CAN GUALBA I LA CAPELLA DE LA IMMACULADA. TORRENTBÓ. ARENYS DE MUNT. EL MARESME

Un relat de: Antonio Mora Vergés
No fa gaire temps el mot ‘cultura’ volia dir ; conjunt de coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit d'estudi i de lectures, de viatges, d'experiència, etc.

Avui sentim dir que algú té una ‘cultura tècnica’, o una ‘cultura jurídica’ , o ..., està clar que el significat esmentat suara ‘ conjunt’ ja no té cap sentit.

Això es dolorosament cert en tot allò que té relació amb la religió, particularment amb la catòlica, ho constatava una vegada més quan feia la recerca dels edificis religiosos al nucli de Torrentbó, al terme d’Arenys de Munt, a la comarca del Maresme.

Arenys de Munt. Torrentbó. Can Gualba, la descripció tècnica ens diu que l'edifici principal és de planta rectangular amb la coberta de teules àrabs a 4 aigües. Consta de planta baixa, pis i golfes. Portal de punt rodó adovellat. Disposició simètrica de les obertures.

Té una capella annexa a l'edifici principal d'una sola nau amb la coberta a dues aigües, porta principal d'arc apuntat, finestra doble al damunt.

Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavin) en confirmaven l’advocació; capella de la Immaculada- Casa Goytisolo.



Es coneix amb el nom de Can Goytisolo, perquè a finals del segle XIX era la residència d'estiueig de la família Goytisolo, coneguda per tenir tres germans escriptors.

La masoveria és de planta rectangular coberta a dues aigües; consta de planta baixa i dos pisos.

Tenim una pèssima informació del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya que hem d’agrair bàsicament a la dictadura franquista, i als seus funcionaris, això és tant cert, com que de l’any 1978 ençà , sota la ‘Democraciola’ , NO s’ha fet des de les administracions publiques catalanes el que cabia esperar.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424087 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com