Salut i rebolica!

Un relat de: copernic

Si no hi ha un miracle, les emissions de TV3 i del Canal 33 deixaran de veure's al País Valencià aquesta mateix setmana. Encara que l'ACPV (Acció Cultural del País Valencià) amb Eliseu Climent al capdavant presenti finalment un recurs, la decisió judicial és ferma i l'únic que pot passar és que el tancament es retardi dos dies més.
El govern de Francisco (no Francesc) Camps aconsegueix d'aquesta manera liquidar un dels pocs mitjans que emeten en llengua catalana i s'arrenglera amb els sectors "blaveros" anticatalanistes del País Valencià i el sector més ultradretà del seu partit, cosa que li pot proporcionar un grapat més de vots a les properes eleccions. Sempre m'he preguntat per que, en el País Valencià quan es parla de les pretensions uniformitzadores de Catalunya es fa sempre en la llengua de Cervantes i no en la de Joanot Martorell. En el parlament de Catalunya tots els diputats parlen en català, fins i tot els del PP. En el valencià, fins i tot, els seu president es dirigeix a ses senyories en llengua castellana. Sempre he cregut que el valencianisme, entès com una negació de la unitat lingüística és en realitat un intent, cada vegada més reeixit, de trencar llaços amb Catalunya i estrènyer-los amb Madrid. Per sort encara queda gent lluitadora com Eliseu Climent que, en territori hostil, mantenen la bandera de la identitat aixecada.
Josep Pla deia que Catalunya és un país en el qual dius "Bon dia" i et contesten "Bon dia". De la mateix manera podríem concloure que el País Valencià és un país en el qual per acomiadar-se et desitgen "Salut i rebolica" i no un castellaníssim "Vaya usted con Dios".


Comentaris

  • I ens diuen nazis i imperialistes.[Ofensiu]
    pellpintada | 27-03-2007

    Quan hom està al lavabo fent caca i reflexiona amb profunditat, se'n adona que els catalans, potser perquè venim dels fenicis, o així m'ho han fet creure des de petit, som uns tòtiles i uns babaus que encara pensem que negociant tot s'arregla. I mentre nosaltres fem poc més que queixar-nos, d'altres pobles més combatius obtenen molt més per altres víes. Encara tenim por, la por heretada dels nostres avis i pares que varen viure, i perdre, la guerra. Sóc dels pocs que opinen que els catalans vàrem perdre l'oportunitat de reeixir quan el dictador innombrable va anar a l'Infern. Que no ho veieu que ens les estan foten per tot arreu? I fins quan encaixarem amb un mig somriure estúpid que ens acusin d'imperialistes i de nazis? Perquè som tan carallots i no fotem un cop de puny a la taula?

  • TRES-CENTS ANYS...[Ofensiu]
    F. Arnau | 25-03-2007 | Valoració: 10

    TRES-CENTS ANYS

    "Tres-cents anys són molts anys, mes encara no han estat prou anys per a vèncer...
    I han tingut a l'abast tots els mitjans, però no la raó.
    Aquest poble, el nostre, meninfot i mesqui per a molts, tanmateix, també ha demostrat un amor sense límits, envers dels símbols més vers...
    La llengua el primer:
    No ha deixat de parlar-la, d'ensenyar-la als seus fills, malgrat invasions, repressions, desercions i neguits.
    "Habla en cristiano!"
    Ens deien aquells ignorants, com si no fos el nostre el més cristià dels parlars.
    La llengua de Ramon Llull, la llengua dels Borges al Vaticà, de les Homilies d'Organyà, dels Cants d'Ausiàs March, de la novel·la d'en Martorell, de la Crònica d'en Muntaner, Jordi de Sant Jordi, Jaume Roig, Pere Compte, Anselm Turmeda i tants i tants més... De Sor Isabel, i del primer llibre sortit de l'impremta, lloant la Mare de Déu..."

    "POEMA INACABAT" -Francesc Arnau i Chinchilla-

    Enguany, els botiflers que ens governen volen celebrar la Batalla d'Almansa (ells sí que la celebren, doncs la guanyaren), tallant de socarrel les emissions de TV3 al País Valencià...

    No els hem de deixar que se'n surten amb la seua:

    MOBILITZEM-NOS!!!
    PER LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ!!!

    VOLEM TV3!!!

    Una forta abraçada!
    Salut i força!
    ... i REBOLICA!

    FRANCESC

  • El primer de tot...[Ofensiu]
    rnbonet | 25-03-2007

    ...gràcies per la "dedicatòria forumaire".
    Després, dir que no crec en miracles -ni en tots aquells famosos de Sant Vicent, païsà il·lustre i respectable!-.
    A continuació, felicitar-te per "armar rebolica" a la gent de nord de l'Ebre amb aquesta teua intervenció. I, més avant, posar-te al corrent que la fòrmula d'acomiadament que utilitze, en valencià estricte, és més bé pròpia d'un BRINDIS (ho pose en majúscules perquè no sé si la paraula és correcta. I ara, després de dinar, em fa mandra tirar mà de diccionari -Més bé li tiraria mà a una altra cosa -o a unes altres coses-; tu ja m'entens!).
    Bo, amic! Em reafirme en la lluita diària, a poc a poc, entre companys, veïns, gent coneguda...El 'boca a boca', ja saps...
    I et fag saber que hi ha un País de debò, ocult sobre la fulleraca oficial.
    Salut i rebolica!

l´Autor

Foto de perfil de copernic

copernic

338 Relats

1182 Comentaris

387662 Lectures

Valoració de l'autor: 9.78

Biografia:
Per qüestions de feina he hagut d'interompre la meva producció periodística i literària. Després del tsunami i amb l'aigua al seu lloc torno a començar: Déiem ahir...