Puignero.

Un relat de: Antonio Mora Vergés

L'actual propietària d'aquesta casa que trobem a l'esquerra del camí, que des de Santa Maria d'Oló, salvant l'esvoranc majestuós del barranc, porta fins a la Parròquia de Sant Joan D'Oló, apareix esmentada, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.:

RESOLUCIÓ
Nom del titular afectat: Puignero Corominas, Ma Dolores. Naturalesa del bé: rústic. ..... Terme municipal de Santa Maria d'Oló. Núm. de finca: 321. ...
www.gencat.cat/diari/4928/07179159.htm - 977k - En caché - Páginas similares

[PDF]

Pensem que aquesta menció està relacionada amb la tèxtil del mateix nom, que finalment ha entrat en procés de liquidació; davant la obstinació de la propietat en continuar fent la producció en el nostre país, enlloc de fer-ho - com toca, i manen els economistes de manual - en qualsevol país del tercer món, preferiblement explotant infants i dones.

Els nostres passos ens portaven fins a la casa, seguint el que anomenen ja com " la llista del Feliu "; es tracta de recollir imatges d'aquest país que desapareix davant dels nostres ulls, i publicar-les de manera gratuïta, a la Galeria Fotogràfica de la pàgina www.moianes.net ; en aquests moments, estem per damunt ja de les 1.200 imatges, i sense cap mena de dubte, aquesta col·lecció és la més amplia i documentada, de les que arreu del món podeu trobar referides a un espai concret.

El masover de la casa, ens feia els honors de guiar-nos per la propietat, tot i senyalant-nos els aspectes més rellevants, d'una casa que en el seu conjunt ens fa palesa la seva importància, amb les diverses inscripcions que tant a la llinda, com en algunes finestres, evidencien la fortalesa econòmica d'aquesta masia; bressol dels Puignero. A la propera finca de Sau, i dins la seva església romànica, descansen les despulles d'alguns dels membres d'aquesta nissaga. El Tomás farà seguir les fotografies amb detall, al Manel Navas i Ortiz, membre entre d'altres llocs de l'arxiu d'història de Cardona i de l'arxiu històric de Castellar del Vallès. Del resultat de la seva recerca, tenim el compromís de fer-ne partícip al masover que ens ha ajudat en la nostra tasca.

Crida particularment l'atenció, el pou d'aigües pluvials, que ens manifesta ser molt fondo, i en el que s'obté un aigua d'extrema qualitat. La teulada s'ha refet recentment, i val a dir que més enllà de les qüestions estètiques, aquesta obra ha salvat la continuïtat de la casa. Quan a la rusticitat d'aquesta finca, imagineu només que sota el porxo d'entrada, s'hi podria fer un naixement amb les bèsties, Sant Josep, Maria i el Jesús nat, i tindríem tots plegats la sensació de trobar-nos justament en el inici del calendari cristià.

Ens acomiadem del masover que retorna a les seves activitats habituals, i al que agraïm de tot cor, les facilitats donades per a la nostra tasca.

Quan a la propietària de la casa, no podem més enllà de manifestar-li el nostre suport moral, fer cap altra cosa; desitgem que en qualsevol cas, la resolució d'aquest contenciós, faci possible la continuïtat de l'activitat agrícola en aquest indret per molts i molts anys.

© Antonio Mora Vergés



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424731 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com