Quan l'artista no respecta la moral establerta.

Un relat de: Regí
Trobe un gran paral·lelisme entre Lolita de Nabokov i Mort a Venècia de Thomas Mann. Dos homes madurs que se senten atrets per menors, Lolita i Tadzio respectivament. Ambdós pensen que han trobat el que buscaven encarnat en els joves, objecte del seu desig.

Humbert, un professor anglès, amaga una ferida enverinada: el record d'un frustrat amor d'adolescència. Per això, Lolita, la filla de Charlotte, se li apareix com la materialització dels seus somnis. Es casarà amb la mare per estar a prop de la joveneta. Diu Nabokov que no li interessa la moralitat sinó el plaer estètic que una obra pot proporcionar. Accions com ara la pedofília o l'incest no li pareixen tan censurables com l'assassinat, almenys a nivell literari. No pensaven igual en la puritana Amèrica on cap editorial no volgué publicar la novel.la. Per això va ser Paris on aparegué a la llum en anglès. Després va traduir-se al rus i, passats uns anys, el mateix escriptor la va publicar als EEUU. La censura arribà al cinema. La Lolita de Kubrick sembla tenir més de 18 anys en lloc dels 12 de la novel·la. Més interessant em sembla el remake amb un Jeremy Irons en estat de gràcia i una Lolita amb l'edat que Nabokov li va assignar.

En La mort a Venècia la relació amorosa no és sexual com en Lolita, sinó platònica i homoeròtica on no hi ha diàleg, sinó que és muda, limitant-se a les mirades d'Aschenbach, un escriptor en plena crisi de creació i amb una profunda depressió que creu veure en l'adolescent polonès Tadzio - un bell i angelical adolescent- l'encarnació del seu ideal estètic. La versió cinematogràfica de Visconti amb Dirk Bogarde en el paper de compositor (no de novel·lista) amb música de Mahler és tot un clàssic.

Ambdues novel·les curtes acaben amb la mort dels protagonistes.

RegíComentaris

  • Assaig[Ofensiu]
    SrGarcia | 29-06-2017

    Està bé com inici d'assaig, segur que el tema pot donar molt més encara.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: