Una conversa pendent

Un relat de: Mena Guiga
Havia estat llegint contes d'indis americans a les seves bessonetes, l'home de cinquanta-tres anys. Tenia el rostre ben bé amb la configuració d'aquella edat i, dins del gran assortiment de variants, havia fet sort: canosisme mitjaner; bosses normaletes sota els ulls que encara no requerien ulleres; pell que encara no cedia; dentadura de bona herència...i una expressió entre preocupada i afable.

Quan van ser immerses al regne de Morfeu els va fer un petó mentre alhora, i impensadament, pregava al Gran Esperit que les fes ser amoroses, senzilles, coherents...que d'aquí venia la sort. I que trobessin sentit a la vida.

Va tancar el llum i, tot i avançant cap a la butaca orellera on escarxofar-se per televisar el que fos, va sorprendre's del que 'havia demanat'.

D'on havia tret aquella tirallonga de bons desitjos? De la lectura d'un conte en què els gossos que havien tingut la facultat de la parla l'havien perdut per no saber guardar secrets, tergiversar-los i atabalar amb una xerrameca fora límits? De certes vacuïtats comunicatives?

No va engegar la màquina tonta. No s'hi distreuria, volia treure l'entrellat del que acabava de passar. Tampoc, però, s'hi podia estar massa: l'endemà tenia molta feina. Li havien afegit vint carrers més per a escombrar i el sou romania igual.

La mare de les nenes havia trucat per saber si les 'duia com cal'. Si hi trobava cap fluixesa mínima, exigia més ampla custòdia amb ella que en sabia més, al·legava, mostrant aquella expressió que s'alegrava, la de 'batalla vençuda'.

Però les nenes, de mica en mica, havien deixat de voler-se pintar les ungles i de posar-se les sabates de taló de la progenitora, tant si eren les de cada dia com les d'actuar quan s'obria el teló i ballava amb poca roba -que augmentava a cap peça- per a comiats de solters i festes d'empresa.

Tot havia començat aquell dia que va marxar la llum i que, mentre sopaven truita i pa amb tomàquet, minsament il·luminats per un grapadet d'espelmes d'olor de maduixa que els antics propietaris del pis de lloguer no s'havien endut, el pare els havia explicat un conte. Però si allò només es feia a l'escola!

Es va adormir en aquell comfortable seient amb braços. La musculatura es queixaria l'endemà, com tenia per costum. Però l'home, que no era esquenadret, no hi faria massa cas i plantaria cara al dia deixant les nenes a la portera, que li feia el favor de dur-les al col·legi a canvi d'algun caleró i de converses de cinc minuts sobre escales, parets, ascensors, antenes i escarabats, bàsicament. Després xiularia múrriament entonant cançonetes contra res que no fos el present: les fulles que sabia greu llençar -sers que s'enfrontaven a peripècies aventureres- perquè feien nosa i embussaven boques de clavagueres; comptaria burilles amb què el vici augmentat a deixadesa infestava els paviments; no desenganxaria xiclets allisats i ennegrits esdevinguts taques mig-eternes; trobaria algun cèntim i se'l quedaria...i res li faria perdre el somriure de treballar entomant els elements, contaminació inclosa.

Ja no dinaria, com cada dimarts i dijous, amb una dona que havia conegut el vint-i-nou de febrer, feia quasi un any. Collia fulles un dia de plugeta fina. Cadascuna contava una història, li havia dit. Durant l'àpat deixaven que cada representació vegetal parlés i ells callaven mirant-se-la i mirant-se. Els del restaurant mexicà ho mig entenien i mantenien el silenci.

L'home, de cop, va recordar la besàvia rebregada com una pansa que li havia desat molt endins alguna cosa que ineludiblement resorgia. Aquelles contalles vora el foc...si feia gairebé mig segle! No s'havien calcinat. Aquell saviesa farcida de detalls i d'exemples. I se li van aglomerar tot ple d'imatges de calaixos molt ben guardats.

-Tenim una conversa pendent.


Es va girar. La dona havia estat donada d'alta del centre-residència. La medicació li havien ajustat. Ell no entenia el perquè, perquè l'entenia molt bé.





Comentaris

  • Contenta[Ofensiu]
    magda | 12-03-2016

    d'haver-te descobert. Fas servir un llenguatge que mareja i sacseja i m'agrada. Enhorabona.

  • El meravellós món dels contes[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 06-03-2016 | Valoració: 10

    És un plaer llegir-te, Mena Guiga. Tens un gran talent per les descripcions dels teus personatges tan vius, tan presents en el relat que es poden veure físicament. Tens una gran imaginació que et permet empatollar-te sempre històries noves, tendres, tretes del dia a dia i del nostre món viscut.
    El món dels contes ens connecta amb els nostres avantpassats, pares, avis, besavis, etc., fins a saber quina generació. I com sempre des que el món és món, els contes mantenen l'atenció i la il·lusió dels petits que deleixen per les històries contades a la vora del foc o abans de dormir.
    Continua amb els teus contes. Jo, encara que sóc més gran que tu, t'escolto amb delit.

  • Plaer[Ofensiu]
    Bonhomia | 04-03-2016 | Valoració: 10

    Gràcies, Mena, pel comentari que em vas fer al meu 'Algun dia la coneixeré'. No m'he mirat els enllaços però m'ha entusiasmat l'apartat de les definicions de colors que em vas enviar. Merci.

    Del teu 'Una conversa pendent' m'agrada tot. És increïble la senzillesa i la subtilesa amb que escrius. El plaer de llegir-te a tu és únic.


    Sergi : )

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

436417 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com