SANT JOAN D'ENVEJA. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Xavier Burcet Darde retratava aquesta església que segons tradició popular es construí l'any 1125 per commemorar la conquesta de la torre de Sant Joan que era en poder dels moros; està documentada l'any 1330 en la primera temptativa d'emancipació parroquial de Santa Maria de Cubelles.



La descripció tècnica ens diu; església advocada a Sant Joan, situada a la Quadra d'Enveja que forma conjunt amb la torre del mateix nom. Edifici d'una sola nau, dividida per dos arcs apuntats i coberta a dos vessants. L'absis és de planta rectangular, més ample i alt que la nau. Hi ha una sagristia adossada coberta amb volta d'aresta. La façana principal té el portal d'accés d'arc de mig punt dovellat i una petita obertura circular al damunt. Està coronada per un gran campanar de paret de dos arcs de mig punt. La torre és de pedra calcinosa i fang barrejat amb calç. Des dels fonaments fins a la porta és cilíndrica i després és troncocònica. Es poden veure espitlleres i alguna filada d'opus spicatum.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5407196 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com