SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL MONT. ALBANYÀ. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Sergi Campas Canalias, ens explicava la tradició que diu en relació al Monestir de la Marededéu del Mont, situat a l'extrem meridional de l'antic municipi de Bassegoda, actualment agregat al d'Albanyà a l’Empordà sobirà, que la intenció inicial dels monjos era bastir l’esglesiola dedicada a la Verge al planell de Solls, una mica més amunt del monestir.

l’endemà de començar les obres en aquest indret però, els monjos es trobaren les eines al capdamunt de tot de la muntanya. Qui se’n reia d’ells? El fet es va repetir una vegada i una altra. Finalment els monjos interpretaren – correctament - que era un desig celestial que la capella s’ubiqués en aquell indret alterós, obert als quatre vents.

Ens retratava també l’església, de traça romànica, que és de començaments del segle XIV, i té la volta apuntada; havia estat capçada per un absis semicircular, destruït gairebé del tot en fer el cambril al segle XVIII.



El campanar s’aixeca per davant de la façana i a tocar d’aquesta per la banda de tramuntana. Al timpà de la porta hi havia l’Àngel de l’Anunciació, que formava part d’una decoració més àmplia i actualment es troba col•locat a l’interior. Traspassada la porta s’hi troba una bonica reixa gòtica de forja.



I, al presbiteri la façana barroca del cambril, centrada per la balconada de la Mare de Déu, que està formada per dues grans columnes corínties a banda i banda, que sostenen un senzill entaulament coronat per la representació de l’Esperit Sant.

Ah!, i que ens recomana a tots fer aquesta visita.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5406545 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com