CAPELLA DE SANT ANTONI ABAT. TORROELLA DE MONTGRÍ. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El nucli antic de Torroella de Montgri manté encara els carrers estrets, això obliga a deixar el vehicle aparcat fora , i caminar fins a la Plaça de l’Ajuntament, on hi ha la capella de Sant Antoni Abat.

Llegia a patrimoni Gencat que la capella de Sant Antoni Abat va ser construïda vers la fi del segle XIII, en un període de gran desenvolupament econòmic per a Torroella, que havia esdevingut vila reial. En el primer document escrit sobre les visites pastorals a Torroella del bisbe de Girona, datat el 1305, es fa esment de l'existència de la capella de Sant Antoni Abat a la plaça.

L’any 1432 s'hi esmenta la confraria de Santa Maria del Mar; el 1470 apareix documentada una altra visita, i el 1608 el bisbe ordenà "treure lo gigant i drac de l'església de Sant Antoni de la plaça".

A principis del segle XVII (1610-1611) la font que hi havia al centre de la plaça va ser traslladada al seu emplaçament actual, al mur lateral de la capella i el dipòsit es va col•locar a l'interior de l'església.

L'any 1709 la façana del temple encara formava part del parament dels porxos.

Durant el segle XVIII la capella fou totalment reformada: s'enderrocà l'antic frontis i amb els carreus anteriors es va construir la façana nova, uns metres més a llevant, amb la qual cosa la nau quedava més petita. Fou amagada l'estructura de la coberta i es construí el cor. En l'actualitat la capella és utilitzada com a sala d'exposicions.

Està situada a la banda de llevant de la plaça Major de Torroella. És un edifici de planta rectangular, d'una sola nau amb volta d'aresta, i cor als peus. La capçalera és plana, amb un nínxol buit. La façana té un portal d'accés centrat d'arc de mig punt, amb dovelles de pedra a l'exterior i escarser a l'interior. Al seu damunt hi ha un nínxol amb la imatge del sant titular i un petit ull de bou. Al costat dret es troba el rellotge de la vila. El coronament d'aquesta façana és irregular. Hi ha un campanar de cadireta vuit al centre, format per dues pilastres, i un altre de lateral, de la mateixa tipologia però molt més elevat. A la façana lateral dreta, única visible exteriorment, hi ha una font integrada a la part baixa del mur, que es corona amb ràfec. El material emprat en aquesta part, el pedruscall, contrasta amb els carreus ben tallats de la façana principal.



Quan al topònim no trobo lògic el diminutiu TORROELLA, atès el gran nombre de torres tant a la ciutat, com pel rodal, la forma plural fora més escaient . No descarto que la forma actual sigui conseqüència d’una deformació feta per un escrivent no català, maldestre i/o declaradament anticatalà. Respecte de MONTGRI, el mestre, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), l fa derivar de la llengua àrab morciko / morceko . ratapinyada d’ales esteses.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , posar ‘ en valor’ el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya és feina de TOTS.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424876 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com