SANT SADURNÍ DE BELLFORT. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
L’extens terme de la Baronia de Rialb, 145,03 km² , disposa d’una llarga relació d’edificis d’època romànica, que mancants en gran part de manteniment i protecció, s’esfondren irremissiblement amb la tàcita complaença de les ‘ autoritats culturals’ de la colònia dita Catalunya, i de la metròpoli coneguda avui com REINO DE ESPAÑA :
http://www.ccnoguera.cat/baroniarialb/turisme/cultura_romanic.php

El poble i parròquia de Bellfort formen part del l'històric Rialb Jussà, és a dir, de la part més baixa de la vall del Rialb, si bé el nucli de la població està allunyat del riu. Bellfort és un terme que s'estén a migdia a Palau de Rialb, des de la carena, on passa la carretera que va de Gualter, voreja la Serra de Rialb i arriba als Pallars (C-1412b), fins al fons de la riera de Torreblanca, en un terreny escabrós de torrents, boscos i algun planell.

De l’església advocada a Sant Sadurní , Serni pels amics , testimoni viu de la presència en aquestes terres de les tropes franques que intervenien juntament amb les forces dels comtes catalans en la reconquesta, que es troba en una elevació del terreny a la dreta del camí, ens diu la descripció tècnica, edifici d'una nau amb porta romànica tapiada a migjorn per un contrafort dels dos que reforcen el mur lateral.

L'absis disposa de cinc arcuacions amb quatre lesenes té tres finestres romàniques de doble esqueixada. El mur de ponent es va reformar amb una porta de mig punt amb grans dovelles sobre una imposta. Un senzill badiu rodó il•lumina el cor, al damunt una espadanya barroca té dues obertures sense campanes, rematada per una posterior creu de ferro. La coberta de lloses de pedra va ésser aixecada amb teula àrab sobre l'absis.



El fossar està situat al costat esquerra, dret en la imatge.

El topònim té sens dubte relació amb un petit turó, avui emboscat , que s’alça al costat de la Masia Solsona, dedicada actualment al turisme rural, í únic edifici visible en aquell espai isolat.

Comentaris

  • Recordant Bellfort[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 07-09-2014

    Fa uns vuit anys vaig voler conèixer el poble de Bellfort. La persistència del meu pare - ara ja queda un Bellfort menys dels pocs que érem amb aquest cognom- a visitar aquella terra lleidatana em va dur a descobrir les arrels toponòmiques de la família. Em va agradar molt trepitjar aquell indret -senzill indret!- i avui m'ha agradat tornar a recordar Bellfort mitjançant les teves paraules. Et dono, per tant, les gràcies per aquest relat, per la fotografia de la petita església que em va captivar. Deixa'm felicitar-te per la tasca que fas i de la qual en deixes constància en aquesta pàgina de Relats en Català.
    Una abraçada!

    Mercè Bellfort

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5429501 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com