QUÈ US SEMBLA MANOLITO?

Un relat de: aurora marco arbonés
QUÈ US SEMBLA MANOLITO?


Fa temps que no escric prosa. I no és que no m’agradi esplaiar-me i contar alguna història, sinó que em fa peresa escriure tantes paraules quan en un poema es pot sintetitzar un pensament, una idea, un tema. És una qüestió d’estructura mental o potser, senzillament, d’estalvi lèxic.
Però avui, rellegint d’altres escrits recollits a RC, he tingut nostàlgia de les històries de rentadores batejades, de prostitutes en crisi, d’animalons de companyia i d’altres elucubracions mentals que em van venir al cap en d’altres temps. I m’he dit: “Aurora, no siguis mandrosa i explica als teus bons amics de RC alguna de les ximpleries que se t’acuden mentre estàs passant la mopa o planxant les camises dels teus homes. D’aquesta manera en Joan Gausachs et llegirà i et farà un comentari pietós i complaent.
Doncs anem al gra: jo tinc un moneder que apareix i desapareix. No sé si és qüestió del temps meteorològic ( responsable de la major part del que ens passa) o bé que hi ha algun ésser immaterial que em vol fer la guitza o es vol comunicar amb mi des del més enllà. La qüestió és que em passo la vida remenant per la bossa per a trobar-lo quan necessito pagar alguna cosa. I, de vegades, he d’utilitzar la tarja per quatre duros perquè no li dóna la gana de fer acte de presència.
Però és que l’última vegada em va posar en un compromís que em va fer sortir els colors. Resulta que jo havia fet anys i vaig convidar unes conegudes a berenar. No us explico què vam menjar perquè no ve a tomb, però a l’hora de pagar poso mà a la bossa i, al tactet, trobo les ulleres de sol, l’agenda, l’estoig de les targes, els bolis, els xiclets, les claus, els mocadors de paper, el pintallavis, el mòbil però, ni rastre del moneder. Noto tot d’una que se m’accelera el pols perquè, a més a més, m’havia deixat la tarja de crèdit a la butxaca d’un altre abric. Damunt del taulell, començo a treure tots els meus estris de la bossa i res de res, que el moneder havia escollit precisament aquell dia per a fer-se fonedís, segons el vell costum de prendre’m el pèl. La dependenta de la cafeteria em mirava impacient perquè s’anava formant una discreta cua per a pagar i, naturalment, les conegudes que m’acompanyaven es van oferir a fer-se càrrec del compte.
“Me l’hauré deixat a casa”, vaig mormolar tímidament i així mateix ho creia perquè recordava haver-hi posat diners abans de marxar.
Vaig arribar a casa feta una fera, malparlant del ridícul que havia fet davant de les meves invitades. Vaig anar a la meva habitació a buscar el moneder i vet aquí que no hi era. Vaig remenar tota la casa i nanai del paraguai, “missing”. En un atac de ràbia, vaig abocar tots els estris de la bossa damunt del llit i allí va aparèixer el molt malparit, camuflat entre els plecs del folre de la bossa amb la que comparteix una certa semblança cromàtica a més a més de la textura.
No és que sigui una història molt excitant, ans al contrari, és una anècdota d’anar per casa, però jo em pregunto per què els objectes tan aviat hi són com no hi són, per què es deixen veure o s’amaguen de la nostra vista? En especial el meu moneder, que me la té jurada. No serà que està emprenyat perquè no li vaig posar nom? Hauré de prendre una determinació. Què us sembla Manolito?

Comentaris

  • Roig![Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 03-02-2019 | Valoració: 10

    Per circumstàncies de la vida, actualment miro el porta-monedes m´es que mai, degut a que sempre el duc escurat de diners, només us diré que a vegades no m'arriba per a prendre un cafè i he d'anar a treure diners de crèdit i això fa que que el pobre se senti rebregat tothora. I aquest mateix negui comporta que no em fixi on el deso. Qualsevol que em miri pensarà que em dono gust a mi mateix palpant-me el cos, per a trobar-lo. Per això dic sempre que tots, cosa que no passa en els homes, hauríem de comprar la cartera o el moneder de color roig, i així fóra bo de localitzar-lo.C Això és els que jo he fet amb la funda del mòbil, que vaig comprar-la de color rosa. I vet aquí que els que em coneixen i no saben de les meves preferències sexuals... deuen pensar de mi més del compte... El teu Manolito, Aurora, abans de començar a llegir el teu relat, m'ha fet pensar en una història que havies tingut de fadrina amb un torero, però no pas amb un moneder, ta volta és aquí on rau la gràcia del teu relat, en la sorpresa! I ja veus... d'una fotesa com l'extraviada d'un moneder, la divertida història que has bastit, història que forma part de la quotidianitat de la gent. Una abraçada, ep! no et furto el moneder... Nil.

  • Quin relat més bo!!![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 28-03-2016

    Aquest Manolito deu ser parent de les meves ulleres i de les meves claus.
    Visca el teu enginy, Aurora.
    Una abraçada.

  • Molt bo[Ofensiu]
    brins | 26-03-2016 | Valoració: 10

    Tens una gràcia innata per a explicar qualsevol fet quotidià que és admirable, Aurora; el doll de paraules que et sorgeixen dels dits és divertit i humà alhora; m'he sentit molt identificada amb els moments de pèrdua i de retrobament del "Manolito". Gràcies per deixar-me gaudir del teu enginy durant una estona, i gràcies, també, per deixar-me creure que aquestes coses no em passen només a mi...

    Una abraçada,

    Pilar

  • Precios[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 16-03-2016 | Valoració: 10

    Ls teva prosa es una maravella.
    Jo tambe he perdut mes de un Msnolito
    Ens llegim
    Montse

  • Manolito?Queda bé[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 14-03-2016 | Valoració: 10

    Una prosa que hauries de conrear sovint, com no deixar pas la poesía. Aquest relat és preciós, ben escrit, divertit, quotidià i sincer. La primera part, parlant dels teus pensaments, és únic i molt original. M'ha agradat molt i molt! Una abraçada.

    Aleix

  • Expòsits.[Ofensiu]
    tapisser | 14-03-2016 | Valoració: 9

    Hola guapa.

    Et crec i comparteixo joc, tu amb el moneder (En Manolito), i jo amb els mitjons (expòsits) a la rentadora els poso aparellats i surten solters i mai més troben companyia.

    M'ha agradat molt el teu relat i he rigut molt.

    Gràcies

  • MANO....LISTOOOOOOO!!!![Ofensiu]
    cassigall blau | 14-03-2016

    Ens passa a tots amb els moneders. I de vegades quan els troves no hi ha res a dins!.

    El que no ens passa a tots és poder escriure un relatrealcomlavidamisma amb aquesta gracia tant espectacular que , al menys a mi, m'ha fet destornillar.

    Estic esperant que arrivi el dia que és faci realitat la dita de'n Dali: "arrivara un dia en que els catalans, pel sol fet de ser-ho, ho tindrem tot pagat"
    Mentrestant:
    1) No invitar a ningu
    2) No sortir mai de casa.
    3) Si es surt, que sigui amb els peus pel davant(que és gratis pel occiso i els demes ja s'ho faran).
    4) Si de veritat no surts mai de casa, sra Aurora, escriu, escriu, escriuuuuuuu....BONISSIM!!!

  • Ara mateix...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 13-03-2016 | Valoració: 10

    Ara mateix acabo de llegir en Manolito. Com pot ser que se’m passés una prosa de l’Aurora Marco Arbonés? No ho entenc de cap de les maneres!
    No em descobreixis, Aurora, però una vegada la meva dona no trobava la clau de la guixeta del súper i va tenir una “sarao”... Varen tenir de rebentar el pany. Potser ja havien passat quatre o cinc mesos, o potser més i la clau va aparèixer dins el moneder on havia estat sempre. Senzillament s’havia colat per un petit estrip. Naturalment no va dir ni "piu".
    Em sembla que ja t’ho he dit en alguna altra ocasió: Gràcies per escriure i, gràcies per demostrar-me que em recordes.
    —Joan, un “fan” de l’Aurora—

Valoració mitja: 9.86

l´Autor

Foto de perfil de aurora marco arbonés

aurora marco arbonés

215 Relats

1941 Comentaris

251676 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Diuen que tinc sentit de l'humor. No cal que m'ho diguin, ho sé. I no és pas una qüestió de genètica, ans al contrari, ja de bon principi vaig mamar l'unamunià sentiment tràgic de la vida. Però vaig desenvolupar el sentit de l'humor com a mecanisme de defensa. És el meu as guardat dins de la màniga. He passat la major part de la meva vida en les aules bregant amb adolescents, i no he pogut practicar massa aquesta qualitat, tot i que n'he practicat d'altres, tant o més importants.
Un mal dia vaig caure a l'infern i m'hi vaig passar una temporadeta però no em va agradar gens ni mica i no penso tornar-hi ni de visita.
Les meves millors amigues són les paraules, elles i jo ens ho passem força bé, riem, deixem caure unes llagrimetes si cal i ens sentim agermanades per un interès comú: explicar històries, en prosa o en vers.