Últims pensaments d'en Saint Exupery

Un relat de: Jere Soler G

Mai no m'he acostumat a l'embranzida de l'avió; m'he passat la vida volant i continuo sorprenent-me com el primer dia. El seient m'empeny cap endavant, i m'elevo per damunt de les ombres del paisatge. L'alba despunta. Les llums de les llars que comencen a engegar-se aquí i allà m'acosten fins als cors que comencen el tràfec del seu dia. Enmig de la foscor de l'hora, guspireja una claror trèmula que ens recorda que l'essencial no mor mai, que allò que fa que l'existència tingui sentit és més poderós que el dolor: el somriure de la mare, el plor del nadó, la llet escalfada de cada matí, el so de les claus al pany, la rialla de la nostra filla, la cançó del pare, el vent fent repicar els porticons a fora el jardí, la fragància de l'herba humida, les llenques de boira baixa... tot això viu enmig de la negror de l'època, i malgrat la solitud de tantes jornades, ens acompanya la certesa que tot això existeix, i que és més poderós que la nit. Deixo enrere la França estimada i contemplo l'estesa de la mar, a aquesta hora d'un gris argentat que s'encén a poc a poc. Un destructor fendeix la superfície gravant sanefes d'escuma en una joia de plata infinita. Al seu endins, quatre-cents joves tenen por de morir i dediquen pensaments fugissers als éssers que estimen. Gairebé sembla que els pugui veure, tots tan diferents i tan idèntics. La humanitat és un ventall de diferències que sovint no es comprenen elles mateixes. Quantes vegades diem: d'aquest, tan lluny com pugui; és un pesat, és un babau, és un ingenu... Oblidem, però, que també és un món, una visió de tot, que tot ho crea i que tot ho conté; i nosaltres no li ho veiem tot; tal vegada el dibuixem amb els llapis de colors del rebost de les nostres pors i les nostres llunyanies. Cada persona és una humanitat sencera que no té perquè ser compresa per nosaltres i que sempre ens enriqueix. El somriure del sol em saluda rere la ratlla de l'horitzó; avui llueix especialment vermell. Ningú no diria pas que estem en guerra, els somriures sempre desfan el glaç com els raigs de primavera les primeres neus. El primer somriure del nadó, el somriure de l'avi que s'apaga lentament i que s'assembla tant al d'aquella criatura que va néixer vuitanta o noranta anys abans, el somriure del qui se sorprèn, el somriure de qui ens estima, el somriure del soldat enemic que ens perdona la vida, el somriure de qui sap que se li acaba la vida i s'acomiada de qui l'estima. El somriure és l'energia que ens eleva per damunt de la tenebra i ens aboca a l'esperança. I ara la llum solar m'ofereix el seu somriure i m'elevo amunt, amunt... enllà de la volta atzurada del cel, ja no veig el mar, ja tot és clar, ja no tinc por.

Comentaris

  • He vist el seu nom[Ofensiu]
    Xantalam | 18-04-2010

    en la llista dels relats destacats i he vingut corrent a llegir-lo. En Saint-Exupéry és el meu gran príncep de les lletres, l'admiro moltíssim i sento molt el tràgic final que va patir, una de les majors pèrdues que ha tingut la literatura i la humanitat, des del meu particular punt de vista. Però tampoc és el moment de parlar tant d'ell; el teu relat és d'una bellesa tendra, senzilla, heroica i noble, com els seus escrits. L'heroisme de l'Antoine està marcat pel sentiment del deure, i això per mi és el que més ennobleix als homes, més que la llibertat. Torno a parlar d'ell. Només puc dir que el teu escrit està l'alçada d'un gran personatge, d'una gran persona. Segurament no va tenir temps de lluitar per salvar la vida, com altres vegades va fer, que no va poder fer res, o va fer tot el que podia, ven poca cosa, i és possible que sabent que no li restaven possibilitats de lluita pensés quelcom semblant al que tu ens expliques.

    Després de conèixer l'obra, la vida, íntimament lligades a la seva professió, em pregunto: com és possible que no hi hagi més pilots escriptors i poetes, si és una feina que per mi, des de Saint-Exupéry està lligada de forma inseparable a la poesia? Deu ser que els pilots d'avui dia pensen en altres coses.

    Una abraçada.


  • Terror i pau...[Ofensiu]
    Bonhomia | 02-11-2007 | Valoració: 10

    Entre línies, és terrorífic el que s'hi percep. És astoradora la manera com ets capaç de descriure les coses. També molt i molt sensible.
    Tenim sort els qui podem gaudir de la pau, encara que aquesta provingui d'una traició, però bé, per això tenim els llibres d'història. Últimament em pregunto com és que som tan capaços d'eludir els conflictes, llegint-los i tot als diaris. Potser som ignorants i creiem que la nostra pau és eterna. Tan de bò sigui així, i tan de bò això s'escampi amb aroma de vainilla.

    Salutacions cordials


    Sergi

  • M'agrada molt aquest homenatge[Ofensiu]
    RATUIX | 30-10-2007

    a St. Exupery.
    Sempre m'havia quedat rondant pel cap si hauria sentit solitud en desaparèixer. Sé que és ficció, però la teva representació quadra molt bé amb algú tan senzillament vital.

  • Sí que, probablement,...[Ofensiu]
    rnbonet | 30-10-2007

    ...foren aquestos, a altres de molt semblants. Perquè la sensibilitat, el vitalisme, i la forma de pensar i ser coincideixen perfectament amb aquells de l'aviador.
    PS. Potser ens veiam al delta.
    Salut i rebgolica, mentrestant!

  • Tenia ganes de llegir-lo[Ofensiu]
    copernic | 28-10-2007 | Valoració: 10

    Perquè l'he vist en els destacats i he quedat favagirat amb el lirisme de les primeres paraules. Ets un escriptor que crees una ambientació tal que resulta impossible no seguir amb la lectura. Devores les línies només pel plaer de llegir, d'evocar, de quedar-te subjugat amb el poder del lèxic. M'agrada molt el lirisme, ja ho saps i sempre que puc em deixo portar per ell quan escric. No és fàcil. Som admiradors de Josep Pla i això se'ns nota.
    Per cert, ja tinc "El mossen de les putes..." i he llegit així de passada el primer paràgraf del "Conte vienès". També hi he trobat un poder d'ambientació fascinant. Ja faré una crítica quan l'hagi llegit i la penjaré en el fòrum.
    Enhorabona, doncs per aquest Saint-Exupéry que s'enlaira cada vegada més.

  • horitzons de bellesa[Ofensiu]
    qwark | 28-10-2007

    Un relat excepcionalment bell, escrit amb el cor i amb el cap. Sintonitzes amb Saint Exupéry per explicar que la bellesa està arreu i està per sobre de totes les coses. D'alguna manera, Saint Exupéry és utilitzat aquí com una il·lustració del teu discurs vital. És aquí on et sents realment còmode. Explicant que la vida no només podria ser meravellosa sinó que a més ho és.

    En aquesta edició del repte (en què per alguna raó vas participar fora de concurs amb aquest magnífic relat) vaig tenir moltes dificultats per imaginar què feia Saint Exupéry en una guerra. Com pot ser que algú amb la seva sensibilitat no fos pacifista? Potser una de les coses que trobo a faltar en aquest relat és l'explicació de per quina causa va perdre la vida.

    En tot cas, com ja et vaig dir, m'hagués semblat un just guanyador del repte.

  • gypsy | 28-10-2007 | Valoració: 10

    Tota una estructura compacta, bella, coherent. Talment sembla una veritat gravada en el temps passat, tots els somriures, tots els universos ens duen al mateix lloc, a veure com de semblants som els uns dels altres. I que poc comprensius som sovint, sobretot quan ho ignorem tot de l'altre.
    Potser estic paranoica, però hi veig molt de Walt Whitman, molt positivisme, molt detall quotidià alçat
    al podi del que és realment important.
    Lucidesa arreu i aquesta tendresa de comprendre als altres i transmetre-la en un paper, mitjançant els mots humils.

    A mi personalment, em trasbalsa la frase final:
    "ja no tinc por", em fa plorar saber que algú pot sentir així.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

261811 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA