XINO-XANO

Un relat de: berguedana
Que naixessis amb les cames tan llargues va fer sotragar la teva família, que va quedar alleugerida quan et va contemplar els ulls ratllats com tots els xinesos. Quan el teu avi patern començava a explicar les avantatges que li havia donat el seu nom, Xino; l’avi matern no va voler perdre la batalla d’anomenar-te Xano, cosa que va resoldre la teva mare en un instant: li posarem Xino-Xano.
I així, com si el nom t’imprimís caràcter, vas començar a caminar per aquest embolicat camí de la vida, amb tota la calma. A tu no se t’escapava res. No podies entendre com tothom corria d’una banda a l’altra sense saber massa bé perquè les persones passaven tan ràpid per les seves vides que no podien testimoniar res.
Vas ser un acèrrim defensor d’anar sense rellotge per viure més còmodament, per allargar el temps de forma llibertària. No sabies pas massa la diferència entre un minut o un quart d’hora i les hores les vivies intensament. Diríem que la teva forma de vida consistia en una contemplació constant. Sabies molt bé com es formava una gota d’aigua o quines formes anaven adquirint els brins d’herba en el pas del temps. I en el teu interior s’anava dissenyant un esperit, que era l’enveja del teu voltant.
Per alimentar el teu cervell el relaxaves i començaves a preguntar-te amb l’interès d’un nen que vol conèixer el seu entorn, sobre l’origen del què veies com si fossis un filòsof de l’antiguitat. Això et va donar una llarga longevitat, una llarga experiència, amb la qual vas poder resoldre molts dubtes que van traspassar fronteres: l’occident volia aprendre de l’orient per trobar solució als desperfectes que havia ocasionat amb la seva rapidesa, amb les seves armes letals, amb la seva irresponsabilitat per no pensar en el futur, per no pensar que les armes són de doble fil, per desitjar vehement la rapidesa de resultats, sense cap valoració de la senzillesa i sense gaudir de la intensitat de la vida.
Així va ser com el Xino-Xano va arribar a ser una filosofia de vida.

Comentaris

  • Jornada ARC del Microrelat en Català[Ofensiu]


    Cartell

    Invitació

    Jornada ARC del Microrelat en Català

    Biblioteca Esteve Paluzie - Associació de Relataires en Català

    Dissabte, 21 d'octubre de 2017

    [ Inscripcions ]

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ MITJANS DE TRANSPORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Mitjans de transport” que s’editarà a finals de 2017.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat al concurs).

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Filosofia[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 22-02-2017 | Valoració: 10

    Tens raó, el caminar xino-xano és tota una filosofia vital. Aquesta és la conclusió i és certa.Ara, quins pares més trempats per posar-li aquest nom al seu fill! Una abraçada.

    Aleix

  • Bonic[Ofensiu]
    Magdala | 17-02-2017 | Valoració: 9

    Bonic relat i amb algunes frases molt maques. Podia ser certa la història del noi de cames llargues, tot i que sembla ser que no ho és, seria un origen ben tendre de l'expressió
    Gràcies pel relat!!

  • bonic[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 14-02-2017 | Valoració: 10

    Bonic relat

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de berguedana

berguedana

72 Relats

135 Comentaris

47946 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
La meva afició per l'escriure ve de l'ensenyar a escriure.
M'he jubilat aquest curs després de treballar 42 anys de mestra.