VAIG NÈIXER EN PRIMAVERA

Un relat de: J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

Vaig néixer en primavera, mentre endinsat en la frescor del barranc el rossinyol entonava melòdicament un cant d'amor alhora que en el niu, i entre bedolls i pollancres, la femella covava zelosament els ous fecundats.

Sí, vaig néixer un dia de primavera, quan sols els cims més alts resten coberts de neu, quan les gleres es presenten sobreeixides d'impetuosa aigua que rodola enutjada rostos avall; quan passat l'aiguabarreig de gleres rostos i barrancs les aigües segueixen la cursa baixant glaçades i cabaloses zigzagant la llera; lliscant transparents, ràpides i alegres per les llises i empinades lloses, llepant després uns còdols, trampejant roques i saltant marges, omplint gorgs i tolles, regant plantes, herbes, molses, verns i lledoners.

Vaig néixer en primavera, quan en les valls, milers de margarides i flors multicolors cobreixen prats i pastures; quan l'encisadora olor dels captivadors narcisos impregna l'ambient; quan centenars de boniques papallones voletejant les plantes festejant les flors i mostrant l'esplèndid i elegant colorit de ses sedoses i fràgils ales.

Sí, fa anys que vaig néixer, era, quan la natura sense contaminar ens oferia les primaveres sota un nítid cel blau, quan el sol esvaïa la boira de l'albada, quan en dies grisos des de darrera la finestra la pluja escoltàvem espurnejar. Quan enamorats, verdums pinsans passerells i caderneres no deixaven de cantar.

Vaig néixer en primavera, mentre l'aigua blava del mar semblava esdevenir verdosa al endinsar-se en suau vaivé entre els alts penya-segats que configuren unes estretes netes i solitàries cales.

O tal vegada mentre la gent de mar, i entrat ja el rogenc crepuscle, en la platja esperaven atents que petits llaguts i gussis de pesca, portats uns per les ones, o empeses altres ses veles pel vent, s'encallessin a la sorra afanyant-se a treure'ls de l'aigua i empentar-los desprès platja amunt.

Eren temps d'un silenci tant esglaiador que ni el brogir del mar aconseguia ofegar.
L'embat de les transparents i salades aigües contra les roques, causa el naixement de milers d'oxigenades bombolles esdevenint tot seguit en la blanca bromera que la mar s'endu i balanceja entre uns esculls; en aquesta dansa marina, s'observen confuses imatges circulars d'unes punxents garotes.
Aixecant la vista les ones es perden en l'horitzó, en el que si dibuixen ancorades quietes i vigilants les temoroses siluetes d'uns vaixells de guerra.

El retrocés de l'aigua cap el mar, fa que entre els dits d'uns peus nus, s'esmunyin granets de sorra mullada.

Sí, vaig néixer un dia de primavera quan a casa, i en mans de llevadora, la mare patia il·lusionada el dolorós part, mentre el pare, que imagino neguitós, esperava preocupat la desitjada naixença.

Corrien temps de postguerra, en que alguns dies, ràfegues de trets s'escoltaven ressonar entre les valls i els boscos aixecant estols d'ocells.
Pols de força entre vencedors i vençuts.
Controls per el camí. Salva conductes i burots en portals de pobles i ciutats.
Corredisses nocturnes pels foscos carrers de la vila cercant un portal on entrar.
Plors en algunes llars, neguit en d'altres, i fam pertot arreu.

Amb tot, jo estic content d'haver nascut un encisador dia de primavera; mentre un rossinyol endinsat en la frescor del barranc, cantava entre els bedolls i els pollancres.

J. Lluís Cusidó i Ciuraneta
10 de novembre del 2009

Comentaris

  • Gràcies ![Ofensiu]
    Núria Niubó | 21-04-2010 | Valoració: 10

    He gaudit intensament del paisatge i la natura amb la teva acurada i poètica descripció.
    Una primavera gentil aquella que et va acompanyar en néixer, els que som fills de la postguerra sabem que és valorar les petites coses.
    Tens un gran domini del llenguatge i un tant ampli coneixement de la natura i el medi que és un regal per als sentits llegir els teus relats.
    Desitjo de tot cor que cada primavera sigui un bon renéixer per a tu.
    Una abraçada plena de vida,
    Núria

  • PRIMER CONTACTE[Ofensiu]
    joandemataro | 21-04-2010 | Valoració: 9

    He llegit aquest teu relat i el trobo molt harmònic gairebé més que moltes poesies que he llegit...es desprèn enlluernament per la natura i molta sensibilitat ...
    et felicito
    fins la propera
    joan

  • M'atrapes sempre...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 31-12-2009 | Valoració: 10

    amb les teves paraules tan ben lligades. Què puc dir, que no t'hagin dit els altres comentaristes?
    M'ha encantat la frase que et dedica la Nonna Carme "Si estigués a les meves mans faria que fos obligatori llegir els teus relats a les escoles.
    Gràcies, una vegada més, per oferir-nos els teus escrits.
    - Joan -

  • Molt més que un relat[Ofensiu]
    joanalvol | 23-12-2009

    És un clam a la vida, a la natura que se'ns mostra en tanta diversitat! No és tan sols un relat: és un poema! És l'expressió del sentiment desat a la consciència!
    Et felicito de tot cor
    Joanalvol

  • Preciosa estació plena de vida[Ofensiu]
    Unaquimera | 23-12-2009 | Valoració: 10

    Fixa't bé, amic J.Lluís: tu trigues un mes... i jo un dia en acudir! Què et sembla la meva rapidesa?

    Vinc fins el teu relat directament des d'un de meu, fent servir l'enllaç que m'has ofert i que funciona a la perfecció: ets un alumne molt aplicat, jejeje!

    Un cop aquí, només de veure el títol ( l'enllaç no l'oferia sencer) ja tinc alguna dada més sobre tu com a persona.

    Mentre la pluja cau sense parar des d'un cel gris i compacte d'acer implacable, el fred és l'amo i senyor dels carrers mullats i la foscor avança implacable conforme corre la tarda, llegeixo aquest text teu tan primaveral i sento l'enyor d'altres dies més lluminosos, més càlids, més prometedors.
    Vas néixer en una estació preciosa, amic meu!

    He de dir, en resposta a la teva esperança, que m'ha agradat, en efecte, i que m'ha servit per confirmar el que sabia de tu com autor de preciosos relats, detallistes i amarats d'amor envers la natura.

    Jo si que puc enviar-te cap a un relat meu de Nadal, que espero interpretis en el doble sentit que té d'ironia i de crítica, ja que pel que sé de tu puc afirmar que tens sentit de l'humor: es tracta de La millor oferta de l'any i queda a la teva disposició.

    T'envio una abraçada de desembre plena d'esperit pre-nadalenc,
    Unaquimera

  • Ens descrius maravellosament una[Ofensiu]
    Romy Ros | 22-12-2009 | Valoració: 10

    primavera que escampa alegra per tot arreu malgrat la fam que s'extén entre tots els camins. Una primavera frondosa i vital que anuncia que vindran temps millors. Gràcies per compartir aquest paisatge amb nosaltres i reb els millors desitjos de pau i benaurança per aquestes dates nadalenques i que el 2010 et sigui portador de fer realitat els teus somnis.
    Una abrçada!

  • En els dies[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 19-12-2009 | Valoració: 10

    neguitosos i curulls de mancances de la postguerra, imagino l'alegria dels teus pares quan et van tenir als braços.
    Si estigués a les meves mans faria que fos obligatori llegir els teus relats a les escoles. Aprendrien d'un bon mestre l'art d'escriure.
    Malgrat el dolor que sé que t'acompanya aquests dies, et desitjo unes plàcides festes i que el proper 2010 sigui millor que aquest.
    Una abraçada amic J. Lluis.

  • Magnífic!!![Ofensiu]
    Fada del bosc | 15-12-2009 | Valoració: 10

    Amb el teu relat he sentit l'esclat de la primavera a la meva pell... he notat totes les sensacions de la primavera a la muntanya o bé al mar.
    m'he quedat sense paraules...

    Nomès puc dir magnífic!!!

  • Les teves paraules...[Ofensiu]
    brins | 15-12-2009 | Valoració: 10

    són un esclat de bellesa comparable al de la primavera. Ens regales una prosa poètica molt rica, on la formosor del mot juga amb la profunditat del sentiment.

    Tot i que el lector coneix, cap al final del relat, de quins temps estàs parlant, la formosor de la natura preval damunt de tot.

    Et desitjo que passis molt BONES FESTES, J. Lluís!

    Pilar

  • Molt bo[Ofensiu]
    Naiade | 14-12-2009 | Valoració: 10

    No tinc paraules per dir-te el que he sentit llegint aquest relat tan deliciós, tan tendre. Empres bells mots que sublimen les teves clares descripcions. Sempre entre natura ufanosa d'aquesta que últimament n' anem mancats. M'ha agradat també la part final, on descrius les circumstancies del teu naixement. Encara que el moment era crític, la natura s'imposa i s'espera amb il·lusió Gracies per aquesta estona meravellosa que m'has fet passar.
    Espero tornar-te a llegir ben aviat.
    Una forta abraçada

  • Recordant els orígens![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 14-12-2009 | Valoració: 10

    Contrastant amb un temps històric molt dur en què vas néixer, la postguerra, flueixen uns sentiments a flor de pell. Descripcions nostàlgiques de paisatges bellíssims, autèntics, no malmesos encara per la mà de l'home. La primavera! Temps d'esclat de la natura. Em plau a mi també haver nascut en aquesta estació exhuberant de l'any.
    Et felicito per aquest relat tan complet en la forma i el fons. Encantada, com sempre, de visitar-te.
    Rep una abraçada ben cordial, J. Lluís Cusidó.

    Mercè

Valoració mitja: 9.9

l´Autor

Foto de perfil de J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

49 Relats

588 Comentaris

96948 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
Sabadell onze de maig del 1943
Català.
Vull gaudir el present
El passat és un record
Els records els tinc endreçats en un arxiu de la memòria, d’una memòria però que camina a l’oblit.
Lluito perquè no agafi una drecera.
Entretant per qui em vulgui llegir escric aquí, a Relats en Català, i si a més em vol comentar millor.

ELS 58 RELATS PREFERITS DELS SEUS AUTORS


ELS 43 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS

Per qui el vulgui el meu correu és: llcusido@gmail.com