Quan Girona s'omplí de sabates.

Un relat de: Mena Guiga
Em dic Girona i sóc una ciutat encisadora, amb riu i catedral i devesa.
Em coneix molta gent i molt gent viu en mi.
M'han pintat pintors famosos i no famosos i han escrit sobre mi escriptors coneguts i no coneguts. Tots ells els porto a l'ànima.
Sóc feliç i senzilla i m'agraden les tardes d'hivern amb un cafè amb llet fumejant i un tall de pastís de xocolata fet en aquella pastisseria que m'enamora. I m'agraden les tardes enganxoses d'estiu quan els turistes i no turistes s'aturen en les terrasses de la Rambla o en qualsevol altra i prenen refrescos o gelats i parlen sobre mi, sobre les meves botigues, els meus barris i carrers, els meus museus, els meus encants.
Sí, així sóc. I despistada, també. M'havia deixat les tardes (i no parlo dels matins, perquè, xerraire de mena, em caldria molt molt d'espai o potser és per dissimular que dormo i somio el que la gent fa i no ho recordo, per no farcir el cervell i semblar una locomotora antiga fumejant)...que, deia, m'havia deixat les tardes de primavera, sobretot dedicades a l'amor. I les de tardor amb l'olor de les parades de castanyes torrades i moniatos. Ummm! De fet, tot l'any em va bé i sí, sóc de tardes (així ho ha volgut l'autora, disposada a discutir-ho).
Avui estic riallera, estic pallassa. Estic que em deixo anar com el cordó d'una sabata desobedient que no vol que el nuïn i que penja com una cua de rata. Però la imatge no és prou comparativa, uix! I estic així perquè un nen que es diu Blai s'ha assegut en un del meus ponts, el de ferro, ben bé enmig -en aquella hora en què tothom o feineja i no pas per vocació o fa la becaina amb mosquits tigre no convidats- i el nen, en Blai, assegut al terra calent, mirava l'Unyà, alguna gavina poc mandrosa, algun peixàs giragonsant per l'aigua calma...i...m'ha explicat un conte que passa en mi.
"Una bruixa bromista va fer que les sabates, botes, sandàlies i botins de tots els ogres i gegants de la muntanya i de la plana es posessin a caminar per art de màgia. I cap a Girona! I cada sabata es va posar en una plaça i va ballar i cantar amb una veu mai sentida. Les persones tenien por de ser esclafades i feien veure que eren estàtues amagades en racons protectors. Una bota independent que no li agradava fer el que tocava i no volia passar pel tub, lliure, es va escaquejar i es dedicava a donar puntades de peu a certs edificis. Amb la força alguns balcons va sortir volant i una iaia que feia punta de coixí a la fresca en un, al costat de testos amb plantes estimades, per baixar -és que va quedar enclastada en una teulada- va haver de fer una corda amb les puntes. Va ser molt aplaudida desde els amagatalls. I ella, sorpresa, esdevinguda flexible i farandulaire! Ara ja no va amb roba de dol ni fa tanta gepa, la meva àvia...sinó que treballa en un circ! I vull que ho sàpigues perquè la bruixa i els ogres i els gegants, si et pregunten on són les sabates, xxxt, tu calla,...que estan ensinistrades i actuen cada dia sota la carpa amb la Gran Senyora Gran!!"
Podeu entendre que m'entendreixi?

Comentaris

  • "GIRONA AIMADA"[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 30-07-2012 | Valoració: 10


    Girona, quants records, quantes vegades m'hi havia arribat a passejar!

    Ei, quina passada de relat-conte-història-DIGAL-HI COM VULGUIS t'han inventat, és divertidíssima i a la vegada "molt plena" de detalls de tot tipus. M'agradat moltíssim.
    Se'n va directe a relats preferits!

    Moltes gràcies pel teu comentari. Un foc és molt dur però d'una envergadura com aquesta i sobre tot, saben que el que va cremant és la teva terra, fa molt mal.

    Un petó de bona nit wapa, i fins la propera lectura.

    Gemma

  • Viure com Girona[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 30-07-2012 | Valoració: 10

    Fantasia desbordant, creativitat lírica, allau de lletres desfermades al costat de l'Onyar. Una meravella més, que ha aconseguit que demani un bitllet per pujar a Girona, una vegada més, gaudir la ciutat, els seus racons i els seus instants. Girona, el cor petit que batega a poc a poc. Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435665 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com