforma literària. Comenteu els meus relats encara que siga críticament, vos necessite i vullc aprendre a escriure. Citant Pep Roig "...camino a anys llum de la teva pròpia llum..." i "...el teu silenci tan poc breu no em permet ni respirar...", el meu pseudònim és Vicent Llémena i Jambet, el darrer i definitiu, mon pare em deia amorosament "llémena" per la meua curta edat i també en referir-se al meu germà i a mi ens deia els seus "jambets" i els seus "gafarrons", d'ací el meu nom a relats. M'agraden els escacs, el meu jugador preferit es Aaron Nimzowitch, en literatura m'agraden autors com Jean-Paul Sartre, Albert Camus i tot l'existencialisme francès fins i tot el primer existencialista com era Kierkegaard, tota la novela del segle XIX francès i el romanticisme alemany, castellans m'agraden García Lorca, és clar el segle d'or del castellà, i Antonio Machado, César Vallejo, Juan Ramón Jiménez, dels "actuals" Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Juan Goytisolo, Fernando Sánchez Dragó, Antonio Gala, Pío Moa, etcètera, dels hispano-americans Borges, Cortázar, Neruda, Gabriel García Márquez, sobretot el realisme màgic, també Isabel Allende, Miguel Ángel Asturias, etcètera, i dels de la terra els del segle d'or del valencià, i Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Ferran Torrent, Pere Calders, Salvador Espriu, Quim Monzó que és la meua inspiració, Enric Valor, Carme Riera, Carles Recio i Alfaro, etcètera , en filosofia m'agraden els filòsofs de la sospita Marx, Freud i Nietzsche, també Darwin, tot i què sóc més partidari de Lamarck per la meua influència psicoanalítica, el meu filòsof preferit és Sòcrates, entre molts d'altres, m'agrada l'assaig en general, el futbol, el meu equip és el Valéncia i també m'agrada la psicoanàlisi. En música clàssica, autors com Schubert i Mahler i també Chopin, i de temàtica nacionalista el valencià Joaquim Rodrigo o Smetana, de Wagner m'agrada Tristà i Isolda i en música de cantautors Georges Brassens, Lluís Llach, Serrat, Raimon, Mª del Mar Bonet, Sabina i Luis Eduardo Aute. En informàtica sóc dels mig romàntics als que li agrada conjuminar allò pràctic amb allò ideal i tinc l'xp amb el service pack 3, espere que molts anys si el mercat ens deixa, com també la versió Suse 12 del Linux a una partició del disc dur, pero el que més m'agrada per sobre de tot és una bona conversa amb un cafè i una cigarreta, però semrpe viscuda des del discurs de l'analista, així doncs deixe fora l'histèric, el de l'amo, el capitalista i l'universitari per a fer-los servir de tant en tant, ah! i els meus polítics preferits Winston Churchill i Léon Blum.


"A vosaltres ebris d'enigmes que gaudiu amb la llum del crepuscle" Aixina parlà Zaratustra. F. Nietzsche.
"Vaig créixer al mar i la pobresa em va ser fastuosa; després vaig perdre el mar i aleshores tots els luxes em van semblar grisos, la misèria intolerable". Albert Camus, del llibre El verano/Bodas.
"Hay mujeres en Génova cuya sonrisa he amado durante toda una mañana, no volveré a verlas evidentemente, nada hay más simple, pero ninguna palabra podrá apagar la llama de mi pena" Albert Camus, del llibre El revés y el derecho.
"Jo maleeixo ço que atreu i ensiborna l'esperit i, fent-se'l seu, el té bandit en una vall de plors; i maleeixo l'opinió enlairada que hom té de si mateix, els mirallets i somnis de fama i de conquesta, i la possessió que ens afalaga: muller, fills, servidors; i el treball i la paga esperonant-nos vers l'ardida gesta o estovant el coixí d'un llit platxeriós; i maleeixo el suc del raïm xardorós, la il·lusió divina, i la fe i l'esperança, i encara més a la paciència mansa!
El transitori és sols paràbola. Ací es performa el que ens mancava; l'indescriptible esdevé un acte aquí; atrets som tots els homes de l'Etern Femení".
Faust- Goethe.
Ara vull fer un xicotet homenatge al cinema, i en especial a aquella gran pel·lícula, Blade Runner de la qual una de les seues frases ens valdria a tots nosaltres, doncs cada individu és únic, aïllat i desconegut, i tots som esclaus, tots fracassem, tard o d'hora, com diu Margueritte Yourcenar en Memories d'Adrià, ... davant d'un fill massa estimat, .. la malaltia... la vellesa...finalment davant la mort, després les nostres gestes, els nostres amors, les nostres guerres, la nostra mateixa mort, moriran amb nosaltres després d'una xicoteta pròrroga. Hui no pense ben bé aixina, he trobat l'amor i amb ell l'Eternitat, que no la seua il·lusió.
Son les darreres paraules de Batty, un replicant abans de morir:
Es toda una experiencia vivir con miedo... ¿verdad?
Eso es lo que significa ser esclavo
Yo... he visto cosas
que vosotros no creeríais...
atacar naves en llamas
más allá de Orión,
he visto rayos C
brillar en la oscuridad
cerca de la puerta de Tannhäuser
Todos esos momentos
se perderán en el tiempo
como lágrimas en la lluvia
Es hora de morir.
És molt paregut a aquells versos de Federico García Lorca en Poeta en Nueva York i la seua Oda a Walt Whitman:
Mañana los amores serán rocas y el Tiempo
una brisa que viene dormida por las ramas.
Por eso no levanto mi voz, viejo Walt Whitman contra el niño que escribe nombre de niña en su almohada.
Xicotetes joies que m'aborronen la pell. Magnífiques.