Reflexions i sentiments respecte a la llengua

Un relat de: Cendra de flor
Sento una tristor de veure, una vegada més, amenaçada la nostra llengua. No hem patit prou tots els anys de persecució durant la Dictadura, quan els que ens entestàvem a parlar català, havíem de suportar vexacions cap a la llengua com "hablame en cristiano" o "habla en castellano que hace más fino”, la primera te l'etzibaven castellans amb un aire de menyspreu, difícil d'explicar en paraules, la segona la proferien els mateixos catalans que feien el joc al règim; no se quina de les dues frases em feia més fresa, però només pensar-hi em produeix una rara agror a l’estomac.
Ara, això ja no passa, fa força temps que no sento cap d’aquestes dues expressions, pel contrari encara et posts trobar amb forces greuges respecte el castellà, com el conserge d'un centre cívic que només parli el castellà, o la impossibilitat de veure pel•lícules en català o que no ens puguem dirigir a la justícia en català, o no es pugui parlar en català a les corts o al parlament europeu. La desigualtat continua, i molts d'aquests l'afavoreixen són catalans ( ja que viuen o treballen a catalunya ).I aleshores jo em pregunto ho fan perquè pensen que fa més fi parlar en castellà o és que saben parlar català però no l'estimen? I els que els voten tampoc estimen el català?

Comentaris

  • es una qüestió complexa[Ofensiu]
    liudmila | 11-09-2011

    ... sembla que hi junta la política, història... Potser és porquè tots els catalans entenen perfectament el castellà i per això, no es "compliquen" en el parlament Europeu d'afeigir un idioma de més... És politica i historia, que dictamina molt el rumb... Ara anglès és un idioma "internacional"... Problemes similars, al català, van passar als altres països, i un del meu del naixament també... El bielorús era una llengua "secundària" i "del poble", fins casi "no culta" a l'hora de la Unió soviètica... Ara si que són dos idiomes estan en el mateix nivell, i la gent podem triar anar al col·legi amb l'ensenyança principal amb una llengua o l'altre...
    Però la gent que continuï, com vosaltres, escriure, fer coses en català, fan "viure" aquesta llengua més, malgrat de les qüestions polítics dominant...

  • Què bé [Ofensiu]
    Nonna_Carme | 11-09-2011

    tornar a veure't per Relats !
    Magnífica defensa de la nostra llengua !
    Jo que més aviat sóc de mena optimista , penso que , quan no es van carregar el català durant el franquisme , ja no hi haurà qui pugui fer-ho.
    Una abraçada , Cendra de flor !

l´Autor

Foto de perfil de Cendra de flor

Cendra de flor

41 Relats

208 Comentaris

40645 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Cendra de flor, cendra d'espina,
d'haver cregut, d'haver estimat;
per a moldre aquesta farina
cada instant fou un gra de blat.

Màrius Torres

M'encanta la dedicatoria del llibre Te deix amor la mar com a penyora de Carme Riera
A Eva, a la dona
Als que no hi són tots...
Als que es passegen del braç de la anormalitat.
Als difícils.
Als isolats.
Als pervertits.
A aquells a qui contorba la bellesa...
Però també a tots els altres.

M'agrada escoltar les cançons de Paco Ibanez, sobre tot " palabras para Julia" poema de José Agustín Goytisolo , sobretot quan necessito forces per tirar endavant.