SOM UNA NACIÓ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Jacint s’havia quedat vidu quan la Joana només tenia 10 anys; malgrat l’ajuda de la seva germana Rosa, criar-la va ser una tasca feixuga.

Quan la Joana tenia quasi 20 anys li va dir que li agradava un noi, al Jacint ja li havien arribat noticies de que la Joana es relacionava amb un guardià civil; com només eren això, ‘noticies’, li va semblar que no havia de dir res, de sobres sabia la Joana que al Jacint no li agradaven les persones que es guanyaven la vida, fent aquesta mena de feines.

Les ‘noticies’ van resultar ser certes, i la Joana li va dir que el Felipe volia venir a casa.

El Jacint, de la millor manera, sense alçar la veu, sense cap mal to, li va contestar que com ja era major d’edat, podia sortir amb qui volgués, fins i tot si així ho volia, casar-se amb un guardià civil, ell però, no tenia tampoc cap obligació de renegar dels seus principis, i no volia rebre al Felipe a casa seva.

Al cap d’uns dies, el poble és molt menut, el Felipe va fer per veure al Jacint, aturant-lo al carrer, i demanant-li explicacions:

Que me ha dicho la Joana que usted no consiente en nuestro matrimonio.

El Jacint, li va demanar educadament que el deixies passar, i que en endavant s’abstingués d’adreçar-se a ell pel carrer, i va marxar.

La Joana i el Felipe, o el Felipe i la Joana, es van casar, i a la cerimònia, l’acompanyava la seva tieta Rosa, el Jacint no va assistir ni a l’acte religiós, ni al convit.

La Joana va acabat entenen que el seu pare tenia unes conviccions, i al cap d’uns mesos es van tornar a relacionar, fins semblava que el Felipe ho entenia.

L’1 d’Octubre de 2017 el Jacint tenia claríssima la seva assistència al Referèndum, com havia participat ja al Procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya el 9N del 2014

La Joana, tenia en aquesta qüestió el cor dividit, s’estimava Catalunya, i s’estimava també al Felipe; la vida a la casa-caserna se li feia difícil, el castellà era la llengua ‘obligatòria’, i la jerarquia es traslladava també a les relacions veïnals, ella havia participat al procés de l’any 2014, i veia clar, que si ho volia tornar a fer l’1 d’Octubre, se’ls complicaria la vida a la caserna. La relació de parella s’havia anar refredant, sempre era la Joana la que havia de cedir, i això començava a passar factura.

L’1 d’octubre la Joana no va anar a votar, es va quedar a la caserna, sabia però, que malgrat li ho havia desaconsellat el Jacint exerciria el seu dret.

El que TOTS desconeixien era que el dispositiu que s’havia preparat des del gobierno, acabaria afectant també al Felipe, i als altres guàrdies de la caserna, que van haver de reforçar a les unitats que s’havien traslladat.

El dia 1 d’octubre, el Felipe formava part dels que colpejaven, i el Jacint dels que rebien; el Jacint acabaria el dia a l’hospital.

La Joana va decidir que havia d’estar al costat del seu pare en aquelles hores, i el Felipe es va sentir ‘ desautoritzat’ davant dels seus companys.

Quan li van donar l’alta hospitalària al Jacint, la Joana el va acompanyar fins a casa, i es va quedar amb ell.

La situació va evolucionar com tots ja sabem, i la Joana no va tornar a la casa-caserna, ella i el Felipe, van iniciar un procés de divorci civil.

Al dinar de Nadal de l’any 2018, la Joana, va confessar tant al Jacint, com a la Rosa, i a la resta de la família, que si no tenien fills, no era per cap qüestió física, ella i el Felipe estaven sans. La qüestió va ser que ella no es veia criant un fill en aquell ambient de la casa-caserna.

Algú va fer un acudit parafrasejant la lletra de la cançó CORAZON LOCO que havia popularitzat L’Antonio Abad Lugo Machín conegut com a Antonio Machín (Sagua la Grande, Cuba, 17 de gener de 1903 – Madrid, Espanya, 4 d’agost, 1977) als anys 40 del segle XX.


“No se pueden querer dos patrias a la vez, y no estar loco”.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407382 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com