Cercador
Tardorada
Un relat de: CeciliaBMJa les fulles han caigut
i aplega la tardorada,
farem el rebost ben ple
del que du la temporada.
Encara podrem collir
albergines i pebreres,
carabassins i tomaques,
que vénen des de l’estiu
i els nostres plats acompanyen.
De verd omplirem la cuina
amb coliflors i encisams,
carxofes, cols de Brussel•les,
escaroles i espinacs.
Creïlles, moniatos i naps,
porros, api i napicol,
penques, xirivies i carn
carlotes i cansalada
tot dins de l’olla amb cigrons,
farem pilota amb pinyons,
hi haurà putxero per a tots!
Collirem uns rovellons,
esclata-sangs, o pebrassos,
cistelles de xampinyons
per a guarnir carns i arrossos.
Farem purés: de castanya,
de bellota i avellana;
i panellets amb pinyons
i amanides amb magrana
olives trencades i aranja.
I si plou, ens posarem
botes d’aigua i la jaqueta,
espigolarem bancals
buscant els carapaters,
xones i també fenoll,
per fer un guisat amb ells.
Torrarem unes castanyes
quan el foc haja fet brasa,
i moniatos i carxofes,
i clafolls de ceba grossa
amb un raig d’oli i anxova.
Anem a engegar el forn
per torrar les carabasses,
també fregirem bunyols,
i courem coques de panses,
bescuits d’anous i pinyons,
pastís de poma i caspells,
coques farcides i coques
d’anxova i de mullador.
Veremarem el raïm,
farem bon vi i dolç arrop,
escaldarem moscatell,
l’assecarem per fer pansa,
amb les figues melmelada,
codonyat amb els codonys.
I tindrem més llepolies:
les peres courem amb vi,
i les pomes en compota.
Taronges i mandarines
menjarem a mos redó.
És temps ja d’encendre el foc,
És temps de fer brasilada,
És temps de jugar als tolls,
i cuinar la tardorada.
i aplega la tardorada,
farem el rebost ben ple
del que du la temporada.
Encara podrem collir
albergines i pebreres,
carabassins i tomaques,
que vénen des de l’estiu
i els nostres plats acompanyen.
De verd omplirem la cuina
amb coliflors i encisams,
carxofes, cols de Brussel•les,
escaroles i espinacs.
Creïlles, moniatos i naps,
porros, api i napicol,
penques, xirivies i carn
carlotes i cansalada
tot dins de l’olla amb cigrons,
farem pilota amb pinyons,
hi haurà putxero per a tots!
Collirem uns rovellons,
esclata-sangs, o pebrassos,
cistelles de xampinyons
per a guarnir carns i arrossos.
Farem purés: de castanya,
de bellota i avellana;
i panellets amb pinyons
i amanides amb magrana
olives trencades i aranja.
I si plou, ens posarem
botes d’aigua i la jaqueta,
espigolarem bancals
buscant els carapaters,
xones i també fenoll,
per fer un guisat amb ells.
Torrarem unes castanyes
quan el foc haja fet brasa,
i moniatos i carxofes,
i clafolls de ceba grossa
amb un raig d’oli i anxova.
Anem a engegar el forn
per torrar les carabasses,
també fregirem bunyols,
i courem coques de panses,
bescuits d’anous i pinyons,
pastís de poma i caspells,
coques farcides i coques
d’anxova i de mullador.
Veremarem el raïm,
farem bon vi i dolç arrop,
escaldarem moscatell,
l’assecarem per fer pansa,
amb les figues melmelada,
codonyat amb els codonys.
I tindrem més llepolies:
les peres courem amb vi,
i les pomes en compota.
Taronges i mandarines
menjarem a mos redó.
És temps ja d’encendre el foc,
És temps de fer brasilada,
És temps de jugar als tolls,
i cuinar la tardorada.
Comentaris
-
A cuinar la tardorada...[Ofensiu]PERLA DE VELLUT | 04-11-2019
Llegint, llegint he aconseguit veure com es cuina a la tardorada, doncs cada volta que li faig als versos hi ha una nova manera de cuinar, abans que s'acabe la tardorada.
Ho descrius molt bé, Cecilia...
Un plaer de lectura...
Una abraçada.
I a la vegada t'invite als tres últims poemes que tinc editats, doncs ja fa molt de temps que no m'has llegit, quan tingues temps, gràcies mil.
Aquest són:
- El teu tresor (sonet)
-Vida d'aquarel.la.
-Quimera de viure.
l´Autor
43 Relats
55 Comentaris
23027 Lectures
Valoració de l'autor: 9.88
Biografia:
De Benissa (1980).El meu blog: enigmamenor.wordpress.com