Un particular interès

Un relat de: copernic

Sorprèn la malaltissa obsessió que mostren els poders públics a l'hora de remenar, trinxar i trossejar el territori. Parapetats darrere els seus despatxos oficials, els nostres governants addueixen l'interès general com a argument que justifica totes les agressions, totes les modificacions irreversibles, totes les ferides incicatritzables que es perpetren contra el paisatge. Siguin del color polític que siguin, els pares de la pàtria defensen aquests desgavells en nom del progrés i de la modernitat.

Després d'haver assolat les terres de Tarragona, ara toca el torn a les de Girona. Un territori que tothom aprecia pel seu extraordinari paisatge i la seva absoluta tranquil·litat està amenaçat per la triple espasa de Damocles del T.A.V, la M.A.T. I els parc eòlics. A l'escletxa definitiva, sagnant que ha obert el tren d'alta velocitat a l'Alt Empordà s'hi afegiran ara els parcs eòlics projectats. La Generalitat va de pressa. Ha declarat d'interès general el Tramuntana (no el bar de Ventdelpla) de Portbou i Colera. Hi ha un particular interès en col.locar els disset molins gegantins que canviaran per sempre l'aspecte de l'Albera, aspirant a ésser declarada patrimoni de la humanitat per la U.N.E.S.C.O. Tot i l'oposició ferma i decidida dels dos ajuntaments, que varen canviar de mans després de les eleccions degut a aquest tema, el nostre govern tira pel dret i passarà per sobre de tot amb tal de poder plantar aquests ginys gegantins en ple cor del palau del vent.

Per escometre aquest atemptat paisatgístic, els nostres polítics apel·len a l'argument irrefutable de l'energia neta i renovable, raó de pes i de difícil oposició. Però si pensem una mica podem desmuntar aquesta tesi fàcilment. Les plaques solars són molt més petites i es poden instal·lar en espais no naturals. Els edificis nous de Barcelona ja han d'incorporar per llei aquests elements en els terrats. També es poden situar en zones degradades, com abocadors de residus o polígons industrials. La mateixa Generalitat ofereix ajudes econòmiques per a particulars i empreses i els bancs, crèdits que possibiliten amortitzar la despesa inicial en uns deu anys i després començar a vendre l'electricitat sobrant. En temps de crisi, curiosament, no hi ha cap polític que parli d'estalvi energètic, només d'infraestructures per assegurar el consum. No hem de caure en el parany de l'argument de les energies renovables quan la contrapartida és l'alteració del territori i del patrimoni natural del nostre país.

Comentaris

  • Entenc i comparteixo...[Ofensiu]
    bocidecel | 29-08-2008 | Valoració: 10

    ..la desolació i el desengany polític. Fa dies que volia comentar el relat, però anava passant, avui m'he decidit.
    Visc en una terra que sembla el rebost energètic i l'abocador del país. Centrals nuclears, petroquímiques, indústria turística... que han destruit completament el paisatge. Ara també amb nombrosos parcs eòlics que destorben i desfan el poc paisatge verge que restava. Fa anys pensava que sempre em quedaria la muntanya. Ara, plena de monstres gegantins, només resta el cel i el mar quan no hi ha abocaments.
    M'agradaria animar-te, donar-te una visió més positiva, però en aquest tema, tant se val el govern que hi hagi. hi ha massa interessos pel mig, i només hi veig causes perdudes. Tant de bó hi hagués esperança per a les contrades gironines, tant de bó la vostra lluita donés algun reultat...
    De totes maneres, ànim i gràcies pel relat, gràcies per la reflexió. Va bé anar recordant.

  • Envial a tribuna@guimera.info [Ofensiu]
    Antonio Mora Vergés | 28-07-2008 | Valoració: 10

    Hola;

    També terres endins patim aquesta deria dels molins.

    Penso que tot plegat és una forma més de corrupció de les moltes que duent a terme les nostres "ADMINSITRACCIONS" i els nostres "PROFESSIONALS DE LA POLITICA"

    Envia el relat a tribuna@guimera.info

    La imatge d'un politic cobrant la pastenaga sota d'un moli de vent, la tens ' . Llàstima !!!

    T'envio una historia meva BANDERES D'ORACIo que va d'aquesta corda.

    Gràcies

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387688 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...