Detall intervenció

comentaris del repte 31 el circ

Intervenció de: Galzeran (homefosc) | 19-04-2008


Companyes i companys, no sóc un gran expert en donar la meva visió tècnica dels relats llegits, però puc dir, amb la mà al cor, quins són els que més m'han agradat o que hi veig jo en ells, i això és el que vaig a fer ara en els meus comentaris.

una tarda al circ - djalí
La història és bona i et va fent entrar en un món càlid i de colors, amb els seus clars obscurs que sols els ulls d'un infant poden destriar. Una experiència d'iniciació negativa que demana una mica més de pistes per portar-nos al final sorpresa que ens tanca el relat. La frase del gos i les puces entra amb calçador, o és massa llarga. En general m'ha despistat la puntuació, les comes i els punts dobles ":". Penso que es pot millorar, tot i escurçar-lo una mica, ja que és més llarg del que deien les bases del repte. Un bon relat que et transporta a una infantesa (present o passada) en la que no pots opinar o que si ho fas tampoc t'escolten. Potser el relat et demana una mica més d'espai del que et vaig oferir.

un circ massa proper - Joan Calvo Arbonés
Em sembla que no he entès la darrera frase, amagues informació? No he trobat d'on surt la veu del narrador, cosa que no ajuda a situar-me, o no he sabut com, en cap espai concret, si dins a primera fila o fora de la carpa, o des de casa potser. Hi ha repetició de paraules que no cal; "pista" és una clara, i "Gong" és discutible, però per evitar discussions, millor canviar-la (és el meu punt de vista, està clar). Mesura ajustada al repte demanat, les paraules clau entren amb naturalitat, sense forçar-les.

Rugit - deomises
M'agrada que hagis tret les paraules clau del context del circ, bé alguna, en el teu relat era fàcil, doncs la gran part d'ell viu en una altra dimensió, i això el fa interessant. Has creat un ambient en el que, gairebé sense paraules, t'hi trobes a dins sense remei. Has llegit el conte "La noche boca arriba" de Julio Cortázar? És molt diferent, està clar, però me l'ha fet recordar. Crec bàsic no perdre el punt de vista del narrador, i en aquest cas no deixes mai de saber-te un lleó, el mateix títol t'obre els ulls a una nova experiència vital, gràcies per fer-ho viure amb tanta claredat de pensament, tot i que el protagonista visqui més a gust dins del somni, no té gaires més sortides. Un relat rodó.
la màgia del circ - clar de lluna
Un títol que juga per ell mateix amb la realitat del relat, el fas optimista i ens surts amb una historia de mala llet i ràbia molt ben expressada, sembla gairebé una carta al director, en el seu vessant de correcció d'estil i realisme del que descrius. Tot un cop de puny a la taula que ens el fas sentir propi, ens transmets amb destresa aquella sensació d'impotència de quan ens sentim estafats, i no tenim medis per recuperar la dignitat sense muntar un circ (sigui vàlida la comparació). Amb una clara segona lectura de com en som de tanoques i de com ens deixem enredar tot sovint per xerraires de fireta. Tot i que en els fons, sempre ens quedem amb la mirada infantil dels nens que creuen veure les puces, una escena que està molt ben definida, expressada. Un relat molt bo que ha respectat a la perfecció el repte, posant les paraules clau sense forçar-les, amb naturalitat.

Pasin i vegin! - foster
Perfecte relat, ajustat, emotiu, captivador. El títol resumeix perfectament tota la historia que ens descrius, sense dir-nos res. Bonísima ambientació, i perfecta narració que ens porta -no, ens condueix-, fins el reconeixement de la solitud d'un artista, ja que tot i els seus inconvenients, se'n sent i ell així ho veu. Maleeix la seva sort, però ens mostres un desenllaç amarg i positiu amb un final que jo crec genial, un perfecte resum del descrit abans en el relat, amb la senzillesa infantil d'enfrontar el seu destí, que segur no creu pitjor que el del domador de puces. Has respectat perfectament el repte, inserint les paraules clau amb tota naturalitat dins del relat. Gràcies per aquesta historia.

L'alegria que passa - Ricard
Una historia emotiva molt ben ambientada, on el títol ens transmet molt més del que després descrius, és a dir, el títol perfecte. T'has salvat, perquè aquesta segona versió millora i molt la primera que vas enviar, pots agrair-ho al "guanyador del repte" que et va avisar que era massa llarg, potser no l'havies repassat prou abans, i això ens demostra que cal revisar, coses que has eliminat de la primera versió, no són vitals per la historia que es fa més lleugera. Ens presentes un relat tendre i amb final obert, on es pot començar una nova historia. Fas que el lector entri de cop a la realitat injusta de no poder assolir allò que tothom pot gaudir, i tu... en quedes al marge. Relat finalment ajustat al repte i amb les paraules clau posades sense estridències. Bon relat.

Llàgrimes de sal - Drac Alat
Relat tot poesia, amb un ritme precís i mesurat, amb paraules ben trobades i amb descripcions curtes i correctes que de mica en mica ens porten a la crua realitat de la solitud de la protagonista del conte, la pallassa. M'han calgut dues lectures de més per captar-ho, sóc una mica dur i quan he obert els ulls ja ho tenia clar, jo no puc dir-te res que no saps tu ja, ets molt bo, i en aquest relat ens demostres el teu talent. M'agradarà seguir-te llegint, quan hauràs penjat alguna cosa a RC. T'has ajustat correctament als paràmetres del repte, posant les paraules dins de la historia sense que en grinyoli cap.I això és tot, d'aquí a poc el resultat...

Respostes

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: