Qui ets tu?

Un relat de: Gemma34

Totes les històries tenen un començament. La meva, comença el dia que neix la curiositat de saber qui és la persona misteriosa que va escriure la carta que tinc a les mans.
M'explicaré millor. Fa només una setmana que va passar tot. I encara ara no m'ho crec. Jo era a l'antiga biblioteca de l'Ateneu de Barcelona. Fent una ullada als llibres plens de pols. Remenava encuriosida sense buscar rés. Només feia el tafaner. Fins i tot em vaig enfilar a una escala per arribar als prestatges que hi havien més amunt.
Em sobtava l'olor d'aquells llibres. Entraven dins meu embriagant-me. No em vaig adonar de l'hora que era fins que vaig sentir un soroll.
Estava completament sola, la gent que feia una estona eren amb mi, silenciosament havien anat marxant. Vaig agafar por.
-Hola, que hi ha algú? -vaig dir tímidament.
-... -el silenci em va respondre-.
Vaig baixar els esglaons agafant-me a l'escala on era enfilada. I vaig sortir de l'habitació de la biblioteca. Sentia gent parlant. Provenien del pis de dalt. Vaig mirar l'hora. Les vuit del vespre. Em va agradar sentir veus. No estava sola.
Vaig tornar a la biblioteca per guardar tres llibres que havia seleccionat. No em volia quedar més estona. Havia agafat por.
Amb les presses se'm va caure un a terra. Obrint-se i doblegant-se-li les fulles. Em va saber greu. Em vaig afanyar per agafar-lo com si al fer-ho minimitzes el mal causat. Al replegar-lo li vaig endreçar les pàgines. De dins va caure un tros de paper mig engroguit pels anys. Era una carta. La vaig llegir.

"Estimada Maria, no tinc valor per dir-te el que sento per tu. Així que he decidit amagar el meu amor darrera d'un tros de paper. Cada dimarts t'observo mentre estudies en aquesta biblioteca. Sé que tard o d'hora em trobaràs. Voldria ser més valent i apropar-me a tu. Però no puc. He decidit escriure aquesta mateixa carta deu vegades. I amagar-les entre mig del llibres que sols consultar. Vull estar present el dia que n'obris un. M'imagino girant-te de cop i fent una ullada a la gent que estem en la mateixa sala que tu. I esperaré impacient el moment en que les nostres mirades és retrobaran. I tu, sabràs que aquesta carta l'he escrit jo".

La carta estava firmada per un tal Joaquim. En el any 1957. La lletra impecable es va treballar amb tinta. Donant-li un aire més romàntic.
No sé que em va passar. No t'ho podria explicar. Només recordo un lleuger mareig que em va fer agafar fort de l'escala. I de seguida vaig tornar a sentir gent parlant darrera meu. Altre cop vaig mirar el llibre que tenia a les mans. El full ja no estava engrogit, era ben blanc. I el llibre havia recuperat el seu aspecte inicial. Ja no feia aquella olor de tancar. Em vaig sentir atordida. Que va passar amb la pols que hi havia en els llibres?. Tot estava impecable... Vaig Tornar a llegir la carta. Tenia el pressentiment de que la sentia viva. I em vaig girar.
Havia una dotzena de persones. Totes estaven assegudes. Repenjaven els colzes a les taules. Llegien amb silenci. Tot menys un home. Que em mirava detingudament. Aquella gent vestien d'una forma estranya. Vaig pensar que anaven una mica antiquats. L'home és va alçar i em va dirigir un dolç somriure sense deixar de mirar-me fixament. Tenia un aire carismàtic, cabell fosc, mirada penetrant, però a l'hora semblava tímit i dolç. deuria tenir uns vint-i-cinc anys. Va començar a caminar en la meva direcció. Venia cap a mi!. Espantada, em vaig girar de cop. El cor em bategava fort. Vaig tancar el llibre d'una forma molt precipitada i en el moment que va quedar tancat. Vaig tornar a sentir un esgarrifós silenci. Darrera meu ja no hi havia ningú.

Comentaris

  • També m'ha agradat.[Ofensiu]
    pellpintada | 05-06-2007

    Està prou bé aquest relat. Alguna falta d'ortografia, res d'important. M'agraden aquests relats escrits sense artificis formals.

  • ...misteriós![Ofensiu]
    Monzons | 10-01-2007 | Valoració: 10

    M'ha encantat aquest relat, sincerament. Aquella olor de les biblioteques m'ha vengut al cap mentre llegia, i m'ha anat enganxat aquest aire intrigant que li has donat, la manera com està escrit... no em queda més remei que seguir llegint més coses teves. enhorabona!

  • M'AGRADAT[Ofensiu]
    meral | 31-05-2006 | Valoració: 8

    el teu relat. El sentit de intriga que hi dones m'ha embolcallat. Encara que sigui un tema bastant usat, en el teu relat té més valor perque li has sabut donar originalitat.
    Fins a la propera.

  • Kyreta | 01-11-2005

    Hola, primer de tot dir-te que m'ha encantat la historia que escrius. El com una historia s'ha convertit en una altra, encara que com et diuen als comentaris, estigui molt vist, a mi m'ha transportat a l'escenari que descrius.
    No entenc per que se li dona tanta importància al tema de les faltes o les sintaxis... m'he fixat que a molts relats (d'altres autors) també ho comenten.
    Em sorprén bastant perque quan jo llegeixo un text com aquest, a menys que sigui una errada d'aquelles que fa mal a la vista, ni me'n adono. No ho sé, jo considero més important el contingut, el que transmet, el que fa sentir.
    Bé, ja m'aniré passant per aqui.


  • Per una banda...[Ofensiu]
    rnbonet | 23-09-2005 | Valoració: 9

    ... m'agrada l'estil, amb frases redones, senzilles, curtes; per l'altra, la sintaxi exigeix en moltes d'elles la continuitat amb la següent.. Malgrat això, és original!
    El tema? La "màquina del temps" -utensili, carta, memòria retrospectiva, ...- és conegut, però vàlid. I ben resolta la història...
    Salut i rebolica, xicota!

  • Passadus interruptus?[Ofensiu]
    pivotatomic | 19-09-2005

    Tot i que el tema no és del tot original (he vist més d'una peli amb temàtica similar) em sembla un conte curt àgil i, a la vegada, evocador.
    El que més m'agrada és aquest final, brusc i desencisador. Com si la protagonista no hagu´s tingut el valor necessari per viure l'aventura que la vida ha volgut posar-li a l'abast.
    Em temo que se'n penedirà tota la vida, oi?

  • Mmm, ...[Ofensiu]
    OhCapità | 22-07-2005

    esteu encisant a un pobre mariner que navega seguint l'estel per no perdre's. Gràcies al vostre comentari, mmm, ... és preciós. A mi que el cor em trontolla fàcilment ... bufa! Em guardo el seu comentari allà on no desapareixerà mai, dins del cor. Un bes dolç i tendre per vós.

    Com he observat més abaix i en la seva puntualització no faré cap comentari sobre l'ortografia, construcció de frases, ... Vós ja ho sabeu.

    Un relat amb la dosi adequada d'intriga tot i que és un tema que ja s'ha tocat abans li poses el teu toc personal. Observo que aquest no és ben bé en to irònic, així que m'agrada veure que en els altres registres també et desembolupes força bé. Estaré expectant de vós.

    OhCapità.

  • contestant a Brumari[Ofensiu]
    Gemma34 | 11-07-2005

    Tens raó Brumari. Aquest relat l'he escrit precipitadament. Tal qual l'he escrit, l'he enviat!. Zazzz...
    A més... quan el vaig escriure estava mig adormida. Eren les cinc del mati. És l'única hora que disposo de total silenci.
    Però els sentits encara els tenia un xic atordits. O sigui, que horrible!!.
    Si l'hagués llegit unes cinc vegades aquest relat, hauria corregit moltes coses que ara me'n adono. Però t'asseguro que quan els meus 2 fills creixin, quan la meva feina no em demani 8 hores laborals, quan la casa es netegi tota sola, quan no calgui anar a comprar per cuinar, quan tot això arribi (o sigui quan sigui una velleta) escriuré a hores més normals, i amb un diccionari sota el braç aniré vora del mar, o a sota d'un majestuós arbre per escriure. Però potser llavors, no tindré res a dir...

    Un petó molt i molt gran.

  • Original[Ofensiu]
    Carles Malet | 10-07-2005 | Valoració: 9

    Hola Gemma,

    M'agraden els relats fantàstics, i la idea d'un viatge en el temps ambientada a una biblioteca és realment seductora.

    Tant seductora que gairebé m'hagués agradat que la història es desenvolupés una mica més.

    Bona inspiració!

    Carles

  • Una bona idea.[Ofensiu]
    brumari | 10-07-2005

    Sempre és suggeridora la manipulació del temps. I tu ho has sabut fer.

    Però, si m'ho permets, Gemma, et diré que el teu relat dona la impressió d'haver estat escrit amb presses. No et parlaré de l'ortografia, per allò de la palla i la biga, però hi veig frases mal construïdes. I tu això no t'ho pots permetre.

    Petons i fins dimarts.

Valoració mitja: 9