VIATGE A RÚSSIA I I I (Segon dia) SANT PETESBURG

Un relat de: Jaume VINAIXA SOLÁ
V I A T G E A R Ú S S I A I I I (Segon dia)

S A N T P E T E S B U R G


Hi vam arribar ahir, però serà avui quan se´ns mostri en tot el seu esplendor.
A les nou hem sortit amb autocars per fer una visita panoràmica a la ciutat amb parades per a fer fotografies als edificis més emblemàtics. Hem dinat a la ciutat a base d´un bufett a l´Hotel Moscova. Els que teníem sortida opcional hem pujat a l´autocar a un quart de tres. Havíem d´anar a PETERHOFF (PETRODVORETS) que està a uns trenta cinc quilòmetres de Sant Petesburg. Ens han avisat, però, que el viatge podria durar una hora i quart per culpa del “famós” trànsit, endèmic a la ciutat. (5.000.000 d´habitants… -de nit-)

Anem a pams. Sant Petesburg és una ciutat magnífica. Grans edificis, -no sé quants d´aquests edificis són palaus- grans espais, avingudes amples i llargues. Un riu NEVA –molt ample, amb una bona quantitat de canals, i molts ponts. Ara bé. Sant Petesburg, amb el que hem vist avui -afegint-hi Peterhoff- i el que veurem demà (fortalesa de Pere i
Pau… l´Hermitage), és una ciutat essencialment monàrquica. De les de les monarquies absolutes. La seva grandiositat, com la de París, Viena, Buda, Pest, Praga… la deu única i exclusivament a aquesta condició: la monarquia absoluta. L´absolutisme, per simplificar. I això vol dir que, mentre el noranta cinc per cent de la població passava gana i vivia en la indigència més pregona, la reialesa, la noblesa i l´aristocràcia vivien envoltats d´un luxe escandalós, desorbitat, excessiu, obscè. Un luxe que ens deixa bocabadats quan veiem les seves múltiples i estrafolàries manifestacions.

La revolució va començar a Sant Petesburg, perquè Sant Petesburg demanava a crits la revolució.

La majoria de les nacions, les capitals de les quals he esmentat, han superat l´etapa de l´absolutisme, perquè, una burgesia potentíssima i cabrejadíssima, amagada darrera la cuirassa del poble, va plantar cara als monarques llurs. I van prosperar zones de les capitals que no eren ni palaus reials d´hivern, ni palaus reials d´estiu, ni palaus reials d´entretemporada.

A Rússia això no va passar. A l´absolutisme dels monarques va succeir, d´una manera cruenta, la dictadura del poble… Bé , d´aquells que bramaven i xisclaven en nom del poble, pel poble, per al poble, però… sense el poble. Avui n´hem tingut la prova. Milers i milers… centenars i centenars de milers de russos que viuen a les microvivendes enquibides en macroedificis que hem vist avui (i veurem) envoltant el centre de la ciutat. Pel que fa a l´exterior i la qualitat de la construcció d´aquestes vivendes, i al seu entorn –dels interiors no en parlo perquè no hi he entrat- ben segur que els seus estadants envejarien glatint les que nosaltres hem construït i situat a Sant Ildefons, Bellvitge, Sant roc i, fins i tot, a la Mina.

No sóc qui per a donar lliçons d´Història. Ara bé, crec que ha quedat més que demostrat que, una revolució, no pot passar el poder absolut del monarca al poble sense fer-lo passar, abans, pel sedàs d´una burgesia, la missió primera i principal de la qual és la de suavitzar aquest poder amb la disfressa, si més no, elegant (com les de Venècia) o populista (com la dels saltimbanquis) de la democràcia.

Hem fotografiat i filmat esglésies, palaus, jardins… de la gama OKMAKU. I altres edificis que has de contemplar una estona llarga sense moure´t per endevinar si estan abandonats des de fa molts anys, si hi viu algú, o quantes rajoles de la façana cauran mentre els contemples.

Els camarots s´haurien de renovar. El menjar… molt dolent. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Comentaris

  • Segoina jornada a la ciutat revolucionària[Ofensiu]
    Unaquimera | 27-01-2012

    Ai, quins records m’ha portat la lectura d’aquest fragment! :-0
    Jo no recordo, però, haver dinat gens malament ;-)

    Gràcies per la passejada ... i pel comentari, resultat de l’aplicació d’una fórmula matemàtica tan peculiar com aquesta teva, jajaja!

    T’envio una abraçada nova, com l’Any que hem encetat i que desitjo que et sigui bo de veritat i ens permeti continuar en contacte,
    Unaquimera

  • era curiós de llegir[Ofensiu]
    liudmila | 01-09-2011 | Valoració: 10

    les impressions sobre una visita de la cuitat que conec bastant...

  • realment interessant...[Ofensiu]
    joandemataro | 30-08-2011 | Valoració: 10

    viatjar a països tan diferents al nostre, en tots els aspectes, enriquidor...

    gràcies pel teu comentari jaume, en el cas del poema errant primer va ser el poema i després la gallina

    salutacions cordials
    joan

l´Autor

Foto de perfil de Jaume VINAIXA SOLÁ

Jaume VINAIXA SOLÁ

40 Relats

73 Comentaris

29906 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
He nascut a Barcelona. Visc a Badalona. Vaig guanyar el primer premi al concurs de relats breus de El Mesón del Café que va publicar Ed.Vosa-He publicat la novel.la: TRISTANY ALTARRIBA.

Amb el meu cunyat i el meu fill, hem creat una productora que està penjant representacions de titelles a la xarxa. Ja hi hem penjat dues entregues. Heu de cercar per
DESPERTAFERROTITELLA.
L´ordre de visualització és: 1-Presentació DESPERTAFERRLOTITELLA
2-EL LLOP CONDEMNAT
Com podreu veure, és una altra manera de fer Literatura.

OCTUBRE 2011
Ja teniu a la vostra disposició la producció sencera: "EL MUSELL DEL DRAC", nova obra de teatre original de DESPERTAFERROTITELLA, presentada en tres entregues i gravada en HD. Un dia, ben aviat,penjarem el MAKING OFF i veureu que, les tres obres, han estat una feinada colossal. M´agradaria que us ho miréssiu (Google o Youtube) i, si us agrada, que féssiu còrrer la veu. NECESSITEM DELS VOSTRES ÀNIMS PER A CONTINUAR TREBALLANT!!!

MAIG 2012
Hem penjant a DESPERTAFERROTITELLA el Making Off (CON S´ HA FET) de tot el que hem realitzat fins ara. A més d´un del nostre entorn se li ha quedat la boca oberta. Que us pensaveu que era una broma, potser?

OCTUBRE 2012

DESPERTAFERROTITELLA ha presentat "PATUFET 2012" al 38è Festival Internacional de Filmets de Badalona. El filmet ha estat acceptat a concurs i es projectarà al teatre del CÍRCOL el matí del dissabte 17 de novembre, S´hi pot accedir gratuïtament.