Visca la democràcia !

Un relat de: Toni Viadé i Moreno

Amb la Guia d'estudiants de La Facultat de Ciències Empresarials de l'UB, Curs 1995- 1996 a la mà, obro la porta d'aquella aula per primer cop. Assignatura: Economia Social, optativa, bloc Configurador número 4, Horari : Dilluns i dimecres de 20;30 a 22,00, Professora; Xantal Gista i Espanyol, Idioma: Català. A veure...cap conegut. ¿No m'havia dit el Gegy que s'hi havia matriculat? Algun lloc lliure?. Pocs. És el que tenen les maries. ¿Alguna xati amb qui iniciar una conversa, convidar a fer unes braves, fotre'ns unes birres, robar-li un petó en un descuit, dir-li que l'estimo, casar-m'hi i tenir-hi dos fills bruns amb ulls blaus? La rossa de la segona fila? No, massa a prop de la professora. Aquesta, però, la farem servir per copiar a l'examen. Si m'enganxen mirant-la pensaran que estic gaudint del seu físic. A vore... allà, a la penúltima fila; cabells llargs i negres amb serrell tipus Cleopatra, ulls immensos, bon tipet, pell bronzejada i seient lliure al seu costat.

- Bona tarda
- Hola

No anem del tot malament; parca en paraules però cap gest de desgrat per haver d'apartar la carpeta i la jaqueta del meu seient. Comença la classe:

- El meu nom és Xantal, Xantal Gista i Espanyol...bla bla bla...a l'assignatura estudiarem casos d'economia social...bla bla bla....a la part final del curs ens centrarem en el cas del Grupo Modragón...bla bla bla...per aprovar l'assignatura haureu de superar un examen escrit que suposarà el cinquanta per cent de la nota i fer un treball sobre un cas real que significarà l'altre cinquanta per cent El treball s'haurà de fer en grups de dos.

Collonut! Li proposaré a la morena de fer-lo junts

- L'economia social és una branca de la... bla bla bla...

Sembla interessant. Em sembla que no hi haurà conversa amb la morena. Ni tampoc braves, ni birres, ni petons robats, ni fills de pell bruna i ulls blaus

- Si us sembla bé, fem una pausa pels fumadors.

Que som uns viciosos assassins d'avis i nens i que anem contra corrent com els que no reciclen. ¿Cigarreta o conversa de passadís amb la preciositat?... Ducados.

- Després de la pausa entrarem amb matèria. Comentarem l'experiència de l'ajuntament de Sevilla on un grup de menors acusats d'estralls en plena Setmana Santa reparen els desperfectes vestits de natzarens... bla bla bla.

Baixo al bar, em prenc un tallat - curt de llet si us plau - i encenc una cigarreta: Vici per vici; vici al quadrat. Amb el darrer glop, apago la cigarreta al plat i torno a l'aula.

- Abans de prosseguir la classe, hem de tractar un tema que acaba de sorgir...

Vaja. Ara segur que ens surt en que les parelles del treball no poden ser mixtes, que està prohibit el sexe oral entre alumnes o que el treball representarà només el 10 per cert de la nota.

- Quan alguns estàveu fent la cigarreta....

I "dale". Torna'm a recordar que sóc un viciós, assassí que barrejo el vidre amb el làtex dels preservatius i les espines de les sardines amb els articles del Màrius Serra!

-....se m'ha acostat una alumna d'Erasmus per comentar-me que no entén el català i que, per tant, ens demana de fer la classe en castellà.

Vaja, ja hi som: El català és cosa de (gairebé) tots!

- Sóc conscient que a la Guia de l'estudiant diu que l'assignatura serà impartida en català i que també es pot cursar en castellà els dimarts i dijous de 12,30 a 14,00 amb el professor italià Umbert Boa Della Estepa, que ve de la Universitat....

Oberta, tolerant, internacional i cosmopolita de Salamanca?

-....de Torino, però l'alumna en qüestió, que ha preferit mantenir-se en l'anonimat per que té por a les represàlies dels militants del BEI. El Bloc d'Estudiants Independentistes...

Apa!. Si jo sóc un "borroka" d'aquests! No sabia que amenaçàvem alumnes Que divertit ¿no? Ara mateix em poso un passamuntanyes, em compro un pot de pintura en esprai i escric a la façana de la facultat: "Erasmus foteu el camp". Ho faré en trilingüe, per posar-los més por al cos; "Erasmus foteu el camp, Erasmus go home, Erasmus Kamopora".

-...doncs l'alumna en qüestió diu que als matins treballa al bar de la facultat Belles Arts per pagar-se...

Les farres?

-...els estudis i el lloguer i ens demana que canviem la llengua de l'assignatura. Per tant, si algú no hi està d'acord que aixequi el dit i que...

I que quedi retratat com un insolidari, burgès, racista, terrorista, fumador i assassí que s'està carregant el planeta a base d'equivocar-se de contenidors.

-...digui que no hi està d'acord.

- Molt bonic! Qui demana el canvi d'idioma té dret a l'anonimat i qui no hi estigui d'acord que ho expressi donant la cara i, el que és pitjor, aixecant el dit. Visca la democràcia !!!!

Ho comento en veu baixa a la morena dels ulls immensos amb qui, ara que me la miro de nou, torno a tenir ganes d'anar a menjar braves, de prendre-hi birres, de robar-li un petó en un descuit i de tenir-hi fills bruns amb ulls blaus.

- " I beg you pardon. Io sonno italiana. No entiendo tu dialecto"

Comentaris

  • molt bé toni![Ofensiu]
    raqven | 05-06-2007

    No puc ser del tot imparcial, ja que conec l'autor i a més em cau molt bé.
    Però he llegit el relat i he de confessar que m'ha arrencat un somriure al veure tant ben reflectida la realitat de la Uni amb els Erasmus, i no he pogut evitar enyorar aquella època.

  • Hola, Toni[Ofensiu]
    kukisu | 04-06-2007

    Un relat ben formulat que expressa una situació que em sembla molt que deu ser força quotidiana a les aules. M'ha agradat la ironia amb què tractes el tema, tanmateix.

  • LLegit dissabte al mati[Ofensiu]
    Nidlia | 02-06-2007 | Valoració: 9

    Un bon còctel de records facultatius, barrejat amb una dosi de ducados, cafès, i monòlegs interiors....


    Increible que a les tantes del vespre, un alumne encara tingui la capacitat per pensar tantes petites coses sobre la companya de pupitre...

    Jo a aquestes hores, directament, no devia anar a classe..

    Però ell deu ser així ;P

    Bon relat, m'ha fet riure..

    Records!

  • Vot corrupte[Ofensiu]
    INDESINENTER | 01-06-2007 | Valoració: 10

    Ho lamento bastant però no puc valorar aquest relat d'una manera imparcial, considerant que:

    a) Hi surto

    b) L'autor és persona per mi coneguda i apreciada, especialment desprès d'estar a punt de morir accidentats en una carretera prop de Berga, tot tornant d'un concert dels Brams... Suposo que l'atestat de la Guàrdia Civil (en aquells temps no hi havien gaires mossos i les pallisses policials encara no eren en català) hauria parlat com de costum d'excès de velocitat, tot i que estic segur de que anàvem en primera o com a molt segona amb aquell tronat VW Polo. No crec que haguès estat possible deduïr que ens havíem estimbat perque el conductor patia un atac de riure i duia el cap per sota del volant. La cosa és que no va passar res, de manera que va quedar empíricament demostrat que és perfectament possible que una persona condueixi de nit, alcoholitzada i obviant de mirar la carretera sense prendre mal.

    Així doncs, un cop exposades les causes de la corrupció de la meva valoració, he de dir que és un relat collonut, que mereix guanyar qualsevol concurs i que pot esdevenir un referent literari per a les noves generacions, les quals probablement desprès de llegir-lo abandonaran PS3, mòbils, MP4 i demès bajanades i tornaràn a descobrir el gust per la literatura.

  • Bonic[Ofensiu]
    bruixeta_lila | 30-05-2007 | Valoració: 10

    Molt bo el relat! la manera d'expressar-se, les idees, la ironia que hi expresses..
    Basicament és genial, un relat original.
    =)

  • Millor amb ironia[Ofensiu]
    ciosauri | 29-05-2007 | Valoració: 10

    Que així és més efectiu. Una situació divertida, unes reflexions serioses en el fons i una forma d'enfilar el relat (classe/elque pensa l'alumne) àgil que permet lliscar pel text sense cap problema.

Valoració mitja: 9.75