Solidaritat primària (REPTE 255)

Un relat de: rnbonet

Aquell poble era molt solidari. Menut, això sí, però solidari al màxim. Per tot veí o veïna era un repte la participació solidària en qualsevol esdeveniment, per qualsevol motiu.

La fornera pastava i coïa rotllos totes les setmanes, fent cas de la màxima "Qui té fam, somnia rotllos". I ella col·laborava al sentir popular i, de tant en tant, també consolava algun client famolenc deixant-li tastar la seua mona."Pa de pessic", li deien de malnom per tota la contornada.
El repartidor del gas butà, a més a més de pujar la bombona al pis que fos, també col·laborava solidàriament pujant a qualsevol veïna que ho necessités. I no posava mai impediments de cap classe per la grossària, la cara, els fills o néts de la interdita, ni per la professió del marit. I si era vídua, encara li pujava els atifells amb molta més gana.
La florista, verge només abans dels tretze, i fadrina ara, regalava a tort i dret la seua flor, no mai marcida. I acostumava ser solidària amb el jovent del poble. Amb alguns casats, també. Als fadrins majors els tenia una certa temor. Fins i tot por. "Per què sols una rella pel meu hivernacle, si en puc tenir a curull?" deia sovint, sense amagar-se.
Quan de tard en tard hi havia alguna defunció, tots el habitants del poble, grans, menuts; homes, dones, i qualque gos perdut acompanyaven el fèretre i la família fins el cementeri. I si era dona, tots els homes li ploraven; i si era home, ploraven desconsoladament les dones. Uns i altres, per raons òbvies.
Potser el menys solidari fos el mossèn. I el més solitari. Egoista i tancat a la creença -"era menys problemàtic per confessar-se", s'excusava amb els íntims-, només cultivava el jardí de l'ama. Molt sovint, tot val a dir-ho.

I quan reberen al poble, a l'estiu, solidàriament, aquelles xiquetes i xiquets sahrauís, tothom demanava a crits per l'acompanyant, fora mascle o femella, per donar-li allotjament a casa seua. Per solidaritat ben entesa.
Era aquell un poble menut. I solidari. En extrem.

Comentaris

  • està molt bé la conya[Ofensiu]
    ANEROL | 25-07-2007 | Valoració: 10

    i ja està bé de rebombori amb la paraula solidaritat

  • Llibre | 25-07-2007

    Hjehejeh... com et passes, col·lega. M'encanten aquests girs de cent vuitanta graus, i com ens condueixes a ulls clucs cap on tu vols.

    Per cert: per on para, aquest poble? Em sembla interessant fer-hi un visiteta!

    Una abraçada,

    LLIBRE

    PS.- Sobre el tema del darrer llibre, només m'has de dir on cal enviar-lo. Si vols parlar-ne, em trobaràs a llibre_silvia@yahoo.es

    Salut!

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357231 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!