"Tutudril"

Un relat de: aleshores
"Tutudril", com? No t'entenc, li dic jo, i ella posa cara de cert neguit.
"Sí, avi!, que va per l' "agua" i te moltes dents!".
"Ah! Vols dir Cocodril! Sí, ara!, ara ho he entès!".
"Això!, "Tutudril", sí" - em respon.
"Per què ets "tzerio", avi?" Aquí ja m'ha desarmat.
"Tzerio" crec que vol dir seriós i a mig camí de sever. Tot i que jo no tracto de ser sever. Només no la pujo a coll tota l'estona encara que faci una enrabiada llarga. Però s'ha acabat quedant tranquil·la: jo no li he fet cap retret després de l'enrabiada i hem prosseguit de la maneta ben tranquils; i en el punt del carrer que li he dit que la pujaria a coll la hi he pujat. Sabia, ella, la ralla exacta, en línia amb el xamfrà, en que tocava el canvi.
Sa germana petita li va al darrera i tot el que fa li sembla divertit. Ella, la petita, també ho deu ser de divertida perquè les amiguetes de la gran, totes, la volen adoptar; tot li fa gràcia. "Aquesta és l'escola de la meva germaneta" diu quan anem a recollir a la gran. A més a més, són físicament clavadetes. La petita, que ja parla dels dels dos anys, i a mi em deixa admirat, em diu: "On és la motxilla?" Perquè avui no la duc i no concep el seu avi sense la seva motxilla. També m'inspecciona cada gra o bony o cabell o falta de cabell quan la pujo a coll (a ella sí, i més, perquè és encara petita) "No fa mal" va dient, repetint el que li dic jo.
Em diu també, sovint: "no" i també "nooo", cosa que ha aprés darrerament, ara que ja en té la edat.
A cops es posen d'acord de cop i volta i criden totes dues pel passadís de casa: "Som dolentes, som dolentes!". I jo i la meva dona responem: "No: sou guapes, guapes!". El mateix que diem quan es barallen: "Guapes, guapes!", tot aixecant els dots dits índex i posant cara de pacificadors.
"Tutudril!"; no és al diccionari aquest terme, només a un diccionari interior, personal i molt preuat.

Comentaris

  • Paraules de netes xicotetes.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-07-2020 | Valoració: 10

    Quina tendresa, de les paraules dites per les netes, quan apenes saben parlar. És molt agradable de llegir, aquest relat, on les netes diuen d'una manera especial les paraules. Un plaer de lectura, haver-te llegit...
    Saluts i cuida't

  • On habita la tendresa...[Ofensiu]
    Romy Ros | 06-04-2020 | Valoració: 10

    No hi ha lloc per adjectius dolents o negatius.
    Molt bé "aleshores", unes bones estones fent d'avi i mestre... les nenes de ben segur que guardaran bons records d'infantesa. I les noves paraules que aprenen els avis no tenen preu: Tutudril. Diccionari familiar.
    Envio una cordial salutació .
    Romy Ros ;)

  • Diccionari[Ofensiu]
    SrGarcia | 17-03-2020

    Ja xales, ja. Ben expressada la tendresa dels avis, ben trobat aquest diccionari interior que tothom, en algun grau, té.
    Feu molt bé de no deixar que pensin que són dolentes. És agraïda la feina d'avi.

l´Autor

Foto de perfil de aleshores

aleshores

267 Relats

599 Comentaris

130985 Lectures

Valoració de l'autor: 9.84

Biografia:
Imatge de Cinctorres, obra del relataire rnBonet