Detall intervenció

1 de Maig

Intervenció de: Atlantis | 01-05-2022

El dia 1 de maig.

Acabo de rebre diversos Watssaps felicitant-me com a mare (el dia de la mare inventat pel Corte Inglés) També pel dia de la felicitat que sembla ser que a França es regala un pomet de muguet per celebrar-ho i donar bons desitjos...No sé si és el dia d’alguna altre cosa, que algú haurà inventat.
Però per mi i des de sempre ha estat el Dia del Treballador. I malgrat ara no treballo, però he treballat tota la meva vida, ho segueix sent.
Segurament no està de moda. I hi ha un cert desengany per tal com van les coses... Però ens hauríem de recordar que gràcies a mobilitzacions que hi han hagut les coses han canviat... i que abans de nosaltres hi ha hagut persones assassinades, represaliades per defensar millores en el treball.
Us deixo aquest text copiat de Wiquipèdia.

Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, treballadors anarquistes executats als EUA acusats dels fets de Haymarket [1] l'1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres. En aquell moment, la gran reivindicació que s'establí fou la jornada de 8 hores. La vaga era l'instrument que es decidí d'emprar cada 1 de maig per forçar la patronal i els Estats liberals a acceptar la jornada de 8 hores.
La campanya tingué molt d'èxit i, a poc a poc, prengué importància i es consolidà com a jornada de lluita de tot el moviment obrer mundial, més enllà de les tendències i faccions ideològiques. Amb la conquesta de millores laborals i socials, el dia anà perdent càrrega reivindicativa per agafar un caire més festiu i de remembrança dels fets de Chicago de 1886. Actualment, gairebé a tots els països occidentals (Estats Units[Nota 1] i Gran Bretanya en són excepcions notables) és un dia festiu i ja gairebé sense càrrega reivindicativa; àdhuc s'ha perdut el caràcter commemoratiu per convertir-se en una simple data no laboral més del calendari.


No ens en oblidem!!!


Respostes

  • RE: 1 de Maig
    Prou bé | 01/05/2022 a les 10:22
    Un bon text que ens torna a situar "de peus a terra", a la crua realitat: cal seguir defensant uns drets que en molts països, per a molts treballadors, són inexistents. Sembla que s'ha perdut el sentit reivindicatiu que caldria assentar en una base sòlida d'estratègies intel·ligents tenim en compte tots els diferents contextos...
    Bé que tothom ho celebri com cregui millor però amb respecte per les lluites que ens han precedit!
    Amb total cordialitat

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.