Un cas sense resoldre

Un relat de: Jacint Pau
L'altre dia, passejant per les festes de Gràcia, vaig perdre un llapis, el llapis. El llapis en qüestió era un llapis corrent, el que el feia valuós per a mi era el caputxó. És un d'aquests caputxons amb clip i maquineta de fer punta, ideal per a portar el llapis a la butxaca; i que amb la goma d'esborrar que incorporava el propi llapis, es transforma en un kid complet. No suporto els bolígrafs, m'agrada escriure amb llapis o ploma. A casa escric aleatoriament amb qualsevol dels dos, però quan surto m'emporto el llapis, pesa menys i és més portable que la ploma. Cadascú carrega les seves propies manies i aquesta n'és una de les meves.

Quan escric m'agrada veure com de la punta del llapis o la ploma hi brollen lletres, paraules; traços que es mostren com per art de màgia fluint del no-res a través de l'estri utilitzat. Paraules, frases, histories, dibuixos, intimitats al cap i a la fi, doncs cadascun d'aquests traços emana misteriosament del més íntim d'un mateix. És, tot plegat, un ritual que m'abstrau. I em fascina la connexió ultraveloç entre el cervell, el braç i la mà última encarregada de conduir l'estri que finalment plasmarà aquelles intimitats. Més íntimes encara, en tant que són traços personals, irrepetibles, que configuren la nostra escriptura; a l'altre extrem de la tipografia que per més maca i interessant que l'hàgim escollit, no dirà gran cosa de nosaltres, dels nostres temors, de les nostres capacitats. En fi, tot un món que es trasllada de dins a fora mitjançant un llapis, una ploma, tant és.

Però en aquests moments em pertorba el què hagi pogut passar amb el meu desaparegut llapis. Estarà ja en un abocador convivint amb totes les immundícies que menyspreem? Estarà en mans d'algú que se l'ha trobat i ha decidit conservar-lo? I si és així, quin us en farà? Què li dirà el meu llapis de mi? Què li farà dir ell?.

Preguntes, totes elles, per a les que no tinc resposta ni tan sols ajudat d'una ploma o d'un llapis. Un altre cas sense resoldre.

Comentaris

  • M'agrada[Ofensiu]
    Jacint Pau | 10-10-2014

    Somiadora,
    M'agrada això que dius del món de possibilitats que s'obre davant un fet tan insignificant. Donaria quasi per a una novela. T'animes?
    Gracies pel teu comentari.

    Cinto

  • Màgic[Ofensiu]
    Somiadora sense somnis | 10-10-2014 | Valoració: 10

    La mà que agafa ara aquest llapis, haurà continuat la història? I si ha regalat el llapis a la seva filla, amiga, veïna? És impressionant el món de possibilitats que es deriven de la pèrdua d'un llapis, que considerem tants cops superflu o ni el considerem.
    Espero que els llapis del món continuïn sempre les històries de qui els subjecta! És màgic.

  • Un cas sense resoldre[Ofensiu]
    Jacint Pau | 05-10-2014

    D'entrada, Sergi, gràcies pel teu interessant comentari que hi veu més enllà que jo mateix. No he llegit a la Rodoreda –la veritat és que llegeixo molt poc– i me'n has fet agafar ganes. Gràcies de nou.

    Cinto

  • Nostàlgia[Ofensiu]
    Bonhomia | 05-10-2014 | Valoració: 10

    Crec que has descrit perfectament el que es perdia la Mercè Rodoreda, que va tenir molts problemes per resoldre el seu íntim cas si parlem d'això.

    Jo entenc que et va fascinar tot el que veies per allí, i tot el que després no hi és es perd amb massa pressa. I no és teu, però si, és un cas a resoldre. Jo també espero que el resolguin.


    Sergi : )

l´Autor

Foto de perfil de Jacint Pau

Jacint Pau

43 Relats

69 Comentaris

30962 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
Dissenyador gràfic per a poder pagar el super i el lloguer. Per a tot el demés (per a poder viure): pintor, cal·lígraf, poeta, cuentista, inventor... I també: pare, fill, nonno, amic, amant, company, col·lega... i últimament bloguer.

Podeu veure més a: A cops de llapis. Una finestra per la que mostrar algunes de les coses que faig, penso...
http://jacintpau.blogspot.com

I també al web professional www.ygrega.com