UN PESSIC D'ARENYS DE MAR

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Anàvem al mercat setmanal d'Arenys; el Joan Lomas Gavilan, la Maria Jesús Gómez , la Maria Jesús Lorente Ruiz i l'Antonio Mora Vergés.

D'aquest Vila marinera se n'ha parlat molt i bé :

El port d'Arenys és un dels més importants de la costa catalana i del Maresme. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila. La pesca i tota la indústria que es crea a l'entorn del port mouen gran part de l'activitat econòmica de la població. El port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants. El peix que surt de la llotja d'Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes. Els restauradors locals i el consistori celebren, durant la tardor, un certamen gastronòmic, el Calamarenys, que té com a principal protagonista el calamar d'Arenys.

El port té un gran espai dedicat a les embarcacions esportives. Durant l'estiu molts velers hi fan estada en les seves singladures mediterrànies. Les drassanes continuen sent una important indústria local.

La Riera és el centre comercial i eix de tota l'activitat local. Dos rengles de plataners centenaris ombregen les voreres i li donen una imatge única. Aquests arbres són els discrets testimonis d'una de les activitats preferides dels arenyencs, sobretot en diades festives, passejar Riera amunt, Riera avall.

A mitja Riera, a uns quants metres de la placeta de l'Església, hi ha el Mercat, un esplèndid i funcional edifici modernista. És obert tots els matins i algunes tardes. A l'interior el batibull de gent i l'activitat són constants.

Edifici de 1925-29 de l'arquitecte Ignasi Mas i Morell. Façana monumental amb totxo vist i blocs de pedra treballada(petites rosetes i rodones ) que la coronen d'estil modernista.

Consta d'una nau de planta rectangular coberta a dues vessants, amb una façana de maó vist que forma un porxo d'accés de tres arcs. El nivell superior s'obre amb una gran finestral apuntat dividit verticalment amb sis pilastres. Les dobles columnes rectangulars del porxo s'enfilen cap amunt, més enllà de la teulada, coronades amb sengles pinacles.

El mercat d'Arenys, com altres, és un gran contenidor de sons. Lloc de compra, però sobretot de trobada, un dissabte al matí sentirem les tisores de tallar pollastre, els moviments de caixes i les màquines de tallar carn. Com passa un carret de compra i juguets de nens. Els primers refredats quan la tardor ja és avançada. I converses còmplices entre cantó i cantó dels taulells.

Els matins de dissabte el tràfec comercial es trasllada a tota la Riera, on s'instal·la el mercat setmanal.

El Calisay és un altre d'aquests edificis insignes de la vila. L'edifici de l'antiga destil·leria del licor d'herbes, que va arribar ser reconegut arreu, ara és un centre cultural de propietat municipal i allotja tota mena de serveis culturals.

Acabarem a la platja, davant del port, prop de l'aigua. Us podeu imaginar una millor manera quan parlem d'Arenys de mar ?

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407740 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com