TRIPLE ASSASSINAT (Equívocs)

Un relat de: rnbonet

"Ara fa exactament un any, sense escreix, de la matança", remuga l'inspector Baldana, mentre encén la pipa i es passa la mà pel cabell, cresp i canós. "A l'albada, fou; a l'alba. Els havien tret per la força de casa seua, a desgrat, i els conduïren, amarrats amb corda, al tàlveg de la vall, just a vora el riuet que fa cap a l'estany de Cullera. I ells, tossuts, tossuts. No els feren cas. Tres van ser els morts, germans de poca edat. Quina desgràcia! I a sang freda! Encara se'm remou l'estómac de veure'n tanta! Inesperadament, de sobte, uns crits espaordidors trencaren la pau i el silenci d'aquell dia de difunts. Glaçat quedà l'aire, un moment després. Això em contaren. No vull ni recordar-ho... I esquarterats, els pobres, els portaren a diferents indrets: unes parts restaren al poble; altres, cap el Maestrat i els Ports, d'altres enfilaren a la Ribera... I al lloc dels fets deixaren, per escarni, escrit amb guix:

‘Feridora va ser,
la daga traïdora
I mortal,
fou el punyal.
Pobre padrí
fadrí!
Deixa el seu fillol
sense vi!
Que son pare
està de dol?'

"Mal presagi, amic", fa l'inspector Panxota, amb la boca plena. "Emperò, trobàrem els culpables. I, fent-nos els ronsos, ací estem, traient profit d'aquella maldat..."

"I ara, arribats al clímax de la història, com qui diu l'àpex del relat...", segueix Baldana, entreveient la blamor calenta de les brases a la llar, els ulls dels presents fent pampallugues pel vi endossat ventre avall, "...preguntaré: Què tal les botifarres amb ceba? De Sollana són, a la Ribera!"
I el sotsinspector Misèries exclama, mentre pelluca un tros de llonganissa magra: "En feren una de molt crespa! Mira que sacrificar tres porcs de mitjana edat! Però, s'heu fixat que bons resultaren els pernils, curats allà a Morella? Passa-me'n una llesca!"
"I de les costelletes adobades amb pebre-roig i all, ningú no en parla? Són d'ací; de casa!", conclou Baldana.

Comentaris

  • colpidor[Ofensiu]
    ona | 09-02-2007

    M'ha encantat el relat, el trobo molt ben escrit, amb les paraules justes i, sobretot, sorprenent.

    Moltes gràcies per la informació sobre els haikús i les tankes!

  • Pobrets!![Ofensiu]
    Bufanuvols | 05-02-2007

    M'esquarteres l'ànima amb eixes paraules tan esgarrifadores! Sàdic! Salvatge!!! Vols dir que queda lloc encara a Cullera?

  • de la terra d'Al Azrac[Ofensiu]
    l'home d'arena | 22-01-2007

    doncs, sí. L'has ben encertada. De la Marina Alta.
    Jo tampoc no t'havia llegit, i ha sigut tot un gust.
    Salut, "tocaio"!

  • Una altra manera[Ofensiu]
    ciosauri | 17-01-2007 | Valoració: 5

    De veure la matança del porc. Ja en diem matança, és clar... I els versos? Són inventats per al relat o són d'alguna cançoneta?
    Una observació: he anat de dret al relat i no he llegit la introducció fins després. Sort! Perquè m'ho hagués espatllat tot. És com si t'expliquen una pel·lícula d'intriga abans d'anar-la a veure.

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

356957 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!