Sospites

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

Fa poc, molt poc, que m’he jubilat. De moment em distrec fent petites caminades; escrivint —menys del que voldria—; ajudant una mica... és a dir, més aviat poc... a la dona. Ara mateix, m’estic entretenint remenant papers vells i entre ells ha sortit un sobre marró, un xic atrotinat, d’aquells que es feien servir antigament per pagar les nòmines. No he pogut evitar un somriure trist, malenconiós...

De vegades la vida ens dóna força sorpreses. Hi ha persones a les quals no acabem de conèixer mai.
———oOo———


Fa anys, molts anys, mireu si en fa, que en l’empresa on treballava encara es pagava la nòmina en efectiu. Jo era del departament de comptabilitat, però en les èpoques de vacances també em feia càrrec de la caixa. Fer-me responsable de la caixa no era cosa que en donés gaire alegria, però... era el que hi havia.

En una ocasió, en acabar de sopar, vaig rebre una trucada telefònica d’en Fontgivell, un company de feina. Aquell dia jo havia pagat la nòmina. La conversa va anar més o menys així:

—Escolta’m. T’ha quadrat la caixa?
—Sí! Què vols dir?
—Que m’han faltat cinc mil pessetes.
—No pot ser. La caixa quadra.
—I no podria ser que haguessis posat cinc mil pessetes més en un altre sobre?
—Home! És clar que pot ser, però això suposaria haver comès dos errors...
—No t’ho prenguis malament, però jo, demà al matí, li ho comentaré al senyor Ferrerons.
—Ho entenc. Demà al matí ja en parlarem...


Al dia següent, el “bon dia” que em dirigí en Fontgivell fou:

—En el sobre del senyor Graupera, també hi han faltat cinc mil pessetes...
———oOo———


No ho recordo bé, però crec que van faltar diners en tres o quatre sobres. El director, senyor Ferrerons, ens va reunir a l’apoderat senyor Graupera, al company Fontgivell i a mi, i va preguntar-me quin procés se seguia per omplir els sobres.

—Miri, senyor Ferrerons —li vaig explicar—. Els diners ja vénen justos del banc i amb el nombre de bitllets calculat. El primer que es fa, evidentment, és repassar que vingui exacte. Una vegada tot en condicions, es comencen a omplir els sobres. En omplir l’últim, no ha de faltar ni sobrar cap bitllet.

Quan vaig acabar l’explicació, el senyor Ferrerons ens va dir que, ell ja sabia qui havia estat el culpable i ens va dir el seu nom. N’estava ben convençut, però era conscient que era difícil poder-ho demostrar.

El senyor Ferrerons, va reunir tot el personal. A cadascun de nosaltres ens va donar un sobre buit i, tot dient-nos que anéssim al nostre lloc de treball, afegí:

—Al mig dia, quan aneu cap a casa, dipositareu el sobre en la bústia de la porta d’entrada. Aquell que hagi ‘distret’ els diners els pot tornar anònimament. Ningú sabrà qui ha estat i espero que no es repeteixi aquest fet.

Tots vam ser testimonis de la ingenuïtat del senyor Ferrerons. La bústia es va omplir de sobres. Tots ells, buits...
———oOo———


De vegades la vida ens dóna força sorpreses. Hi ha persones a les quals no acabem de conèixer mai. He dit abans que no recordava si van faltar diners en tres o quatre sobres i ara, en obrir el que tinc entre mans he pogut comprovar que en van ser quatre...


________________________________________

P.S. Un petit aclariment: Aquest cas, amb lleugeres diferències, és autobiogràfic. En la meva vida laboral, Déu n’hi do dels casos amb els quals he anat topant.
El “senyor Ferrerons” estava encertat en les seves sospites. En aquesta ocasió, he de reconèixer que el “senyor Ferrerons” no va ser tan ingenu, ja que els diners van aparèixer. Més endavant, la persona de la qual sospitava, va ser atrapada en altres afers que no vénen al cas... són, o serien —tal com es diu en aquests casos— una altra història.

________________________________________

—————
escrit el 07/07/2011
Revisat PiCaPi 10/07/2011
———————————

Comentaris

  • el relat per mi...[Ofensiu]
    joandemataro | 16-03-2012 | Valoració: 10

    que no vaig viure això del sobre és una curiositat, sempre és gratificant per mi sentir le històries de la gent més gran que jo, i el final és molt bo joan !

    gràcies per passar-te pels meus relats i comentar-los, ja saps que és un plaer...
    una abraçada i fins aviat
    joan

  • Benvingut[Ofensiu]
    Josoc | 16-03-2012

    al gremi dels jubilats. Desitjo que omplis gratament el temps lliure i que es noti amb més escrits a relats per a satisfacció de tots.

  • Temps era temps...[Ofensiu]
    Núria Niubó | 10-03-2012 | Valoració: 10


    Ai els sobres marrons! A mi també m’ha portat bons records el teu relat, primer de quan els cobrava i després de quan els donava, per sort mai vaig tenir un assumpte tan desagradable.
    M’agrada l’estil del teu relat, primer el sentiment que ens transmets d’enyorança d’un temps viscut, i després el nus del relat sense dramatismes queda com una anècdota que ens congratula pel fet de ser resolta.
    De vegades tot fent neteja de calaixos sorgeixen històries dins nostre però no és gens fàcil concretar-les en un relat condicionat per unes normes.
    Felicitats Joan, un relat molt amè.

    Una abraçada
    Núria

  • Aquells sobres...[Ofensiu]
    brins | 09-03-2012 | Valoració: 10

    Recordo molt bé aquests sobres marrons de què ens parles, Joan; uns sobres que reconeixien el nostre esforç i la nostra dedicació a l'empresa. Tinc molt present el primer que em van donar; a dintre hi havia pocs bitllets...però el vaig fer arribar a les mans de la meva mare amb una il·lusió immensurable.

    És cert que, a la feina, també hi tenim moltes sorpreses desagradables que, a vegades, ens provoquen hores de neguit, però som conscients que formen part d'una tasca comuna que s'ha d'assumir i que altres estones més agradables ens les compensaran.

    Com sempre, un bon relat, Joan. Felicitats,

    Pilar

  • El sobre marró[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 04-03-2012 | Valoració: 10

    Les histories de la vida laboral, tan denostades elles, però tan plenes de vida també. Has escrit un relat ple d'ella, de records, de dubtes, de vivencies ben vives, si més no a la memòria. M'ha agradat molt i molt Joan. Rep una forta abraçada.

    aleix

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182654 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.