SANT ESTEVE DE PEDRET. ALT EMPORDÀ.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Ens portava per la plana de l’Alt Empordà, a la Maria Jesús Lorente Ruiz i a L’Antonio Mora Vergés, la nostra sherpa Maria Dolors Costa Mari ; ens aturaríem davant sant Esteve de Pedret, l'església romànica, construïda durant la segona meitat del segle XII.

Respecte al topònim, és clarament un diminutiu de ‘pedra’, i fa referència a la minsa alçaria, sobre la que s’assenten alhora, l’edifici religiós i el cementiri.

El territori de Petreto és esmentat l´any 953 com un dels límits orientals de l´estany de Castelló, en un precepte del rei Lluís d´Ultramar que confirma els drets de pesca que el monestir de Sant Pere de Rodes hi tenia, així com ‘ obiter dicta’ la propietat de les illes, Volvagro, Foniliaria i Sararto, la localització de les quals és difícil de precisar avui dia.

Pedret té un nucli principal format per la l’església de Sant Esteve, l´antiga rectoria avui deshabitada, el cementiri i tres masies a les proximitats, totes les edificacions estan situades a la dreta de la riera de Pedret.



L'edifici religiós tancat amb pany i forrellat , és d'una alçada més que remarcable, consta d'una nau única coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular.



Sobre la façana de punt s'alçava un campanar d'espadanya, de dos ulls, que posteriorment va ser regruixat i s'hi va afegir, al costat, un comunidor, més baix.



Ens explica que aquesta església tenia dues portes, una al frontis (després inutilitzada) i la migdia perfectament ‘ferrada’, en la millor tradició de les esglésies medievals, que exercien com a ‘castell dels pobres’. Esta emmarcada per tres arcs de mig punt en degradació i guardapols motllurat. A la llinda hi ha el relleu d'una creu grega encerclada. A la mateixa façana hi ha una finestra de doble esqueixada, també de mig punt, amb guardapols i fris amb dents de serra.



De configuració semblant és la finestra del frontis però aquesta presenta, als muntants, columnes amb capitells esculpits. El més ben conservat mostra unes feres devorant un home. La finestra de l'absis mostra també dos capitells esculpits amb testes humanes.

Aquest país d’extrems, ha permès que en nom de la llibertat, es furtés als joves el coneixement de la seva tradició cultural; ara recollim abastament els fruits d’aquesta mala política.



Per intercessió de Sant Esteve, des d’aquesta infinita solitud de Pedret, reiterem al nostra pregaria; Senyor allibera el teu poble !!!

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5422598 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com