Detall intervenció

Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS

Intervenció de: Atlantis | 30-01-2023

Prèvia: Disculpeu-me la qualitat dels comentaris. Crec que no tinc prou preparació per fer una bona crítica literària dels textos. Faré el que podré. Tot el que digui, però, són observacions que em faig a mi mateixa quan escric i aquelles coses que he après llegint i escrivint. Sobretot llegint d’autors coneguts i de tots vosaltres.
Gràcies a tots per participar. Veig que el tema del cementiri ha donat de si i han sorgit relats de diferents tipus: descriptius, filosòfics, eròtics, fantàstics, crítics... Encara que en algun d’ells m’he hagut de trencar les banyes per entendre’l.

L'home que passejava cementiris. Prou bé

O has viatjat molt, Prou bé, o bé has llegit molt i estàs ben informada dels cementiris d’arreu del món. O les dues coses. Un relat descriptiu en boca d’un home vell que espera la mort. El narrador explica els pensaments que volen en el cap del malalt. Potser podria sorprendre que li agradin els cementiris, ja que a altra gent més aviat els hi fan repulsió.
· Hauria estat bé que hi haguessis afegit alguna explicació als cementiris que nombres... per exemple; el gran cementiri com una gran ciutat a la muntanya de Montjuïc... Ja sé que hi ha un límit de paraules que et constreny el que vols dir, però potser hauries pogut reduir la introducció del començament. Només és una opinió.
He escrit expressament volen sense cometes perquè crec que no calen i tu a vegades tens costum de fer-ho. Estan ben col·locades les paraules obligatòries. Un bon relat, més periodístic que literari.

· Montjuïc: un cementiri amb vistes. Joan Colom


Joan, ens presentes una sèrie d’emocions que no són esotèriques sinó que parteixen de la realitat. No parles de fantasmes ni d’ànimes que surten a la nit, ni d’aquells temors que podien ser propis d’un cementiri, que sempre et poden omplir d’interrogants quan hi ha coses que no coneixem. El teu text té el mèrit de parlar-nos de temors reals. Ara bé, més que un relat el llegeixo com un comentari de dues anècdotes. Potser només amb una, més desenvolupada, hauria quedat més rodó, encara que fos més curt. I a parer meu, tampoc ens calia la llarga introducció. Ni tampoc anomenar que vols escriure uns fets ombrívols, sinó en l’explicació fer-nos sentir aquestes sensacions tèrboles. Per exemple quan expliques la por de les gavines que descrivissis el vol a tocar del cap, els becs amenaçadors, el parrup de les seves veus... alguna cosa així, com ara en la pel·lícula Els ocells d ‘Alfred Hitchcock.

De totes maneres haig de dir-te que llegint el teu text m`has provocat la inquietud i la repugnància, ja que m’has fet volar la imaginació sobre aquests fets, Així que ho has aconseguit!!!! Ben escrit.
Dono per bona la paraula endormiscant-se.

Aleshores, has escrit un text ben enrevessat, que he hagut de llegir diverses vegades, per intentar desentranyar el què volies dir. Crec que l’has escrit a corre cuita, perquè se t’han escapat algunes faltes d’accents i de concordança, sense més importància i que es poden arreglar simplement amb un repàs i una passada pel corrector.

Un text que veig filosòfic o com un monòleg d’algú que es fa preguntes sobre la mort i de després.de la mort.

El primer paràgraf fa pensar que hi ha un narrador en primera persona que reflexiona i recorda una trobada amb algú (amics, familiars) i els descriu i se’n penedeix de no haver estat més lúcid.

El vencedor en records, mentre fa un llarg adeu, pot tenir una mort lenta i infame si no remunta el vol purgat i net de culpa.aquest paràgraf no l’entenc.

En el tercer paràgraf sembla un diàleg, en el trànsit dels que acaben de morir i els que ja fa temps que són morts (???)

El quart paràgraf és el més clar per a mi, quan diu que els que se’n van mai se’n van del tot, perquè són en els records, quan parlem amb ells i veiem senyals de sentir-los o tenir-los a prop en el sofà davant per davant, potser rememorant la primera escena del relat.
Però l’última frase també em resulta críptica El cementar és això de no ser allà on solíeu, l'irremeiable que ens hem d'empassar, havent corregit abans les nostres faltes

T’agraeixo que hagis participat. Com a tothom i especialment a tu, ja que m’agrada molt com escrius. (quan ho entenc, es clar!)


La punyetera acceleració de Coriolis. Kefas

Kefas, Un relat una mica escabrós i amb un toc eròtic. L’erotisme fins i tot en el cementiri. M’has fet buscar el significat de Coriolis. El seu efecte no sé si té a veure amb la reencarnació o això és una cosa inventada. Reencarnar-te amb un cuc potser no és el que aspiraves quan eres viu, però si et serveix per arribar a gaudir d’un cos que desitjaves potser ha valgut la pena. La imatge que produeix el teu text fa una mica d’angúnia, però està ben explicada.
La primera frase del text la trobo molt bona. I també m’agrada la descripció del sexe com una comunió de rialles.
Encara sort que no t’has embolicat escrivint críptic com algunes
altres vegades fas. Podia dir que he gaudit de la lectura. (no sé ben bé si és la paraula exacta és gaudir, eh?)
Les paraules obligatòries estan ben col·locades.
Gràcies per passar per la convocatòria.

Cinc minuts. TerricheT

TerricheT. Sempre em meravelleu els que sou capaços de fer de qualsevol tema un relat de ciència –ficció. Converteixes l’Univers en un cementiri gegant, deixant volant al protagonista que té uns cinc minuts per reflexionar sobre la seva vida. Un protagonista que descrius com aventurer i ambiciós.
Inquieta pensar que estaràs volant per tota l’eternitat. Un relat original i ben escrit.

Una frase concloent tanca el text. Bon relat.

Dol. Jaume Balcells

Jaume, La vídua que ens presentes es vesteix de dol per fer una visita al seu marit difunt, tal com marca la tradició en el dia de Tots Sants. Molt bona la descripció de com es vesteix, detallada i exacta, i també tot el desenvolupament del relat. El llegeixes com si fossis un d’aquells ulls tafaners que la miren. Quan creus que davant del nínxol farà alguna oració o bé recordarà els bons moments, ens expliques amb poques frases el resum del seu matrimoni turbulent i l’alliberament que li arriba amb la seva mort. Un bon tancament, que d’alguna manera intueixes, i que a partir d’una descripció es converteix en un relat ben tramat.
M’ha agradat molt.


A tots: M’heu fet suar una mica per fer els comentaris, però m’ho he passat bé intentar desentranyar l’essència de cada un dels relats. Us agraeixo un altre vegada la vostra participació i dono per guanyador a Jaume Balcells.







Respostes

  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    Atlantis | 30/01/2023 a les 07:32
    Perdó. M'he descuidat de posar el títol del relat d'Aleshores: El turó, que va a continuació del comentari a Joan Colom.
  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    Prou bé | 30/01/2023 a les 08:17
    Bon dia Atlàntis i als relataires participants.
    Crec que ja has fet el bateig dels comentaris, Atlàntis, i per a mi, molt encertadament..
    Era difícil, sempre ho és, i té n'has sortit prou bé, noooo, molt bé. Enhorabona.
    (Enviaré a publicar el relat sencer, sense retallades)
    Felicitats Jaume, en ser el guanyador del repte.
    Amb total cordialitat
  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    TerricheT | 30/01/2023 a les 09:26
    Gràcies pels comentaris, atlàntis.
    Sempre, després d'haver vist «interestel·lar», la peli, he pensat que l'univers és un gran cementiri, però pels humans, com ho van ser els oceans pels primers navegants de llarga distància. Tota nova frontera humana és un cementiri en potència.
    I fer cifi és tan fàcil com canviar el paisatge i posar el protagonista voltant Fobos.
    O posar-lo en mig d'un desert, sense aigua.
    Fantasia al poder!
    Enhorabona, JaumeBalcells, esperem proposta!, i intentaré fer fantasia, un cop més.
  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    kefas | 30/01/2023 a les 09:48
    Molt bé, Atlantis.
    Els comentaris són la visió que dels relats en té l'organitzador. Hi ha qui els enfoca com a corrector d'escola d'escriptura i qui ho fa abocant les sensacions que, com a lector li provoquen.
    El meu relat és una pura ficció que barreja ciència, erotisme i humor en el marc del temple de la vida que és un cementiri.
    Efectivament, Coriolis no té cap relació amb la reencarnació. I no la pot tenir perquè Coriolis pertany al món real i la reencarnació al de la ficció.
    Per gaudir de la lectura del relat cal fer-ho desde l'òptica de l'humor i tenir clar que els germans cucs formen part de la nostra essència i que la nostra relació gastronòmica amb ells hauria de ser bidireccional. Si nosaltres som una font de proteïnes, ells, també la son.


  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    Joan Colom | 30/01/2023 a les 11:03
    T'agraeixo el comentari, Atlantis. T'has buscat una feinada que potser no calia, però, com diu kefas, cada organitzador és lliure de prendre's els comentaris com millor li escaigui.

    Enhorabona, JaumeBalcells: un relat ben original que ens mostra com la festa de Tots Sants pot servir també per anar cada any als cementiris per abocar tota la rancúnia sobre aquells que es mereixen cremar en l'Infern per haver convertit en un infern la vida dels demés.
  • RE: Repte Clàssic: El Cementiri. COMENTARIS
    aleshores | 30/01/2023 a les 18:11
    Moltes gràcies per la lectura i disculpa que el text sigui personal i críptic.
    Afegeixo uns comentari ja que no se si co,pensarà el temps llegint-lo, per aclarir que hi deia o ho volia dir:

    [Erem vius quan vam seure aquí!] Quan es mor algú molt proper, també mor un mica la parella.
    [El vencedor en records, mentre fa un llarg adéu, pot tenir una mort lenta i infame si no remunta el vol purgat i net de culpa.]

    [El vencedor en records] ès el que es queda (en realitat no venç, per això) però sempre hi ha una pugna interior, que enrarirà el dol. Per sortir-ne “el vencedor” ha d’analitzar la seva part de culpa, si és que n’hi ha, en el desenllaç que hi ha hagut, en la mort. Si no fa una reflexió tindrà una sortida en falç.

    [On som nosaltres, tots, ara, els que vam marxar: uns una mica, altres del tot?] Tornem a la idea inicial que tots morim: uns del tot i altres parcialment.


    [El cementiri és això de no ser allà on solíeu, l'irremeiable que ens hem d'empassar, havent corregit abans les nostres faltes.] El cementiri es l’absència, l’irremeiable. D’on hem de sortir purgats de culpa.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.