SANTUARI DE SANTA MARIA DE L'OM. VENTALLÓ. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Xavier Burcet Darde, infatigable en la seva tasca de recuperar la memòria, i divulgar l’existència del Patrimoni Històric col•lectiu, retratava l'església de Santa Maria de l’Om, que apareix esmentada en les Rationes decimarum dels anys 1279 i 1280, amb el nom d'ecclesia sancte Marie de Ulmo i sancte Marie de Hulmo. En canvi, en els nomenclàtors de la diòcesi del segle XIV apareix anomenada com a església parroquial: Ecclesia parrochialis sancte Marie de Ulmo de Palacals. L'any 1442, el bisbe Bernat de Pau concedia indulgències per a la reparació d'aquest temple ja que es trobava en mal estat.



Al segle XVII, l'antiga parròquia de Pelacalç perdé la categoria d'independent i, des de l'any 1691, s'uní a la parròquia de Montiró. En el nomenclàtor d'aquest mateix any apareix citada com Beatae Mariae de Ulmo seu de Palacalis et Sancti Saturnini de Montiro, unit. Així doncs, des de llavors es convertí en santuari marià.

Al segle XVIII, s'organitzaren dues processons des de Montiró fins al santuari (anys 1719 i 1737) per demanar a la verge de l'Om que plogués. La primitiva imatge de la verge era una talla de fusta probablement romànica. L'any 1605 es beneí una nova talla, destruïda el 1863 per un incendi.



L’any 1866, Josep Algans de Peralada en va fer una de nova, que retratava el Josep Salvany Blanch l’any 1923, com tantes altres desapareixeria dissortadament en els dies foscos que s’obrien com a conseqüència de la sedició feixista con el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, i el tristíssim paper de la jerarquia catòlica que faria costat al sàtrapa contra el poble.

L'any 1953 s'instal•là una nova imatge.

La Mare de Déu de l'Om era invocada per ensenyar a parlar als nens i, també hi havia la creença que podia tornar la parla als muts.

Una tradició pietosa explica que una pastora muda va trobar la imatge de la verge dins la soca d'un om, hi ha constància que l'any 1686, una noia de Cabanes que era muda començà a parlar gràcies a un miracle atribuït a la verge. Avui se la invoca perquè el poble de Catalunya pugui expressar lliurement la seva voluntat.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5430734 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com