SANT JOAN BAPTISTA. MAS DEL LLAURADOR. VALLJUNQUERA. MATARRANYA. TEROL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia del Joan Serra Saún unes fotografies de l’església de Sant Joan Baptista – dit també Joan Degollat – que havia estat la parroquial del Mas del Llaurador – avui abandonat – que conserven comissió – que només podem qualificar de benefactora - que hi celebra una romeria tots els anys , i s’ocupa de fer-hi les reparacions pertinents.

L'església (avui en diuen ermita) és de planta rectangular amb nau central més ampla i alta que les laterals, està coberta amb volta de canó amb llunetes i naus laterals , amb volta d'aresta, disposant de gran cúpula sobre el creuer , i de cor alt als peus. Disposava d’un magnífic retaule de Baptista Sorolla del 1789, avui desaparegut i que en tenim referència per alguna publicació.



La torre-campanar està en la seva major part inclosa en la seva façana principal, realitzada totalment en pedra, és de planta quadrada , a la part superior hi ha unes senzilles obertures en arc de mig punt per a albergar les campanes. El cos de rematada està realitzat també en pedra i és de forma piramidal . El corona la típica esfera radial, creu i penell de ferro forjat.

Per la part exterior destaca el gran cimbori poligonal que subratlla la zona del creuer . La nau central i la nau creuer té la mateixa alçada, clarament superior ( concebudes com capelles intercomunicades ) , de manera que es reforça la idea de planta de creu llatina . La porta està situada a la zona dels peus estructurada com a portada - retaule. Al primer pis s'obre un gran arc de mig punt , emmarcat per dos grans pilastres elevades sobre plints que suporten un doble entaulament . En el cos superior es disposa una fornícula , avui buida , decorada amb una petxina o venera flanquejada per dues pilastres llises . Es corona tot això amb un frontó, la part superior té un traçat mixtilini . Com adorn es disposen tres senzilles piràmides.

Per un document de l'Arxiu Històric de Protocols d'Alcanyís se sap que Joan de Zorita va ser contractat el 8 de juny de 1704, per la confraria de la Degollació de Sant Joan Baptista , per a realitzar aquesta església . Aquest mestre d'obres era veí de Daroca i poc abans havia estat contractat per dirigir les obres de l'església parroquial de Valdealgorfa (Vall d’Engolfa) , això fa que aquell temple segueixi el mateix esquema d'aquesta església , encara que en aquest cas es tracta d'un edifici de menor envergadura .En l'acte de capitulació i concòrdia s'indicava que aquest temple s’havia de concloure el 29 d'agost de 1705 dia de Sant Joan degollat , de manera que les seves obres havien de realitzar-se en poc més d'un any

El topònim Mas, quan s’imposa el terme “poble” per designar el lloc on viuen més d’una família, es mantindrà en un bon nombre de casos : Mas de Barberans ( Montsià ), Maspujols ( Camp jussà ), Mas de Bondia ( la Segarra ), Mas Boquera, Mas Riudoms ( Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant ) .......

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424404 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com