SANT MARTÍ DE CAPOLAT. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés ens arribàvem en aquesta ocasió fins a Capolat, municipi del Berguedà sobirà, amb una superfície de 34 quilometres quadrats i una població de dret de 79 habitants.Volíem recollir imatges de l’església parroquial de Sant Martí de Capolat, l’edifici actual, refet als segles XVII i/o XVIII, presenta un lamentable estat d’abandó, ens costa – a mitjans de desembre – envoltant els petit fossar d’obrir-nos pas entre un mar de vegetació fins a la portalada.Sembla que al segle XII Sant Martí tenia ja la categoria de parròquia; d’aquell primitiu edifici únicament en resten les pedres originaries que foren reutilitzades en ocasió de refer el temple.

El campanar és l’únic element exterior d’interès.

Ens expliquen que a Sant Martí es conserva la imatge de la Mare de Déu dels Tossals, una talla romànica de fusta , possiblement del segle XIII, en la que la Verge situada sobre una arqueta esclafa un dragó amb el peu esquerre.M’aturaré per retratar des del fossar de Sant Martí, el Santuari marià (Santa Maria dels Tossals) situat al recer d'un petit turó, a la serra dels Tossals, a 1525 metres d’altitud, visible des d’aquest punt.

Tant l’església de Santa Maria, com l’ hostatgeria que formen un sol edifici, refet també l’any 1757, estant en una situació de ruïna imminent, amb el perill que això suposa per als que ho visiten. Ens expliquen que per aquesta raó la imatge es guarda a Sant Martí de Capolat.

S’explica també –sense cap font documental que ho acrediti- que el lamentable estat en que es troba el Santuari de la Mare de Dels Tossals, és conseqüència d’un abandó premeditat que pretenia centrar el culte únicament en l’església de Sant Martí.

Com sempre, sou pregats de fer-nos arribar els vostres aclariments i/o comentaris a l’e.mail coneixercatalunya @gmail.com

Comentaris

  • Indrets propers.[Ofensiu]
    nadàlia | 16-12-2011 | Valoració: 10

    Torna a captivar-me la descripció d'una esglesiola que tinc ben a prop i que mai no he visitat. Gràcies per les fotografies, sempre és allò d'una imatge i mil paraules. Us aniré llegint per descobrir les ermites i esglésies del país que formen part del nostre passat i de la nostra història, i del paisatge comú que ens envolta.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6224 Relats

693 Comentaris

4246952 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com