Sota la taula de la cuina

Un relat de: Mena Guiga
La cuina del pis esquifit de la tieta Lola, al barri antic, ocupava molt d'espai, perquè havia fet enderrocar envans inútils i es podria dir que el pis era tot cuina, llevat d'una zona separada amb mampara per a una llitera de quatre places, una sobre l'altra, més una d'afegitó descollable i de mida més reduïda, per a possibles mascotes de companyia. I el lavabo estava a fora, minúscul, ocupant la terrasseta excèntricament. La tieta Lola era d'aquesta mena i res no sorprenia d'ella, res. Tan aviat la veies abillada tota de color groc, amb la ratlla dels ulls conjunt, com amb estampats de quadres ben pallàssics, el cap ple de trenetes i moltes ganes de cantar. Mai havíem descobert on guardava la roba. I mira que en tenia! Tanta com dies té l'any, tanta com estris de cuina i llibres explicaires per gaudir de menges diverses de procedència d'arreu d'aquest món i d'altres que s'inventava.
A l'ampla cambra amagava receptes als llocs més impensats i divertits de descobrir quan hi anàvem. Potser dins un iogurt desnatat de plàtan hi trobaves com elaborar crispells de bacallà. O qui sap si entre les fulles del test d'alfàbrega hi havia, tot dissimulada i encargolada com una 'xuleta' de mal estudiant, el secret de cocció de la col de Brussel·les!
La tieta soltera s'entusiasmava d'allò més i remés als fogons, entre olles i cassoles, pots i paelles, flameres i gelateres. Tot li sortia una delicatessen i per això nosaltres, els nebots, la Bel i en Nil, sovintejàvem les visites. Jo vaig aprendre a fer coca de coco, boníssima coca de coco. Amb només set anys. El meu germà, un any més gran, aprenia a tastar-ho tot amb fruïció i goig, i el veig com escrivia en una llibreta que li havia cagat el Tió el que el paladar i l'ànima li deien. S'hi havia acostumat i, en acabar el redactat, el llegia a la tieta, ella somreia i li feia una abraçada de llana (si era temps de fred) o de seda (si era de calor).
La tieta, un dia, ens va presentar un amic, en Biel. Un home d'aspecte seriós i de poques paraules, vestit amb camisa, texans i xiruques. Xiruques amb cordons blau marí. En Nil i jo volíem que marxés, no ens va agradar.
-Fa cara d'entrepà de xoriço!
-Sembla una amanida d'àpit!
-És un xampinyó a la planxa!
I esclafíem a riure...sota la taula de la cuina, mentre ens xiuxiuejàvem aquestes comparances a les orelles.
Aquella nit ens vam despertar en sentir veus. A la cuina, en Biel i la tieta, il·luminats per una espelma i per la lluna, conversaven mentre prenien vi negre. Es miraven molt intensament, el vi minvava, ells cada vegada parlaven més fluix i els seus rostres s'acostaven més l'un a l'altre.
Tafaners, en Nil i jo ens vam esmunyir com gatets silenciosos sota la taula, rodona i abillada amb unes tovalles de color verd molsa com la del bosc.
Ho vam més sentir que veure tot. Ben callats.

A partir d'aquí vam crear el joc.
-Un petó de ceba, que fa plorar!
I ens el fèiem.
-Un petó de xocolata, que llisca fins a la sabata!
I el representàvem.
En Nil, a mida que teníem idees -inspirades en aquells fets- les anotava a la part del darrere de la llibreta amb llapis de diferents colors, per fer més gràcia.
-Un petó de sucre cremat, que als llavis s'ha enganxat!
Aquest era dels millors.
-Un petó de sopa de galets per tota la panxona repartidets!
-Petons de lioneses de nata!
Aquest m'encantava!

Fins que la tieta es va casar o ajuntar i es va traslladar i no l'hem vista més i no sabem si està a Gènova o a Girona.
D'això ja fa uns quants anys.
En Nil ha omplert unes quantes llibretes...perquè els pares es van quedar la taula, arraconada a les golfes. I nosaltres la fèiem servir.
Fins que es van enfadar i ens van enviar interns a escoles distants. I allà els àpats eren insípids i no estàvem junts ni per comentar-los i millorar-los.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

436023 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com