Suma fatídica

Un relat de: llpages

Va despertar-se sobtadament, amarat de suor i amb una taquicàrdia tan forta que li semblava que el cor desbocat havia de sortir-li per la boca. Estava sorprès perquè aquest estat neguitós no era fruit d'un malson sinó de quelcom molt més estrany: havia patit una revelació, i tots aquests símptomes del seu cos no eren res més que la traducció fisiològica d'una eufòria continguda. Mentre dormia, el seu cervell havia estat barrinant de valent fins a donar amb la clau del que estava cercant des de feia setmanes: un mètode infalible de guanyar als escacs, una guia cap a la victòria per sobre d'estils i tendències, un camí implacable que conduís el seu exèrcit cap a la glòria a través de la derrota inapel·lable del seu rival. La fórmula li havia quedat gravada a la ment sense esforç de retenció, de tan senzilla com era: 64+64. Ras i curt: seixanta-quatre caselles més seixanta-quatre hexagrames, el càlcul precís de les peces sobre els quadrats de l'escaquer sumat al sistema simbòlic contingut al llibre I-Xing, el més antic dels textos clàssics xinesos. Si al gran avançament en la teoria dels escacs durant els darrers dos-cents anys a Occident hi afegim l'essència del Llibre dels Canvis, amb una filosofia centrada en les idees de l'equilibri dinàmic dels oposats (el Ying i el Yang), l'evolució dels esdeveniments vist com un procés i l'acceptació de la inevitabilitat del canvi, estem davant d'una fortalesa mental inexpugnable la qual, aplicada al joc de reis, converteix al seu coneixedor en un temible gran mestre.
Esverat pel descobriment, va trobar per ordinador un dibuix dels seixanta-quatre hexagrames de l'I-Xing numerats i ordenats segons el rei Wen. Agafà tremolós el paper que havia acabat d'imprimir i el superposà seguidament sobre un tauler d'escacs sense peces. Així que va deixar anar el full, la correspondència biunívoca entre cada casella de l'escaquer i cadascun dels hexagrames va provocar-li una sensació de mareig creixent: havia ajuntat dos mons poderosos per a generar una sinergia brutal, el coneixement i domini de la qual, allí on s'apliqués, es traduiria en una hegemonia total. A cada escac li corresponia un hexagrama, el qual estava format per sis línies horitzontals superposades, cadascuna de les quals podia ser sencera (Yiang) o bé trencada per un espai al bell mig (Ying). Amb aquestes sis línies, una sobre l'altra, podien donar-se seixanta-quatre combinacions possibles, que són els seixanta-quatre hexagrames. Cadascun d'ells representa un estat o un procés diferent, perfectament establert des de temps immemorials, que descriuen el present i la seva evolució cap al futur. En resum, un vellíssim sistema cosmològic ancorat en les antigues creences xineses que ajuden a predir l'evolució dels esdeveniments, quelcom que Occident a titllat de simple eina endevinatòria quan, en realitat, concentra la mil·lenària saviesa oriental.
Amb una excitació creixent, es va connectar a la pàgina web on jugava als escacs en línia. No podia esperar més, havia de posar a prova el seu mètode revolucionari ara mateix. I havia decidit passar la prova de foc amb el més temible dels adversaris: 666. Així que va haver acabat de teclejar les tres xifres fatídiques, va recordar que l'administrador de la pàgina web l'havia exclòs del grup de jugadors després d'una sèrie de fets inexplicables que havien malmès l'estat mental d'alguns companys de joc; però no va ser a temps de rectificar, el missatge escrit a la pantalla era ben clar: "has despertat al monstre, ja n'ets conscient del que has fet?" Encoratjat per la seva troballa, que l'immunitzava davant de qualsevol amenaça, va fer el cor fort i, sense replicar-li per escrit, va moure peça.
1.d4
El meu peó de dama ocupa el lloc de l'hexagrama que fa el número trenta-sis, el shin, que simbolitza el foc cremant sobre la terra, el progrés, el tirar endavant. Encara que aquest progrés sembli curt, si insistim en la bona direcció, tindrem sort. Siguem pacients, ferms i tranquils en les nostres pròpies conviccions, cal defensar la nostra serenor perquè en aquest moment es tracta d'una força positiva. No és un excel·lent començament?
1.…, Cf6
El meu rival ha mogut el seu cavall a la casella del tauler que es correspon amb l'hexagrama vint-i-dos, el shih-ho, que simbolitza el llamp acompanyat pel tro, la rossegada, la queixalada. Recomana pensar abans d'actuar per a no caure en errors que podríem lamentar més endavant. Tan sols caldrà que estiguem decidits a enfrontar-nos als esdeveniments, tot esperant el moment adient per a superar els obstacles amb l'energia que predica aquest hexagrama. Tota una declaració d'intencions per part del meu demoníac rival, de qui només m'imagino passant-se la seva llengua bífida pels seus ullals assedegats de sang.
2.Cd2
Per què he triat la casella de l'hexagrama cinquanta-dos, el xen, que simbolitza el tro continu, l'aixecament? Precisament, pel que diu l'I-Xing d'aquest hexagrama: l'ansietat sorgeix a partir d'algunes situacions desafortunades, però si no es perd el control sobre un mateix, és més fàcil conèixer el problema i poder superar-lo. Si estem atemorits, retirem-nos a un lloc segur fins que passi el perill i, quan haurem recuperat la calma, tornarem a la lluita amb més força. Es tracta d'un moment de revisió, s'accepten situacions difícils, però els temps són propicis perquè els canvis treballen a favor nostre, encara que no ens adonem. Amb això, intento que l'I-Xing em doni confiança en mi mateix i així superar amb èxit aquesta terrible partida.
2…, e5
El peó del seu rei negre ocupa l'escac que correspon a l'hexagrama vint-i-nou, k'an, l'aigua que flueix i l'abisme perillós. Indica perill. Qualsevol acció que s'intenti en aquestes circumstàncies pot ser arriscada, cal esperar pacientment que les coses canviïn. Malgrat fer les coses amb la màxima atenció durant aquest temps, no podrem evitar les falsedats i les desgràcies. Hi ha, a més, un cansament interior, encara més perillós, que el raonament no pot vèncer. Quan ens sentim rebutjats per tothom i lluny de les coses segures, només la paciència i la confiança ens poden ajudar a superar aquesta dramàtica situació i a resoldre els greus problemes que ens inquieten amb raó, però que tenen un motiu i una solució, com totes les coses. Que n'arriba a ser de recargolat el meu contrari! Em vol donar peixet enviant-me aquest missatge fent veure que té l'ànima cansada, el molt carallot...
3.dxe5
Eliminant el peó negre i situant-lo en el seu escaquer, intento pagar amb la mateixa moneda, transmetre-li el perill al meu rival. Res pot aturar-me, tinc una fe cega en el meu innovador sistema de joc.
3…, Cg4
El número trenta-nou, hsieh, on va a raure el cavall, és el tro i la pluja, l'alleujament, l'alliberament. Anuncia la solució a una situació difícil. La sort està de part nostre i el risc s'acaba, però sense forçar els esdeveniments. Només amb la ment alliberada prendrem les millors decisions. Per tant, és aconsellable de continuar meditant i fer una revisió detallada de les causes per a saber imaginar almenys les diverses conseqüències possibles. Si es pensa que jo l'ajudaré a sortir de l'entrellat, ho té clar, i per aquest motiu insisteixo en l'assetjament al seu cavall.
4. h3
Un peó a l'hexagrama quaranta-vuit, k'un, que simbolitza la desgracia i l'opressió. Anuncia època d'adversitats i mala sort, obstacles al progrés. Degut a la manca de visió, alguns problemes imprevistos es multiplicaran i ens confondran. No és el moment de demanar ajuda, només ens perjudicaria. El millor és meditar sobre les errades i veure les nostres pròpies limitacions. Cal mantenir la serenor perquè tan sols la confiança en nosaltres, en els altres, en les coses i en els esdeveniments donarà la mesura de l'èxit. Caram, a veure si m'hauré precipitat; faré cas del que diu i mantindré la calma, tot i que pinten bastos...
4…, Ce3!
El cavall negre continua la seva cavalcada letal i es situa a l'hexagrama quaranta-cinc, sheng, que simbolitza els arbres creixent des de la Terra, l'ascensió. Augura progrés, un camí lliure d'oposicions i enemics en el que els altres veuran l'ascens amb bons ulls. Aquest èxit aportarà seguretat i confiança, però cal mantenir el cap fred, no vanagloriar-se, ser modest i cuidar els detalls. Aquest hexagrama crea una atmosfera estiuenca, la dels camps durant el segar o la verema. Qualsevol excusa és bona per posar-se a riure, arreu se senten veus alegres, no hi ha inquietuds, l'estat d'ànim és el més feliç de tots els de l'I-Xing. Em penso que hi ha alguna cosa que no encaixa: no tinc ganes de riure, les veus interiors que sento més aviat m'assenyalen tamborinada i estic més inquiet que mai. Ara començo a olorar-me l'ensarronada, una olor a sofre, per cert...
5.fxe3
O ja em puc acomiadar de la meva Dama… La tensió arterial no minva, em penso que aviat hauré d'aturar-me o serà el meu organisme qui dirà prou.
5…, Dh4+
La Dama de 666 a l'hexagrama quaranta, xien, és l'aigua sobre una muntanya, els obstacles, els problemes. Aquest hexagrama implica dificultats. Es nota el perill d'una barrera impedint el pas, potser convindria recular i esperar una ocasió més favorable. Si les circumstàncies ens obliguen a actuar abans d'hora, no estaria de més buscar l'ajuda necessària. Ajuntar esforços pot assegurar l'èxit. Es poden superar les contrarietats quotidianes només si no els donem massa importància, procurant de dur a un bon final fins i tot les tasques més insignificants. Viure moments difícils no constitueix una culpa, mentre que sí ho és deixar-se vèncer pels esdeveniments i perdre la confiança, tan necessària en el temps batallador d'aquest hexagrama. Ara sí que estic ben fotut i despistat, a qui s'està referint aquest hexagrama: a mi o al meu contrari? I si els xinesos m'estan aixecant la camisa? Tan se val, només tinc una jugada.
6.g3
L'hexagrama quaranta-set, xing, on es situa el meu peó de cavall, anuncia soledat i recriminacions per haver desperdiciat el talent i les quali
tats que els superiors no van arribar a apreciar. Mai es tard per a tornar a començar, però sense oblidar que una errada darrera una altra mena al fracàs i a la pèrdua de respecte i admiració. Un moment de desànim i soledat, és humà que ens desesperem, que perdem la voluntat de continuar vivint les nostres preocupacions, però cal retrobar l'energia per a posar-nos dempeus i sortir de la confusió d'aquestes sensacions, tot tractant d'evitar la malvada fascinació que exerceixen els pensaments indolents. No hi ha solucions immediates, però tampoc estan molt lluny. Estarem cecs i sords, i l'oracle ens adverteix per a què trobem formes diferents de sortir d'aquest silenci i recomençar així amb paciència. Renoi, això sí que és encertar-la! Aquest hexagrama dóna en el clau! Estic fotudíssim, no cal que m'ho recordin.
6. ..., Dxg3++
Teló. Amago el cap entre les meves mans suades per la tensió acumulada de la partida, sense dissimular una decepció immensa. Tot l'edifici filosòfic enderrocat com un vulgar castell de cartes, derrotat de la manera més ignominiosa pel rival més odiat de tots, quin paperot...
Quan aixeco el cap i dirigeixo la mirada cap a la pantalla de l'ordinador, els meus ulls no poden apartar la mirada de la darrera frase d'en 666: "Cuc pretensiós! Vanitós pollós! Que no saps que, per més vella que sigui la teva saviesa, la meva sempre ho serà molt més? Que no recordes que sap més el diable per vell que per diable? I pots estar content: has perdut la partida, però he gaudit tant amb la meva victòria, forjada sobre el cavalcar impetuós del meu negre rossí i rematada per la meva figura favorita, la dama negra, amb dalla i tot, que et permetré de conservar el judici, cosa que no poden dir cap dels meus oponents que t'han precedit. Ara bé, no recordaràs res del que has vist ni rumiat durant la partida, el teu cervell seguirà funcionant però tindrà un buit de memòria irrecuperable quant a les teves fantasies oriental-escaquístiques".
No havia acabat de llegir la darrera paraula, quan la pantalla va deixar anar una llambregada de llum fortíssima, encegadora, com si milers de canons de làser disparessin simultàniament cap als ulls, amb un efecte immediat sobre el cervell, que va quedar sacsejat i masegat com si els temibles punys d'un lluitador de boxa l'haguessin estat colpejant repetidament i aferrissada. En estat catatònic, va perdre l'equilibri i va caure estabornit a terra, picant-se la templa contra el cantó viu de la taula. Si bé va refer-se de la trompada en unes setmanes, va ser incapaç de donar una explicació coherent a l'accident domèstic que havia patit. Des d'aleshores, quan havia de prémer la tecla corresponent al número sis, sentia una agudíssima fiblada dins del seu cap, que cap metge va saber esbrinar mai de manera convincent.

llpages


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

227 Relats

994 Comentaris

295297 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.