Una de melons i maganxes (Conte popular)

Un relat de: rnbonet

Una de melons i maganxes (Conte popular)
(Per l'amic Rodri, etern "quimicador" de dacses i amatent amant de les matemàtiques. Ell me l'ha contat)

Això diuen que era, en un temps passat i feliç, quan una pesseta tenia quatre quinzets i no existien els telèfons mòbils, -i els fixes funcionaven amb maneta- que a un poble menut de la mediterrània hi vivia el "ti" Peret, llaurador de mitjana edat, creient convençut i habitual client de la missa major dominical.
El "ti" Peret tenia plantada mitja fanecada de melonar d'Alger als marenys del terme, que tots sabem que l'arena fa unes síndries dolces i sucoses, si les plantes estan ben femades. Ara mateix, i en aquesta nit de lluna de principis d'agost, s'encarregava de vigilar-los. Que no li passés com a d'altres companys, que li'ls furtaven. I allí a la barraqueta del bancal estava el nostre home, estès a una màrfega, amb l'escopeta ben a prop, carregada amb cartutxos de sal, per si un acàs. Perquè ell, matar o ferir, no; però si algú se li ocorria vindre a pels melons, escarmentat se n'aniria, i amb bona coentor al cul.
I per mantenir-se en vetla, anava cavil·lejant. "Deuen haver-ne més d'un centenar per collir, d'esta primera florejada... A una mitjana de quatre quilos, podran fer al voltant de la cinquantena d'arroves.... I pagant-me'ls a xavo el quilo, puc arreplegar... dotze duros! Tota una fortuna! Demà en colliré més de la meitat, i els portaré al mercat per vendre'ls..."

Però vet aquí que, en aquell precís moment, un rebombori de mil dimonis i uns llums de tió encès feren que aquella mitjanit semblés la plaça del poble un dia de festa. Dotze homes barbuts i un altre, més jove, tot vestit de blanc i a lloms d'una somera, s'acostaven pel caminal. El "ti" Peret, sorprès, i creient com era, davant aquella aparició, exclamà:
-Per ventura, no sereu...?
-Bé que ho has endevinat, amic Pere. Jo sóc aquell que tu penses... El Senyor teu, Jesús,... I he vingut a tu... Escolta! -digué el de l'atzembla, amb veu rogallosa, però ferma.
-Ai!, Senyor meu, ver fill del Creador de totes les coses? Només sóc un
humil servidor...
- No digues bajanades, Pere! Tu ets la meua ovella preferida i predilecta... I vull confiar-te un secret. Una gran hecatombe s'acosta! Serà com un temporal de llevant mai vist per aquestos indrets. Avisa de seguida el senyor rector, i que les campanes toquen "a rebat"... Que totes les precaucions seran poques... Perquè de veritat et dic que si no se'n prenen, de grans no en quedarà cap! I de menuts, poquets!

I ací em tens al "ti" Peret, corrent cap el poble, ràpid, les cames tocant-li el cul, per donar-li la notícia de la futura desgràcia pròxima al mossèn, al qual va trobar a punt de gitar-se, després d'haver pres la fresca a la porta de la rectoria.
Amb la llengua fora, li digué:
- Senyor rector, senyor rector! Que se n'acosta una de bona...! Trons, llamps, vent i pluja a manta! Just ha vingut el Crist al melonar per avisar-me...
-Què ha anat qui, a la teua horta? I de què t'ha avisat, dius? -demanà el mossèn, tot estranyat, parant l'orella.
-El Crist, ... Jesús... el ver Fill de Déu! I m'ha manat que us diga que toqueu les campanes a manta... que revoltegen fins esclafir el metall... Que estiguen tots avisats... Que se'n prepara una de repícam el colze...
-Ai, Pere! Pere bleda! Babau Pere! Ximple i fava Pere...! Ves de seguida al tros, perquè de segur que de melons grans i grossos, no te'n queda ja cap! I de menuts i a mig fer... ben segur que pocs...!

El "ti" Pere tornà al camp amb el cap catxo, rosegant entre dents: "Que el mossèn s'equivoque, Senyor! Que són dotze duros! I moltes hores de treball..." Però no; no anava gens errat el senyor rector. Melonar hi havia. Les mates. Però melons, el que es diu melons, de grossos, cap. I de menuts, poquets... i capolats!





Comentaris

  • Sembla fàcil, però ...[Ofensiu]
    Manel | 13-05-2005 | Valoració: 10

    escriure tradició oral no ho és en absolut. Temps enrere havia escoltat ací, a La Costera, una versió lleugerament diferent d'aquesta rondalla, per tant m'ha fet molta il·lusió veure-la escrita.

  • Falsament senzill[Ofensiu]
    pivotatomic | 12-05-2005

    I semblava senzill això d'escriure contes i rondalles popular, oi?

    Doncs darrere d'aquesta aparent senzillesa s'amaga (com sempre) tota una obra d'orfebreria. Cada paraula, cada mot, tenen la seva raó de ser i el resultat final, aparentment narrat per un home del poble, és tan enganyós com el Crist i els 12 apòstols que li foten els melons al beató del "ti" Peret.

    Jo, com que sóc un carall d'urbanita, em sento incapaç de fer aquestes històries que a tu et surten amb facilitat supina. Una cosa sí que t'he de dir... no sé per què, però he trobat a faltar un d'aquests personatges femenins teus, tan carnals i descarats, que em fan anar a dormir més content. Es clar, suposo que el "ti" s'estimava més els melons enganxats al terra que no aquells que desafien la llei de la gravetat. Només per això, per haver-me privat de la femella, ja m'alegro que li hagin furtat la collita!

  • Ai las!![Ofensiu]
    Lavínia | 10-05-2005

    pobret del ti Pere, com li han aixecat la camisa com diem per qui dalt! S'ha quedat sense melons per crèdul, babau i fava!.

    M'agraden les dites i les rondalles populars i que hi hagi algú que les transcrigui. És una cosa que no s'hauria de perdre, No ho creus així?

    D'altra banda et diré que sempre tindré goig de llegir el que escrius, només per la llengua que empres. ja val la pena, rnbonet! De debò. Ara feia temps que no ho feia, perquè tinc massa feina i no trec gaire el nas per RC. Espero que passi aquest mes i ho pugui fer amb més assiduïtat .

    Molts petons.

    PD
    Gràcies pel teu comentari a "Paraules sulblims". No t'ho creuràs però està basat, en part, en un fet real.

  • Es un conte[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 06-05-2005 | Valoració: 10

    molt divertit i amb aire de rondalla popular. fins i tot el llenguatge, per estrany que sembli, es el més adequat.

    Enhorabona.

    Per cert, gracies per les correccions gramaticals, ja les he modificat a la versió que tinc a casa.

  • Com la majoria...[Ofensiu]
    Llibre | 06-05-2005

    ...de contes populars, "Una de melons i maganxes" és una història divertida que atrapa al lector des de la primera frase.

    Aquesta manera de començar el relat és ben típica de les rondalles:

    "Això diuen que era, en un temps passat i feliç, quan una pesseta tenia quatre quinzets i no existien els telèfons mòbils, -i els fixes funcionaven amb maneta- que a un poble menut de la mediterrània hi vivia el "ti" Peret, llaurador de mitjana edat, creient convençut i habitual client de la missa major dominical."

    I el que més m'ha cridat l'atenció d'aquest inici, és la llargaaaaada de la frase, carregada de nexes, relatius, circumstancials i acotacions que, cal dir-ho, gaudeixen d'uns signes de puntuació que en cap moment enfarfeguen la lectura.

    Per si no ha quedat clar (perquè també m'he enrotllat una miqueta), que aquesta primera frase introductòria m'ha agradat. És llarga (sóc una amant de les frases llargues ben construïdes), però no despista ni confon.

    A més, en poques paraules, situa l'època en què té lloc el relat i descriu amb breus pinzellades el protagonista.

    La resta es va desenvolupant a un ritme àgil i la narració esdevé amena.

    Un entranyable conte popular.

    Fins la propera,

    LLIBRE

  • l'escopeta no va servir de res...[Ofensiu]
    ROSASP | 04-05-2005 | Valoració: 10

    Pobre, com el van ensarronar.
    L'escopeta preparada, però el cor dispost per a una gran missió.
    És molt enginyós el missatge del Jesús lladregot, doncs tampoc va dir mentida del tot, era un semi-trencaclosques encriptat.
    Ja veus, no saps mai per on te la fotran...

    Feia dies que no et comentava, com sempre m'has fet somriure imaginant la situació i m'ha agradat molt el vocabulari emprat llavors (les arroves, els quinzets), llenguatge camperol que també utilitzaven els meus avis.

    Una abraçada!!!

  • pobre ti Pere[Ofensiu]
    peres | 04-05-2005 | Valoració: 9

    pobrissó, quina llàstima m'ha fet, i és que sempre paguen justos per pecadors...

    m'ha agradat molt la cura que has tingut a repescar terminologia autèntica de la terra, d'esta terra nostra, de la nostra llengua tan rica i tan variada...

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357169 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!