SENYOR DOCTOR

Un relat de: J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

SENYOR DOCTOR


Llicenciat en historia, en física, en enginyeria, en econòmiques, o en farmàcia entre altres disciplines; tots han estudiat a la corresponent facultat, i tots els que han culminat els estudis amb èxit han obtingut la llicenciatura.

Tots són savis. Se suposa que tots coneixen a la perfecció la seva disciplina. Tots podran lluir i presumir de llicenciat, col·locant el seu títol en un lloc destacat a la paret del seu despatx, laboratori o de la consulta assolint així el que es pretén: que tothom s'adoni de la seva sapiència d'aquesta manera el client, assossegadament, els podrà formular la consulta en la confiança de què després podran escoltar sense recel l'encertada opinió del culte professional.

Però aquesta no es l'opinió del, teòricament, més savi. Dins la mateixa professió encara poden acudir al llicenciat que a més compti amb una llarga experiència professional, en el transcurs de la qual a sabut aplicar brillantment els seus coneixements.

Tot i així, encara podrem pujar un altre graó i anar a trobar algú encara mes brillant doncs, a més d'haver acumulat tanta sapiència i cultura, ha cursat un màster, a no sé on, que jo què se....

Ara bé, per ser savi de totes a totes, per ser lo millor de lo millor, per inclòs presumir de ser el súmmum de les llumeneres, s'ha d'haver fet el doctorat, i això, tot i que "doctores tiene la iglesia" encara no ho regalen, a no ser que hagis estudiat aquella carrera en la què un cop llicenciat s'admet, per tradició, que els clients al entrar a la consulta et saludin amb un "Bon dia Senyor Doctor !"

Amb tot xoca el que hi hagi una llicenciatura a la que socialment li està permès passar per la drecera i gaudir directament d'aquesta distinció de Doctor sense personalment haver-ho guanyat.

Com passa també en altres disciplines, molts d'aquets doctors després no exerciran la seva professió i entraran a administrar o gestionar llocs sanitaris sense tenir els profunds coneixements d'altres llicenciats possiblement doctorats en econòmiques.

Per sort, la majoria entraran a formar part de la classe mèdica facultativa i gràcies a ells, a la seva vocació, als seus coneixements i sovint al seu sacrifici, continuarem estan assistits en tot moment de les nostres malalties.

Tan debò, en mig d'aquesta globalització en la què ens trobem immersos, puguem continuar veient en el metge l'amic que no escatima esforços per guarir els nostres mals.

També estic segur que, sempre i quan no perdem els principis de la nostra condició humana, podrem seguir agraint al cirurgià el dia que, trobant-nos abatuts i acabats, no va dubtar obrir-nos en canal per arrancar la mort de les nostres entranyes, per canviar-nos un cor cansat, o per implantar-nos una pròtesis o un membre mutilat.

Doncs per sort , la lacre dels individus que amb prepotència i pedanteria i menyspreu a la humanitat alguna vegada s'han atrevit a dir: "jo estudiava per Déu i em vaig quedar en cirurgià" s'acaba d'extingir doncs no té lloc en la nostra civilització.

Per això, Senyor metge, en reconeixement al bé que ens feu, i estigueu o no Doctorats, us seguirem dient a boca plena, gràcies Senyor Doctor/a. !


J. Lluís Cusidó i Ciuraneta.

Comentaris

  • Evidències interessants[Ofensiu]
    Unaquimera | 07-01-2010 | Valoració: 10

    Un cop llegit i comentat el teu primer relat en aquest web, Ous, figues i pebrots, i havent comprovat que el segon, No sempre recordo el que vol dir, ja estava atès com correspon, és a dir, llegit i comentat, li arriba avui el torn a aquest tercer, en el qual trobo una part evident de crítica que tot i ser seriosa no deixa de destil·lar una certa ironia que provoca el somriure.

    Trobo tres qüestions dignes de ser resaltades:
    M'ha sorprès l'evidència que fas palesa: hi ha una llicenciatura a la que socialment li està permès passar per la drecera i gaudir directament de la distinció de "Doctor" sense haver-ho guanyat de la mateixa manera que la resta! No per sabut aquest fet sorprèn menys en llegir-ho!
    També m'ha fet rumiar la frase que assenyales com atreviment pedant i superat: "jo estudiava per Déu i em vaig quedar en cirurgià". Crec que resumeix a la perfecció l'actitud i el tracte que reben alguns d'aquests especialistes.
    Per últim, com a tercer element a destacar, només em resta sumar-me al teu desig: "Tan debò puguem continuar veient en el metge l'amic que no escatima esforços per guarir els nostres mals" en lloc al ésser deïficat que qui sap si demana sacrificis humans...

    En resum, un text interesant aquest teu!

    Ah, pel que fa al teu comentari en els PREVERBIS: Has entès molt i molt bé el que s'hi explica, i en el teu intent has reeixit plenament: no esperava menys de tu, és clar!

    T'envio una abraçada doctorada en afecte,
    Unaquimera

  • Jo crec[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 12-11-2008 | Valoració: 10

    que el que volen els estudiants de medecina, en acabar la carrera, és posar-se a treballar quant abans millor. Més endavant i un cop tenen feina, fan el doctorat. T'ho dic perquè, un dels meus fills, és metge traumatòleg i és el seu cas.
    No tinc paraules per agrair-te el teu darrer comentari i no ho dic tan sols per les teves amables paraules sino per la preciositat de la imatge del excursionista. Sempre seràs un gran poeta!
    Una abraçada.
    Nonna_Carme

  • segueixo fen una prova d'aprenentatge [Ofensiu]

    per saber inserir un enllaç Seny i cultura

  • Seny i cultura

  • n'hi ha de prepotents[Ofensiu]
    ANEROL | 22-07-2007 | Valoració: 10

    que no vol dir els millors professionls. N'hi ha de grans metges amb prou humilitat com ser capaços d'aprendre i de no perdre el respecte a les persones que es posen a les seves mans

  • Sóc el doctor...[Ofensiu]
    Nubada | 22-07-2007

    El fet que als metges els anomenem doctors quan ens anem a visitar a la consulta, em sembla socialment natural. És una qüestió social, de costum i tradició, que va més enllà de les titulacions acadèmiques.
    Però hi ha un sector de llicienciats en medicina que es presenten a ells mateixos com a doctors. Curiosament, acostumen fer-ho, precisament, els qui exerceixen feines de gestió i administració, i no de consulta mèdica o de sala d'operacions... Se'ls omple la boca quan diuen "sóc el doctor..." i no només a ells, sinó als professionals del seu voltant que s'hi dirigeixen com a tal, encantats de parlar amb una eminència...
    La meva feina fa que m'hi hagi de dirigir sovint. I em fan gràcia, la veritat. Ja sigui oralment com per escrit, m'hi dirigeixo o bé pel nom i prou, o bé com a senyors, com a qualsevol altra persona humana. Sé que no els agrada i mira, això em diverteix...

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

J.Lluís Cusidó i Ciuraneta

49 Relats

588 Comentaris

97169 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
Sabadell onze de maig del 1943
Català.
Vull gaudir el present
El passat és un record
Els records els tinc endreçats en un arxiu de la memòria, d’una memòria però que camina a l’oblit.
Lluito perquè no agafi una drecera.
Entretant per qui em vulgui llegir escric aquí, a Relats en Català, i si a més em vol comentar millor.

ELS 58 RELATS PREFERITS DELS SEUS AUTORS


ELS 43 POEMES PREFERITS DELS SEUS AUTORS

Per qui el vulgui el meu correu és: llcusido@gmail.com