UN DIUMENGE QUALSEVOL.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Els diumenges de la meva infància consistien a fer tot un seguit de coses. No tots els diumenges eren iguals, i aquí intento explicar un diumenge qualsevol que sempre consistia en anar a missa tohom que hi volia.Ho feien a la parrôquia del barri per ser la més propera, també i havia qui ho feia al revês, que, escollia una esglêsia més lluny o un petit santuari de les rodalies de Barcelona.
Recordo que el santuari amb més devoció era el de Sant Josep de la muntanya.Allâ s`hi podien veure una colla d' exvots de tipus popular, així com vaixells fets per mariners, gorres, bastons, i unes petites tauletes, precioses, en elles hi podíem veure una sala i alcoba amb el llit i el malalt on la família agenollats el resaven i demanaven salut pel malalt.
En altres s`hi podia veure un carruatge que tumbava i no havien pres mal.......
Tor era pintat i fet per les mans de la gent del nostre poble. Sortint ja del santuari, tinc entés, que en èpoques d' estiu, com que no hi havien neveres. s' hi montaven unes taules anomenades d' aigua amb sucre, allà s' hi servia aigua fresca, que provenia d' un pou, acompanyada d'un rajolí d' anís.
A la tarda s'acostumava a fer la visita a casa d' alguns amics o coneguts. Allà no s' hi parava d' enreonar , parlaven de la guerra, de la falta de gas, del mal subministre de la llum, de la mala calitat del menjar... i jo, sentada en una cadira , que no em tocaven els peus a terra, em quedava bocavadada mirant un peix de vidre tot de colors i que quasi bé a totes les cases n' hi havia un.
També, em ve al cap, que durant aquella êpoca, un de les coses que hi tenia molt relleu era "el radio" com deien ells. Per comprar una radio tot era molt complicat, penseu que fins i tot es necessitaven uns papers oficials.
Quan ja s' estava acabant la visita ens obsequiaven amb una safat plena de torradetes de Santa Teresa!!! Eren boníssimes!!!!!I un refresc que es deia suau, elaborat amb rovells d' ou ibatuts i gaseosa.
Més cap al tard quan la visita s' acabava, camí de casa, ens aturavem en alguna font de les que sortia aigua fresca i bona.Eren fonts de bronze representant nens, bêsties.... comprades per l' ajuntament de Barcelona als magatzems l'Afaiet de París".

Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 14-03-2006 | Valoració: 10

    M.Pilar, has tingut una infantèssa molt rica i plena, i el millor, és que ens ho transmets amb una alegrìa com si en aquest moment ho estiguésis revivint.
    Fins i tot m'has fet venir ganes de menjar "torradetes de Sta.Teresa", però no en tinc !, però.... jejejejej si que tinc una miqueta "d'ànis del Mico" el de Badalona :-)
    i em pendre un glopet a la teva salud i... per que estàs en la llista dels autors més valorats.
    Encara que per mi, SEMPRE HO HAS ESTAT DE MOLT VALORADA.
    :-) Pilar

  • carai![Ofensiu]
    Capdelin | 14-03-2006 | Valoració: 10

    dius un diumenge qualsevol...?
    sorties de casa, viatjaves, anaves a una ermita, podies beure aigua amb anís, torradetes de santa teresa, xerrades, natura... i tot gratis!!! quins temps!
    ara som menys hospitalaris i tot és a la venda fins i tot les ànimes.
    Ets una font d'aigua fresca que brolla de la roca de les roques i... gratis! je je
    enhorabona per estar encara en la llista de les mels del triomf literari.
    una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314343 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com