TRANSPARÈNCIA

Un relat de: Sebastià Climent
Un polític, i malgrat això, amic meu, em parlava dies enrere de la necessitat de fer les coses amb absoluta transparència. Creia, o li feien creure, que tot havia de ser transparent i que tothom havia d’actuar amb transparència. Jo vaig pensar, entre mi, que això és només una dèria col•lectiva, una moda que se’ls hi ha ficat al cap.

Encara que de moment em vaig retenir, li volia dir que això és una rucada, que transparència és qualitat de transparent i transparent és allò que deixa passar la llum de manera que poden veure’s els objectes a través seu. Quin sentit te emfatitzar que això o allò... ho serà amb total transparència? Què vol dir exactament? Em vaig imaginar la seva possible resposta... Home, és com una metàfora en el sentit que farem i direm les coses clares, sense ambigüitats, sense amagar res, sense mentides ni subterfugis. La realitat, la veritat...

Però no em vaig poder aguantar més i li vaig dir el que li volia dir... I ell em va respondre, si fa no fa, el que jo ja havia intuït. Són tan previsibles els polítics. Llavors li vaig preguntar... Per què no us limiteu a parlar clar, sense embuts i sense ambigüitats? Tant us costa? I sense donar-li temps vaig afegir... No calen metàfores perquè la gent us entengui, perquè el poble ja viu la realitat que vosaltres sembla que no veieu. Només cal que sigueu honestos i digueu la veritat sobre el que feu i el que voleu fer. Mira, doncs, si n’és de senzill.

El polític, i malgrat això amic meu, no em va respondre més enllà d’un incòmode silenci. Vam acabar-nos la cervesa i desprès d’un breu i sec comiat, cadascú va fer el seu camí. No se si seguirà sent amic meu, desprès del que li he dit, tot i no ser res de l’altre mon, però sí se que seguirà sent un polític. Me’l vaig mirar quan marxava. Anava amb el cap cot, qui sap si reflexionant... Però, ves per on, ho dubto.

En aquest moment va passar per davant meu una noia. Discretament me la vaig mirar perquè el vestit que portava era veladament transparent, més aviat translúcid que transparent, però molt, molt suggerent. Una línia subtil separava l’imaginar del veure totes les formes, i una veu interior em deia... Aquestes transparències sí que són les que t’agraden, oi?

No calia contestar... La meva veu interior i jo ens coneixem prou bé...

Comentaris

  • veritats [Ofensiu]
    leonor puig masbernat | 01-12-2013 | Valoració: 10

    Estic completament d'acord amb tu del que dius dels polítics,i de la seva transparència que crec que son mes aviat el contrari ben opacs . Felicitats com sempre un bon relat

  • Sinceritat [Ofensiu]
    alliberant | 02-09-2013 | Valoració: 10

    Plenament d'acord amb les teves reflexions sobre els polítics.
    Estic convençut que si ser polític fos un servei a la societat sensa retribució ,veuríem com fugirian els actuals i aperixarien de nous politics realment transparents ,donç no tindrien res a amagar

  • Fidel Català | 28-08-2013

    més que relat fantàstic, com l'has marcat, jo el diria eròtic del tot, pel contexte i pel final. La eròtica del poder, contra l'eròtica d'un vestit transparent (no pas transparent com jo, que no en sóc gens) I sí, jo diria que la contraposició de transparències fa del relat una bona metàfora de la vida actual. La gent del carrer és transparent i aquells miralls que se'n diuen polítics, molts cops, masses, són molt opacs, són miralls, però que no saben o no volen reflectir la realitat, la transparent realitat del dia a dia que la majoria vivim.

  • I jo em pregunto...[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 21-08-2013


    Com és possible poder seguit trobant persones que tenen diem... la valentia de voler ser polítics?
    És que no saben veure que quan un vidre està brut d'anys i anys, mai podrà ser tornar transparent? ans al contrari, a mida que vagi passant el temps, si anirà enganxant més i més brutícia i serà impossible deixar-lo net, no crec que pugui existir la transparència, ni els miracles tampoc!!!

    Gemma

  • Igual que Rajoy, però al revés[Ofensiu]
    Shupiluliuma | 19-08-2013 | Valoració: 10

    Tot, tot és transparent menys alguna cosa,(la que tu descrius al final). També són les que a mi m'agraden

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Sebastià Climent

Sebastià Climent

173 Relats

313 Comentaris

140485 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Nascut a Castellbell i el Vilar, comarca del Bages, però fa anys que resideixo a Lleida.


sebastiacliment@gmail.com