Repte 298 - Que sembli un accident

Un relat de: REPTE CLÀSSIC

Proposat per: Anjo Laví (31 de desembre del 2007)







Tema: "CODI RELATS - EL COMPLOT DELS ESCRIPTORS"





Extensió aproximada: 200 paraules





Condicions: El text ha de contenir les paraules "298", "conxorxa", "pragmàtic" i "dogmatitzar"





Durada: 24 hores





Guanyador/a: qwark







Text guanyador:



Els grans projectes de la Humanitat, basats en ideals nobles, acaben corromputs pel poder tan aviat com assoleixen l'èxit. Ha passat amb el Cristianisme, amb el Comunisme, amb la Democràcia... i ara li toca el torn a Relats en Català.

Aquest web va néixer amb la voluntat altruista de promoure l'hàbit de llegir i escriure i l'estimació per la llengua catalana. Molts van treure per primer cop del calaix els seus escrits, arribant fins i tot a publicar en paper gràcies a RC. Fins i tot alguns relataires van arribar a guanyar premis literaris. Els més utòpics pensaven que RC marcaria un abans i un després en la Literatura Catalana. Els pragmàtics entenien que el fenomen mai passaria de la segona fila. Però els poderosos no acostumen a esperar a que la revolució els hi esclati als nassos; s'anticipen als fets quan aquests encara són potència.

La conxorxa portava temps en marxa. Podríem fixar l'inici a l'agost del 2005 quan l'eminent relataire MTSM va llençar el repte: 4 paraules clau, un tema. La iniciativa, recolzada per alguns pesos pesats del web, va tenir l'èxit esperat. Els utòpics van tornar a creure en el meravellós funcionament d'un projecte literari sense jerarquies, lliure de corrupcions i interessos obscurs. No entenien el control mental que exerceixen les paraules.

Les dictadures comencen controlant els actes dels ciutadans. Però només es consoliden quan aconsegueixen dirigir el seu pensament. I això es fa mitjançant l'ús de la paraula, com ja deia Orwell a 1984. Alguns exemples actuals: per què hi ha tants filòlegs al partit polític anomenat ERC? En quins genis de la ploma o de la dialèctica es basa el poder del Partit de la Paraula?

Tornem al Repte. Tothom que hi ha participat sap com condicionen les 4 paraules (per això es diuen paraules clau!). Els guanyadors habituals saben que aquestes no es decideixen precisament a l'atzar. Hi ha pressions, ordres subliminars o directes. L'objectiu no és altre que modificar el significat d'aquestes paraules en la ment de la població. Així, cada repte guanyador és un esmolat exercici d'enginyeria propagandística destinat a rentar els cervells de tot el país. Paraules que formen frases, frases que dogmatitzen el pensament en eslògans. Tot està previst i controlat. Els ulls del Gran Home Tec arriben a tots els racons del web.

Molts relataires destacats han acceptat formar part d'aquest pervers pla. És fàcil seduir individus que són esclaus del seu ego. I, en tot cas, mai ha calgut buscar gaire lluny per trobar voluntaris per ocupar esferes de poder. Cadascú sabia quin era el seu paper i l'executava sense discutir... O això semblava.

* * *

L'Anjo Laví va rebre un missatge del Gran Home Tec, guru dels destins de RC: "En qwark ja sap masses coses i sembla que vol xerrar. Cal vigilar-lo a ell i als quatre babaus que li riuen les gràcies. Actuarem com sempre: que sembli un accident. De moment fes-lo guanyador del Repte 298: és millor que no sospiti res."






Entrega de premis: Les declaracions del guanyador/a





Altres textos presentats: Resta de participants


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de REPTE CLÀSSIC

REPTE CLÀSSIC

254 Relats

351 Comentaris

283725 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Ets un/a guanyador/a del Repte? Felicitats! Aviat veuràs el teu relat publicat!

QUÈ és un REPTE ? Molt fàcil :

El Repte, és una proposta que ha sorgit entre els autors i lectors de Relats en català. Es tracta d'un exercici narratiu que combina imaginació i destresa. S'ha d'escriure un relat sobre un tema concret que tingui entre dues-centes i mil paraules, quatre de les quals estan predeterminades i cal incloure-les de forma obligatòria. El Termini de presentació dels originals el tria el Jutge, que és l'anterior guanyador. Amb una setmana sol ser suficient. Els nous Reptes es pengen al Fòrum i en el mateix post: els relats que optin a guanyar.

La persona que resulta guanyadora tria el nou tema, les noves paraules i valora els relats que es presenten al nou Repte decidint-ne el corresponent guanyador. I així successivament.

Us hi animeu ? ;)

Ets el Jutge d'aquest Repte i has decidit qui és el/la nou/nova guanyador/a del Repte ?

Bé! Ara has de publicar-lo aquí.

El nom d'usuari és: guanyadordelrepte
La contrasenya la pots demanar al FÒRUM o al correu electrònic de l'ARC (l'Associació de Relataires en Català).

Clicant AQUÍ trobaràs La PLANTILLA!


Encara no saps de què va el Repte? Fes un cop d'ull als relats que ja hi ha publicats. Per més informació, pregunta al FÒRUM!

A reptar s'ha dit!