TIONS EN LLUITA!

Un relat de: Jacques Fiston
TIONS EN LLUITA!

Des de la Plataforma d’Associacions de Tions de Catalunya, integrada pels següents organismes, SNT (Sindicat Nacional de Tions), ANT (Agrupació Nacional de Tions ), ATC (Agrupació de Tions de Catalunya), ATJ (Associació de Tions Jubilats ), SIT (Sindicat Independent de Tions ), TPI (Tions per la independència), ATR (Associació de Tions amb Restrenyiment), AAC (Anem a Cagar),
volem fer arribar a tot el país, aquest manifest, on plantegem la dura realitat de la nostra comunitat i les reivindicacions que exigim amb la finalitat de millorar les condicions laborals i socials dels tions de la nostra terra.

1- Denunciem l’intrusisme d’altres costums forans, que recorden més a l’home del sac que una festa de Nadal. Denunciem també que moltes llars del país, han foragitat gairebé en la seva totalitat, la nostrada pràctica ancestral de fer cagar el tió, quedant molts de nosaltres condemnats a l’atur i a l’ostracisme més absolut. Per tant, exigim que les autoritats competents en aquest àmbit, legislin en favor de la immediata recuperació de la nostra festa, facilitant d’aquesta manera la creació de centenars de llocs de treball pels tions que actualment es troben a l’atur.

2- Condemnem sense pal·liatius, que les famílies modernetes que es pensen que en saben molt de les tradicions catalanes, quan ens veuen ens anomenin “cagatió”. Som tions, no “cagations”. En aquest sentit, reclamem que les autoritats responsables de culturitzar el país, hi posin remei immediatament.

3- Demanem, que durant els dies previs a la nostra activitat, les famílies ens alimentin amb una dieta equilibrada, i que no passa res si de tant en tant ens deixen un gotet de vi en lloc de tanta aigua. Els tions ja estem farts de menjar les sobres del sopar i que, tret d’algunes excepcions, ens obliguin a cruspir closques de nou, pells de mandarina i les rampoines de la nevera.

4- Requerim, sense opció a negociar-ho, que deixin de pintar-nos una cara ridícula. Tenim la nostra pròpia personalitat i ens molesta que ens converteixin en una mena de pallassos nadalencs. Els tions som seriosos i ens prenem la nostra feina amb la màxima professionalitat. Per altra banda les pintures utilitzades malmeten el nostre cutis i podem patir greus lesions a l’escorça.

5- Considerem que, tot i pertànyer a una tradició mil·lenària, seria interessant iniciar un debat social respecte la cançó que acompanya la vetllada caganera. En aquest sentit les diverses associacions de tions, creu que un nou ritme més proper als gustos musicals actuals, podria revifar la tradició. Un “regueton” per exemple, o una rumba.

6- Exigim, de manera contundent i sense concessions, que en el moment culminant de la nostra feina, deixin de clavar-nos garrotades amb un bastó. Aquesta violència és més pròpia d’un estat repressor que d’una diada tan especial com la nit de Nadal, on tothom s’intercanvia missatges de pau i d’amor. En lloc d’un bon cop de bastó, uns afalacs i unes carícies acompanyades d’unes paraules amables, aconseguiran el mateix objectiu.

7- Davant de la desaparició de les llars de foc on, després de defecar els regals, ens cremaven per donar escalf a la reunió familiar, demanem la creació d’una casa d’acollida de tions per tal que, un cop feta la nostra feina, puguem estar tranquil·lament descansant la resta de l’any fins la següent temporada. Ja n’estem farts que la gent ens deixi abandonats al carrer, on sense cap mena de miraments els gossos ens prenen per un urinari públic davant de la impassibilitat dels seus amos.

Per tant,
Si no hi ha una resposta immediata a les nostres reivindicacions, acceptant-les en la seva totalitat sense cap esmena ni condició, fem saber a totes les llars catalanes que tinguin intenció de celebrar l’ancestral tradició de fer-nos cagar, que:

INICIAREM UNA VAGA INDEFINIDA DE RESTRENYIMENT FINS QUE S’ACCEPTIN LES NOSTRES CONDICIONS I QUE, COM A MESURA DE FORÇA, TALLAREM TOTES LES VIES D’ACCÉS, TERRESTRES, MARÍTIMES I AÈRIES, PER ON PUGUIN ARRIBAR EL PARE NOEL I ELS REIS MAGS.

Des de la Plataforma d’Associacions de Tions de Catalunya, integrada pels següents organismes, SNT (Sindicat Nacional de Tions), ANT (Agrupació Nacional de Tions ), ATC (Agrupació de Tions de Catalunya), ATJ (Associació de Tions Jubilats ), SIT (Sindicat Independent de Tions ), TPI (Tions per la independència), ATR (Associació de Tions amb Restrenyiment), AAC (Anem a Cagar)

us desitgem

BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!

Joan Carles Franquet (Nadal 2018)

Comentaris

 • En lloc[Ofensiu]
  Gate Gore | 26-11-2019

  En lloc d’un bon cop de bastó, uns afalacs i unes carícies acompanyades d’unes paraules amables, aconseguiran el mateix objectiu. moto x3m

 • Vaja crítica...[Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 01-01-2019 | Valoració: 10

  Els Tions porten molta raó. Així que a lluitar que açò està impossible. El món està girat al reves. Molt entretingut i amb molta picaresca. Ja ja ja.... La meua enhorabona amic Jacques, per aquest relat que és molt bo i molt original.
  Una salutació cordial i Feliç Any Nou...
  Perla de Vellut

 • Genial![Ofensiu]
  Montseblanc | 21-12-2018

  Hahaha quin tip de riure! Estic d'acord en totes les peticions dels tions, excepte en una, lo del reggeton és inacceptable.
  Trobo el teu escrit molt ben pensat i treballat. Gràcies per posar una mica d'humor del bo a aquests dies!

 • Ens ho envies a tribuna@guimera.info ? [Ofensiu]
  Antonio Mora Vergés | 21-12-2018 | Valoració: 10

  Ho publicarem al NADAL DE CONTE

  tribuna@guimera.info

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: